Terwijl burgers en de Ombudsman aangeven dat de overgang naar de nieuwe Caribische gulden onduidelijk en ongelijk verloopt, ziet de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) geen reden tot zorg. “De transitie is tot nu toe soepel verlopen,” aldus de bank in een schriftelijke reactie aan Caribisch Netwerk.
In de eerste zes weken is volgens de CBCS al 46,75 procent van alle bankbiljetten en munten omgewisseld. De verwachting is dat dit tegen het einde van het jaar oploopt tot 75 procent. “Wij kijken naar het geheel, niet alleen naar contant geld maar ook naar giraal betalingsverkeer,” stelt de bank. Toch blijven de klachten van burgers over lange wachttijden, weigering van biljetten en gebrek aan informatie zich opstapelen.
Pinautomaten traag gevuld, inmiddels volledig omgezet
In de eerste week na de invoering waren er slechts acht pinautomaten op het eiland die het nieuwe geld uitgaven. Dat kwam volgens de CBCS vooral door logistieke uitdagingen, zoals het beperkte aantal geldtransportwagens. “Intussen zijn alle 122 pinautomaten op Curaçao voorzien van de Caribische gulden,” aldus de bank. Toch geven veel mensen aan dat ze het nieuwe geld nog nauwelijks in handen hebben gehad.
Volgens de CBCS is dat niet vreemd: het proces is bewust verspreid over een langere zogenoemde co-circulatieperiode – een overgangsfase waarin oud en nieuw geld tijdelijk naast elkaar in omloop zijn. Dat moet het omwisselen betaalbaar en beheersbaar houden voor banken, bedrijven en burgers.
Aankondiging van de nieuwe Caribische gulden door de Centrale Bank
Ongelijkheid tussen banken en winkels
De verschillen in beleid tussen banken – zoals het wel of niet rekenen van kosten – vallen volgens de CBCS buiten hun mandaat. “De banken bepalen hun eigen beleid en hanteren hun gebruikelijke kostenstructuur.” Wel heeft de Centrale Bank met banken afgesproken dat iedereen kosteloos op zijn eigen rekening moet kunnen storten.
Ook het beleid van winkels – bijvoorbeeld het weigeren van grote biljetten – is geen verantwoordelijkheid van de Centrale Bank. Toch zegt de bank binnenkort in overleg te gaan met het bedrijfsleven “om te kijken hoe we samen het omwisselingsproces verder kunnen versoepelen.”
Toegankelijkheid voor mensen zonder bankrekening
Voor mensen zonder bankrekening heeft de Centrale Bank extra kasloketten geopend. Tot een bedrag van 2.500 gulden kunnen zij zonder afspraak langskomen om contant geld om te wisselen. Voor hogere bedragen is wel een afspraak nodig via de website van de CBCS. Volgens de Ombudsman is juist deze groep extra kwetsbaar. Mensen zonder digitale toegang of vervoer kunnen moeilijk bij de Centrale Bank terecht. CBCS benadrukt echter dat contante omwisseling bij hen mogelijk blijft tot eind maart 2026.