Van data-analist naar koffiebrander: Nort van Hulten runt eerste koffiebranderij van Bonaire

Foto: Deborah Bremmer

Bonaire ligt vlak bij de grootste koffie-exporterende landen ter wereld, denk aan Brazilië, Colombia en Guatemala. “Het is jammer dat de bonen eerst helemaal in Nederland worden gebrand, om vervolgens weer hierheen verscheept te worden,” dacht Nort van Hulten (30). Dit leidde tot Bonchi Boneiru: de eerste koffiebranderij van het eiland. Samen met zijn vrouw Maxime importeert hij zorgvuldig geselecteerde koffiebonen die hij zelf brandt. Zo zorgen ze niet alleen voor verse kwaliteitskoffie op het eiland, maar dragen ze ook bij aan eerlijke handel, een duurzamere transportroute én lokale ontwikkeling in de herkomstlanden.

In 2020 verhuizen Nort van Hulten en zijn vrouw Maxime Mertens naar Bonaire. Zij gaat werken als logopedist en hij blijft op afstand werken als data-analist voor klanten in Nederland. Al snel merkt Van Hulten dat hij graag iets wil betekenen op Bonaire zelf. In eerste instantie doet hij dit in de vorm van vrijwilligerswerk. Twee dagen per week gaat hij op pad met een jongen met het Downsyndroom, en voor de afwisseling geeft hij rondleidingen in Washington Slagbaai Nationaal Park.

Uiteindelijk start het stel de eerste en enige koffiebranderij op het eiland: Bonchi Boneiru. Ik spreek Van Hulten in zijn kantoortje, dat vol staat met zakken koffiebonen, over het ontstaan en de missie van Bonchi Boneiru. “Het allerbelangrijkste is dat de koffie eerlijk is.”

Hoe is het idee voor Bonchi Boneiru ontstaan?
“Ik heb altijd veel ideeën en vertel daar dan enthousiast over aan Maxime. Op een gegeven moment was ze er klaar mee om steeds weer naar mijn plannen te luisteren, zonder dat ik ze echt uitvoerde. Toen had ik net het idee om iets met koffie te doen. Ik was al een grote koffieliefhebber en miste op Bonaire verse kwaliteitskoffie. En dat terwijl we zo dicht bij een paar van de populairste koffielanden ter wereld zitten! Het is jammer dat de koffie uit Midden- en Zuid-Amerika eerst helemaal in Nederland wordt gebrand, om vervolgens weer hierheen verscheept te worden.”


Van Hulten laat de nog groene, ongebrande koffiebonen zien. Foto Deborah Bremmer

Hoe hebben jullie het idee werkelijkheid gemaakt?
“Van ons spaargeld hebben we een kleine koffiebrander gekocht en hiermee begon ik koffie te branden, gewoon vanaf onze veranda. Via een cursus en wat boeken heb ik me de kunst eigen gemaakt. Het grappige is: koffiebranden lijkt eigenlijk best wel op data analyseren. Je stopt koffie in de brander, dan heb je gewichtsverlies, en vervolgens meet je de temperatuurtoename. Je houdt alle data bij, proeft het resultaat, analyseert de grafieken en bepaalt dan wat het beste resultaat geeft.”

Van Hulten opent zijn laptop en laat een ingewikkeld programma met verschillende kleuren grafieken zien. “Sommige mensen doen het meer op gevoel, maar ik ben nou eenmaal een data-analist,” lacht hij als hij uitlegt waar we naar kijken.

Naast de wetenschap achter het koffiebranden heeft Van Hulten zich verdiept in de verschillende soorten koffiebonen. Hij selecteert alleen de beste bonen, met een ‘specialty score’ van ten minste 80. “Ook is het van belang dat we precies weten waar de koffiebonen vandaan komen en de boeren een eerlijke prijs krijgen. En we doen graag een beetje extra. Zo importeren we La Morena koffie van een plantage in Guatemala, die genderongelijkheid in het land tegengaat en vrouwen helpt onafhankelijke koffieboeren te worden.”

Op een lokaal marktje brengen Van Hulten en Mertens hun koffie voor het eerst aan de man, waar de mensen volgens hem enthousiast reageren. Van Hulten realiseert zich dat zij zich het beste kunnen richten op horecaondernemingen, omdat je daar volume kwijt kunt. Het verhaal en het product van Bonchi Boneiru spreken aan en veel bedrijven stappen over. “Een bijkomend voordeel is: ze krijgen mij erbij!” Hij stelt de koffiemachines en -malers precies goed af. Bovendien kijkt hij samen met de klant welke koffie uit het assortiment het beste past, of creëert hij zelfs een eigen, passende koffieblend.

Nort en Maxime brengen voor het eerst hun koffie aan de man op een marktje van LVV. Foto Archief Nort van Hulten

Inmiddels zijn al zo’n tien grote horecaondernemingen op het eiland trotse afnemers van hun koffie. De eigenaren van het populaire café Number Ten komen zelfs met een lege koffer naar Bonaire, om de koffie van Bonchi Boneiru ook te kunnen serveren in hun filiaal op Curaçao.

Bovendien verkopen verschillende winkels en supermarkten op Bonaire de producten van Bonchi Boneiru. Dit zijn niet alleen de koffiebonen, maar ook handmatige koffiezetters, accessoires voor espressomachines en zelf ontworpen koffiekopjes. Van Hulten werkt nu niet meer vanaf de veranda maar vanuit een kantoor in het pand van Pietersz en vervangt binnenkort zijn eerste koffiebrander voor een grotere om de stijgende vraag aan te kunnen.

Wat is het leukst aan het runnen van Bonchi Boneiru?
“Ik miste het altijd om te werken vanuit een passie. Mijn vorige werk was heel salesgedreven, heel erg hol. Nu ben ik gepassioneerd over wat ik doe en maak ik mensen blij. Tuurlijk, dit is soms ook moeilijk. Er zijn weleens problemen, je moet onderhandelen, je hebt een keer een ontevreden klant. Maar problemen oplossen vind ik leuk. Bij een kantoorbaan leer je in het begin veel en daarna weet je het wel. Met dit werk blijf ik me continu ontwikkelen.”

Welk advies zou je geven aan mensen die ook een eigen onderneming willen beginnen?
“Ik zou altijd eerst een plan schrijven. Dit hoeft niet ingewikkeld te zijn, maar kijk wel realistisch of jij je idee kunt onderbouwen met cijfers. Als het dan nog steeds een goed idee lijkt: gewoon beginnen! Het loopt uiteindelijk toch altijd anders in de praktijk, dus je hoeft ook niet eindeloos te plannen. Daarnaast: wees altijd eerlijk en doe je best, dan kunnen mensen je dat in ieder geval niet kwalijk nemen.”

Van Hulten: “Nu ben ik gepassioneerd over wat ik doe en maak ik mensen blij.” Foto Archief Nort van Hulten