Curaçao op weg naar duurzame toekomst: ‘Nu handelen voor volgende generaties’

Foto: University of Curacao

De grote zaal is vol verwachting als transitieprofessor Jan Rotmans het podium University of Curaçao (UoC) betreedt. “Ik hou van dit eiland”, begint hij hartelijk, terwijl hij zijn blik laat gaan over het publiek. Meteen daarna komt hij ter zake: Curaçao staat aan de vooravond van immense veranderingen. Klimaatverandering en duurzaamheid zijn geen verre begrippen meer, maar urgente realiteit, benadrukt Rotmans, die op uitnodiging van de UoC een week lang het eiland bezoekt.

Rotmans windt er geen doekjes om: “Met een verwachte temperatuurstijging tot boven de veertig graden, zal het eiland steeds vaker worden geconfronteerd met extreme droogte en hittegolven.” Hij schetst indringend de kwetsbaarheid van Curaçao, waar stranden en hotels aan de kust liggen en nauwelijks bestand zijn tegen stijgend zeewater en hevige stormen. “We moeten niet alleen reageren, maar proactief zijn. Bufferzones langs de kust, drijvende woningen en duurzame energie zijn geen luxe, maar noodzaak.”

Rotmans’ bezoek: meer dan lezingen alleen
Tijdens zijn verblijf beperkte Rotmans zich niet alleen tot lezingen. Hij bezocht verschillende duurzame initiatieven op het eiland, zoals het Mangrove Park, het Corendon hotel, en het windmolenpark. Daarnaast voerde hij gerichte gesprekken met beleidsmakers en vertegenwoordigers uit onderwijs, de financiële sector, vastgoed en projectontwikkeling. Ook gaf hij een masterclass over leiderschap in duurzaamheid en verzorgde hij meerdere interviews en een boardroom sessie bij de Centrale Bank van Curaçao en Sint-Maarten.

Planetary Health als sleutelbegrip
Tijdens de Green Week was ‘Planetary Health’ het centrale thema, benadrukt rector magnificus Stella van Rijn. “Het gaat om de erfenis die we achterlaten voor volgende generaties. Dit thema verbindt wat we al doen en wat we nog kunnen doen bij UoC. We willen studenten voorbereiden op de complexe uitdagingen van deze tijd door ze bredere opleidingen en professionele vaardigheden aan te bieden, zoals reflectie, analyse, communicatie en samenwerking. We onderzoeken ook mogelijkheden om deze opleidingen via ‘life long learning’ aan bestaande professionals aan te bieden.”

Circulariteit als economische motor
Beide sprekers onderstrepen het belang van circulariteit. Rotmans wijst op het gevaar van lineaire consumptie: “We gooien nu kostbare materialen weg, terwijl hergebruik juist essentieel is voor een duurzame economie.” Van Rijn vult aan: “Het begint al bij kleine keuzes: afvalscheiding, recycling en bewuster consumeren. Maar het vereist ook grote beleidskeuzes van overheid en bedrijven.”

Van Rijn benadrukt dat de UoC actief werkt aan vervolgacties na de Green Week: “We willen samenwerken met NGO’s, bedrijven en overheid om Curaçao gezond en duurzaam te ontwikkelen. De universiteit wil een centraal platform bieden voor alle initiatieven die hier al mee bezig zijn, zowel fysiek als virtueel. Hiermee versterken we onderlinge samenwerking en versnellen we duurzame transities. Daarnaast gaan we structureel aandacht besteden aan duurzaamheid in opleidingen voor studenten en professionals, en in het onderzoek.”

Vervolgstappen: Samenwerking cruciaal
Hoewel actieve overheidsbetrokkenheid gewenst is, benadrukt Van Rijn dat duurzame initiatieven niet alleen van overheidsbeleid afhankelijk zijn. “Er is veel animo bij allerlei partijen om duurzaam te handelen. Wij faciliteren ontmoetingen en dialoog zodat initiatieven elkaar kunnen versterken.”

Na afloop blijft één gedachte hangen: Curaçao staat op een cruciaal kruispunt. Of zoals Rotmans krachtig afsluit: “Over twintig jaar wil ik hier terugkomen en zien dat Curaçao de juiste keuzes heeft gemaakt. Niet omdat het makkelijk was, maar omdat het moest.”