Ook de Nederlandse premier Dick Schoof stelt ‘afspraak is afspraak’ als het gaat om de herfinanciering van de Coronaleningen. Daarmee sluit hij zich aan bij wat zijn collega staatssecretaris Zsolt Szabó (PVV, Koninkrijksrelaties) al eerder heeft gezegd. “Het idee van een investeringsfonds spreekt mij zeer aan, dat heb ik ook tegen premier Mike Eman (AVP)gezegd, tegelijkertijd denk ik dat het belangrijk is om dit met Arubaanse middelen te vullen. Het ligt niet meteen voor de hand dat we de leningen omzetten in een gift die naar het investeringsfonds gaat”, vindt Schoof.
Minister-president Dick Schoof bracht afgelopen weekend een bezoek aan Aruba in zijn kennismakingsreis langs de zes Caribische eilanden die deel uitmaken van het koninkrijk. De herfinanciering van de leningen was één van de onderwerpen die werden besproken.
Premier Mike Eman beaamt dat ze tijdens dit kennismakingsbezoek gesprekken hebben gevoerd, maar zegt zich er ook bewust van te zijn dat Schoof voorzichtig is in zijn uitingen, aangezien hij zich niet op het terrein van zijn collega Szabó wil begeven. “Hij is wel de minister-president en als hij overtuigd is van onze argumenten, hopen we dat dit effect zal hebben op wat Nederland beslist.”
Investeringsfonds uit eigen middelen
Schoof vindt het logisch dat als Nederland die leningen heeft verstrekt – en waar ook afspraken over zijn gemaakt – dat die leningen worden terugbetaald aan Nederland. “Het ligt niet meteen voor de hand dat we die leningen dan omzetten in een gift die naar het investeringsfonds gaat”, zei hij zondag tegen lokale pers.
Premier Schoof in een persmoment bij Horacio Oduber Hospital (HOH) (Foto: Melissa Stamper)
Boeterente
Op 28 april 2025 had de Arubaanse regering officieel uitstel gevraagd voor de indiening van de Rijkswet financieel toezicht. Premier Eman verklaarde toen dat de vertraging voornamelijk te wijten is aan de late oplevering van het IMF-advies op 28 maart, waardoor het wetgevingsproces vertraging heeft opgelopen. Eman legt uit dat ze geen uitstel hebben gehad en intussen een follow-up brief hebben gestuurd en zijn er ook online gesprekken geweest. Met het niet halen van de deadline is de rente van 5,1 procent naar het oorspronkelijke percentage van 6,9 procent gestegen, wat Aruba dit jaar naar schatting 10 miljoen florin extra zou kosten.
Intussen is afgesproken om binnenkort een bestuurlijk overleg te plannen met de Arubaanse regering en de betrokken bewindspersonen in Nederland, legt Eman uit op vragen van Caribisch Netwerk. “Voor ons was het duidelijk dat de datum van 1 mei heel ambitieus was en dat het niet haalbaar zou zijn. Daarom is het niet eerlijk dat we boeterente moeten gaan betalen op iets waarvan iedereen kon zien dat het niet haalbaar was. We hopen ze te kunnen overtuigen dat de boeterente niet op zijn plaats is”, vindt Eman. Aruba moet in oktober van dit jaar beginnen met aflossen.
Kennismaking in vogelvlucht
Na de kennismaking met Bonaire was Aruba aan de beurt. Hier bezocht hij onder meer de gouverneur van Aruba, werd hij rondgeleid op een lokale wijngaard en kippenboerderij, bezocht hij het Horacio Oduber Hospital (HOH) en kreeg hij ook een inkijkje in het Korrectie Instituut Aruba (KIA), de gevangenis op Aruba.
Foto’s Facebook Mike Eman en Minister-President
Win-win situatie
Een ander thema dat besproken werd, is de focus op het ontwikkelen van een kenniseconomie voor Aruba. Dit is gebaseerd op de veranderingen die de regering wil maken op het gebied van energie, sociaal-economisch beleid en duurzaamheid, zegt Eman. Zo wil hij de Nederlandse organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO) terughalen naar Aruba die in 2019 haar deuren sloot vanwege tegenvallende resultaten. “We willen alle kenniscentra uit Nederland naar Aruba halen, waardoor je op een gegeven moment ook kennis kan exporteren”, legt hij uit.
In 2010, tijdens kabinet-Eman I, werden ook afspraken gemaakt met Nederland om samen te werken aan kennisuitwisseling en werd de term ‘win-win situatie voor alle partners in het Koninkrijk’ aangehaald. Nederland zou toen technische bijstand verlenen en waar mogelijk praktische ondersteuning bieden, waarbij de kosten aan het land van uitvoering toekomen.
Voor Schoof vertaalt zich de term ‘win-win situatie’ die hij tijdens zijn gesprekken op Aruba steeds hoorde als een ‘gelijkwaardige samenwerking’. “Ik denk dat het ook goed is dat ik gesprekken heb met de premier, de ministers en de Statenleden van Aruba, omdat ik daarmee ook duidelijk maak dat ik de bestuurders in het land belangrijk vind, dat ze ook belangrijke partijen zijn waarmee Nederland graag wil samenwerken”, aldus Schoof.
Maandag vervolgde de Nederlandse premier zijn reis naar Curaçao, waarna bezoeken werden gebracht aan Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius.