Curaçao en Sint Maarten hebben nieuwe munteenheid

Foto: CBCS

Op Curaçao en Sint Maarten is voor het eerst de nieuwe munteenheid omgewisseld: de Caribische gulden. Onder grote belangstelling heeft de Curaçaose minister Javier Silvania Financiën, MFK) maandagmorgen in de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) de oude biljetten voor de nieuwe ingewisseld. Zijn ambtsgenoot Marinka Gumbs (Financiën, DP) heeft dat dat op hetzelfde moment in Sint Maarten gedaan.

De nieuwe Caribische gulden komt in de plaats van de Antilliaanse gulden en heeft dezelfde waarde. Tussen 31 maart en 1 april is het digitale betalingsverkeer overgegaan van Naf naar de CG, dat als internationale code XCG heeft. De komende drie maanden kunnen beide valuta nog worden gebruikt in beide landen. Daarna wordt officieel afscheid genomen van de Naf. In de komende dertig jaar kunnen de oude munten en biljetten nog bij de Centrale Bank worden omgewisseld.

Valse biljetten
De Antilliaanse gulden werd 73 jaar geleden geïntroduceerd. Maar de briefjes zijn niet meer van deze tijd en zijn gemakkelijk na te maken. In beide landen is er sprake van veel valse biljetten van 100 gulden. Ook speelt natuurlijk mee dat in 2010 de Antillen zijn opgeheven en de naam inmiddels achterhaald is.

Volgens de Curaçaose CBCS-directeur Leila Matroos-Lasten is de introductie van de Caribische gulden een symbool van vertrouwen ‘in onze economie en in ons zelf’. Op Sint Maarten zei de CBCS-directeur Richard Doornbosch ziet de introductie als een stap ‘into a new era of financial stability and growth’, een stap in een nieuw tijdperk van financiële stabiliteit en groei.

Dollarisatie
Op Sint Maarten is niet iedereen blij met de nieuwe munt. ‘Dollarisatie’ wordt door veel mensen – vanwege de grote stroom Amerikaanse toeristen en het feit dat heel veel producten in dollars zijn geprijsd – als meest logische stap gezien. De eerste reactie onder het Facebook-bericht van de Sintmaartense overheid over de introductie is daarom veelzeggend, namelijk dat het ‘verkwisting van belastinggeld’ is.

Op Curaçao is de bevolking veel enthousiaster. Daar werd de eerste omwisseling door tussen de honderd en tweehonderd veel mensen en media bijgewoond. Er is zes jaar gewerkt aan de introductie van de nieuwe kleurrijke munteenheid, en volgens de bank voldoet aan ‘alle moderne beveiligingskenmerken’, zo benadrukte Matroos-Lasten.

Onderwaterwereld
Daarbij speelt ook een rol dat de nieuwe biljetten heel mooi en modern zijn. Er zijn afbeeldingen gebruikt van kenmerkende, historische gebouwen van beide landen en er is veel aandacht voor de onderwaterwereld ‘die beide landen – die geografisch honderden kilometers van elkaar liggen – verbindt’, aldus Matroos-Lasten.

De Naf kan vanaf nu door rekeninghouders bij de commerciële banken worden omgewisseld voor de Caribische gulden. Personen zonder bankrekening kunnen bij de CBCS terecht voor het omwisselen van contant geld. Voor een bedrag onder de 2500 Naf is geen legitimatie nodig.

De banken bereiden zich vanaf het begin van deze week voor op de aanpassingen in het giraal betalingsverkeer. Daarom was in de nacht van maandag op dinsdag digitaal verkeer niet mogelijk en konden betalingen met bankpassen ook moeilijkheden veroorzaken. Voor informatie over de Caribische gulden zie de website: www.caribbean-guilder.com.