Een vrouw in een kleurrijke jurk staat voor een pinautomaat op Curaçao. Achter haar wachten nog twee anderen. Het is vroeg in de ochtend, maar iedereen is wakker met hetzelfde doel: voor het eerst de nieuwe Caribische Guldens in handen krijgen. “Ik was gisteren al gaan pinnen hoor”, zegt de vrouw lachend. “Maar toen kwamen er nog gewoon de oude guldens uit. Vandaag is het dan écht zo ver.”
Na jaren van voorbereiding is het vanaf 1 april officieel: de Caribische Gulden is in omloop op Curaçao. Een nieuwe munteenheid, met kleurrijke biljetten waarop onderwaterdieren prijken. Van een sierlijke rog tot een zeepaardje. Vooral dat laatste valt in de smaak. “Het zeepaardje vind ik het allermooist”, zegt de vrouw. “Maar die zal ik niet vaak zien hoor.” Het staat namelijk op het biljet van 200 Caribische Guldens, het hoogste bedrag.
Van scepsis naar trots
De introductie van de Caribische Gulden heeft lange tijd voor discussie gezorgd. Waarom investeren in een eigen munt, vroegen sommigen zich af, als we ook gewoon naar de dollar konden overstappen? “Het leek mij in het begin zonde van het geld,” zegt een oudere man die in de rij staat. “Maar toen ik de ontwerpen van de biljetten zag, was ik verkocht. Ik vind ze erg mooi geworden.”
Die omslag in sentiment is kenmerkend voor de afgelopen maanden. Waar eerst wantrouwen en onbegrip overheersten, groeide gaandeweg het enthousiasme. Veel mensen zijn onder de indruk van het ontwerp en de symboliek van de biljetten, die de biodiversiteit van de zee rondom het eiland laten zien.
Vragen en verwachtingen
Toch blijft er ook twijfel, vooral over mogelijke prijsstijgingen. Een jongeman met kort opgeschoren haar en een sportief T-shirt zegt: “De waarde blijft hetzelfde. Het is gewoon een ander biljet met een nieuw symbool erop. Dus waarom zouden prijzen stijgen?” De oudere man denkt daar anders over: “Supermarkten grijpen alles aan om hun prijzen te verhogen. Het zou me niets verbazen als dat nu weer gebeurt.”
Hoewel de wisselkoers van de Caribische Gulden 1-op-1 gelijk is aan de Antilliaanse Gulden, kan er in de praktijk tijdelijk verwarring ontstaan. Bij eerdere muntwissels in andere landen is vaker gebleken dat ondernemers soms afronden in hun voordeel, wat prijsstijgingen kan veroorzaken, al is dat officieel niet de bedoeling.
De komende drie maanden blijven zowel de oude Antilliaanse Gulden als de Caribische Gulden in omloop. Winkels accepteren beide, maar geven vaak nog Antilliaanse Guldens terug. “Tot onze voorraad op is,” legt een caissière uit. “Daarna schakelen we helemaal over.”
Een stukje geschiedenis
Voor de oudere man in de rij voelt deze dag als een herhaling van een ander belangrijk moment. “Ik woonde in Nederland toen de euro werd ingevoerd,” vertelt hij. “Dat was ook spannend. En nu maak ik zo’n overgang voor de tweede keer mee, maar dan hier. Dat voelt bijzonder.”
De komende weken zal blijken hoe de invoering van de nieuwe munteenheid in de praktijk verloopt, en hoe de Curaçaose bevolking eraan went om dagelijks te betalen met een nieuwe gulden.