Op Bonaire gaat de gemeente strenger handhaven tegen spullen van winkel -en restauranteigenaren die op de openbare weg staan. Ondernemers die geen vergunning hebben aangevraagd voor bijvoorbeeld reclame borden of plantenbakken, lopen het risico op een boete. Het merendeel van de ondernemers is daar niet echt blij mee, blijkt uit een rondvraag door Caribisch Netwerk. Ze vinden het vervelend dat ze geen officieel bericht hebben gekregen en vragen zich ook af of de gemeente geen belangrijkere prioriteiten heeft.
“Ik vind het bullshit en oneerlijk”, reageert Donna De Salvo, eigenaar van een kledingwinkel. “Wij zitten in een zijstraatje van de Kaya Grandi en hebben die bordjes dus echt nodig zodat mensen onze winkel weten te vinden. De keren dat we ons bordje er niet hadden staan, merkten we dat direct.”
De Salvo vindt ook dat ondernemers het al moeilijk genoeg hebben. “Zeker met de huidige economie. We moeten maar hopen dat we in de goede maanden voldoende binnenhalen voor de mindere maanden. En ze vragen ook al zoveel belasting!”
Ruwently, eigenaar van een tattooshop in een zijstraat van de Kaya Grandi, heeft wel al een aanvraag ingediend voor zijn twee bordjes. “Om problemen te voorkomen.”
Grotere problemen
Al is Ruwently ook van mening dat het niet de grootste prioriteit zou moeten zijn van de gemeente op dit moment. “Tuurlijk moet er handhaving zijn met zoveel ondernemingen, maar er zijn zaken die veel belangrijker zijn. Zo zijn er bepaalde stukken straat niet goed aangepakt voor sommige winkels.”
De Salvo vindt ook dat de gemeente andere prioriteiten zou moeten hebben. “We hebben veel grotere problemen. Waarom zouden ze dit wel reguleren en niet hoeveel autoverhuurbedrijven er zijn of hoeveel er wordt gebouwd op het eiland of het afvalprobleem?”, vraagt ze zich af.
Communicatie vanuit overheid moet beter
De Salvo vindt het jammer dat de gemeente nooit met ondernemers in gesprek is gegaan erover. “Ik zou het ook fijn vinden als ze persoonlijk langs zouden komen om het te vertellen. Wij wisten van niks.” Ook is het voor De Salvo niet duidelijk waar ze moet zijn voor informatie. “Hoeveel vragen ze ons dan om te betalen en wie bel ik dan? Het algemene nummer van de overheid? Ik weet het echt niet.”
De Salvo is bereid het aan te vechten als meerdere ondernemers willen aansluiten. “Dan lopen we door de straten met nog meer borden en posters!”
Ruwently vindt ook dat de communicatie vanuit de overheid beter moet. “Het is dat ik het toevallig op sociale media had gezien, via een radiozender geloof ik. De communicatie vanuit de overheid naar ons ondernemers toe vind ik erg laks.”
Ook weet Ruwently niet zeker wat hij voor de bordjes moet betalen. “Ik moest 25 dollar betalen om de aanvraag in te dienen, maar of en wat ik hierna nog moet betalen, geen idee.”
Geen alternatieven
“Ik snap wel dat ze het een beetje in de hand willen houden, want mensen gooien maar overal hun borden neer”, reageert Carol, eigenaar van twee winkels aan de Kaya Grandi. Zelf heeft ze ook een poster hangen buiten en een plantenbak op de stoep. “Maar ik vind het jammer dat ze alleen gaan handhaven en dat er niet perse andere alternatieven komen.”
Zo zou Carol het goed vinden als de overheid zelf iets kon creëren. “Mensen plaatsen soms echt van die plastic geraamtes. Dat doet ook iets met de uitstraling van een straat. Het zou beter zijn als de overheid een groot bord zou maken met alle winkelnamen erop of een plattengrond en dat je voor extra bordjes zou moeten betalen.”
Vooral een plattengrond ontbreekt volgens Carol. “Ik ben hier af en toe net een toeristenbureau waar iedereen komt vragen waar alles zit!”
Ook Carol vindt dat de communicatie vanuit de overheid wel wat beter kan. “Ik heb het via een nieuwswebsite gelezen, maar van de overheid zelf heb ik nog niks gehoord.”
Het is niet duidelijk of de gemeente ondernemers de komende tijd nog gaat benaderen met meer informatie. Op een persvraag hierover van Caribisch Netwerk kwam geen reactie.