Suail Luz Fabros (32) woont sinds 2018 in de Verenigde Staten. In haar woonkamer in Tampa, Florida, zitten haar zoontjes van één en drie voor de televisie. Niet om zomaar iets te kijken, maar om te leren: hun eigen moedertaal. Want de video die op het scherm verschijnt, is gemaakt door hun moeder. In helder en vrolijk Papiamentu legt ze woorden uit als ‘firkant’ (vierkant) en ‘kòrá’ (rood). “Ik wil dat mijn kinderen weten waar ik vandaan kom,” zegt Fabros. “Dat ze onze taal spreken, onze cultuur kennen. Zelfs al wonen we in een ander land.”
Van Curaçao naar Florida
Fabros groeide op op Curaçao en woonde er tot haar 25e. “Ik voelde me altijd sterk verbonden met mijn kerk en gemeenschap,” vertelt ze. Tijdens een reis naar Los Angeles voor haar kerk, Victory Outreach International, leerde ze haar Amerikaanse man kennen. In 2018 verhuisde ze naar de Verenigde Staten.
Toen ze moeder werd, merkte ze hoe snel jonge kinderen leren. “Ze zijn net sponsen. Ik wil niet dat mijn moedertaal verloren gaat in hun generatie.” Omdat er weinig lesmateriaal beschikbaar is, begon ze zelf te knutselen: kleine boekjes en spelletjes in het Papiamentu – eerst alleen voor haar eigen kinderen.
YouTube als nieuwe leermethode
Haar eerste video werd binnen twee dagen bijna vijfduizend keer bekeken. “Dat had ik echt niet verwacht,” zegt Fabros lachend. “Het was overweldigend. Maar het liet zien: er is een behoefte.” Vrienden uit Nederland, Portugal en Amerika reageerden enthousiast. “Ze zeiden: ik wil dit ook voor mijn kind!”
Haar man was verbaasd dat er geen video’s bestaan, zoals die van Miss Rachel – een populaire Amerikaanse YouTuber die peuters op speelse manier taal leert. “Hij zei: bestaat dat niet in het Papiamentu?” Inmiddels kijkt hij mee met de video’s en leert zo zelf ook een beetje mee. “Als hij thuis is, spreek ik Engels uit respect, omdat hij Papiamentu nog niet begrijpt. Maar als ik alleen met mijn kinderen ben, probeer ik Papiamentu te spreken.” Haar oudste zoontje begint nu langzaam woordjes terug te zeggen. “Dat is zo mooi om te zien. De vruchten van mijn volhouden.”
Groeiende vraag, ook vanuit Nederland
De meeste views op haar kanaal komen uit Nederland. “Veel ouders vragen me of ik het ook in het Nederlands wil maken,” zegt Fabros. Ze overweegt die stap, maar is voorzichtig. “Ik wil niet iets starten wat ik niet kan volhouden. Maar met de hulp van AI denk ik dat vertalen of dubben wel mogelijk wordt.”
Niet verrassend, want naar schatting wonen er meer dan 200.000 mensen met Curaçaose wortels in Nederland. Toch is er voor kinderen in de diaspora nauwelijks digitaal materiaal beschikbaar in het Papiamentu. Fabros: “Ik vind dat ook zij de taal en cultuur moeten kunnen blijven ervaren, zelfs als ze er niet middenin opgroeien.”
Onderwijzeres in opleiding met grote dromen
Dat ze een achtergrond heeft in het onderwijs helpt. Fabros volgde kinderopvangtrainingen via het Florida Department of Children and Families en behaalde haar CDA (Child Development Associate). Ze heeft daarnaast een bachelor in Bedrijfskunde, met een major in General Management. In augustus begint ze aan een nieuwe baan als kleuterjuf voor driejarigen. “Daarvoor werkte ik als marketingcoördinator aan de University of Southern California en was ik een jaar fulltime moeder.”
Toch heeft ze tijd vrijgemaakt voor haar kanaal: op maandag filmt ze twee video’s, op donderdag monteert ze, zodat elke zaterdag een nieuwe video klaarstaat. “Als ik ga werken zal dat veranderen, maar ik wil doorgaan. Dan ga ik waarschijnlijk in blokken opnemen.”
Fabros verdient nog geen geld aan haar video’s, maar ze is op weg. “Ik heb al genoeg abonnees, nu nog de kijktijd. Intussen verkoop ik mijn zelfgemaakte lesmateriaal via Etsy. Dat helpt om te blijven investeren in de video’s.” Haar winkel heet: learnpapwithme.etsy.com.
Samenwerkingen staan ook op haar lijst. “Ik kan liedjes schrijven, maar ik ben geen zangeres. Dus ja, ik zou graag samenwerken met anderen. Ik weet waar mijn beperkingen liggen en kijk ernaar uit om mensen te ontmoeten met wie ik samen iets moois kan maken.”
Wat haar uiteindelijk drijft? “Ik wil dat kinderen opgroeien met Papiamentu, ook als ze ver van huis zijn. Niet voor de roem, maar om iets positiefs te brengen. Er is al zoveel negativiteit online – ik hoop dat mijn video’s het verschil kunnen maken.”