Inwoners Bonaire en Greenpeace winnen Issue Award

Foto: Greenpeace Nederland

De acht individuele eisers in de klimaatzaak en Greenpeace Nederland hebben deze week de Issue Award 2025 in ontvangst mogen nemen. Dit is een jaarlijkse prijs voor initiatieven die zich met succes inzetten voor belangrijke maatschappelijke kwesties. De Bonairiaanse inwoners en Greenpeace ontvangen deze prijs voor hun gezamenlijke rechtszaak tegen de Nederlandse Staat, waarmee zij aandacht vragen voor de gevolgen van klimaatverandering op Bonaire en koloniale ongelijkheid. “We hebben klimaatverandering in het Koninkrijk op de kaart gezet,” aldus de Bonairiaanse activist Kjeld Masoud Kroon.

Begin vorig jaar startten acht inwoners van Bonaire en Greenpeace een rechtszaak tegen de Nederlandse overheid. Ze eisen meer bescherming tegen de gevolgen van klimaatverandering en snellere maatregelen om broeikasgassen te reduceren. De rechtbank in Den Haag oordeelde in september 2024 dat Greenpeace de zaak namens Bonaire mag voeren. De eerste zitting staat gepland voor 2025. “Het winnen van de Issue Award is een opsteker voor onze strijd tegen klimaatverandering”, aldus Eefje de Kroon van Greenpeace. “Het is een eerbetoon aan de eisers die hun nek uit hebben gestoken. Echt erkenning voor de eerste groep die deze stap heeft durven nemen.”

Over de Issue Award
De Issue Award wordt jaarlijks uitgereikt aan een initiatief of organisatie die zich op opvallende en effectieve wijze inzet voor een maatschappelijk issue en dit weet te agenderen bij het brede publiek en/of de politiek. De prijs wordt uitgereikt door Issuemakers, een strategisch communicatieadviesbureau gespecialiseerd in het agenderen en managen van maatschappelijke issues bij media, samenleving en politiek. Met de Issue Award wil Issuemakers aandacht vestigen op initiatieven die een verschil maken in de maatschappij.

Klimaatrechtvaardigheid en gelijkwaardigheid
Hoewel de jury even twijfelde om de award dit jaar uit te reiken vanwege de vele heftige gebeurtenissen in Gaza, Oekraïne en Soedan, besloot ze dat de rechtszaak van Bonaire en Greenpeace evengoed aandacht verdient. “Bonaire wordt vaak gezien als een zonnige vakantiebestemming, waardoor de dagelijkse problemen van de inwoners, zoals extreme hitte door klimaatverandering, vaak over het hoofd worden gezien. Deze rechtszaak laat zien dat gekoloniseerde gebieden binnen het Koninkrijk steeds meer opkomen voor gelijke rechten en tegen achterstelling. Dat inwoners van Bonaire samen met Greenpeace een gezamenlijke, bottom-up aanpak laten zien, maakt deze actie extra bijzonder.”

Bovendien heeft deze klimaatzaak een universele dimensie, aldus de jury. De onderwerpen die worden aangekaart raken namelijk niet alleen Bonaire. De zaak staat symbool voor emancipatie en rechtvaardigheid. “De Issue Award gaat niet alleen over het erkennen van een specifiek issue, maar ook over het krachtig agenderen van thema’s die anders onderbelicht blijven.” De keuze voor Bonaire en Greenpeace benadrukt dat zowel klimaatrechtvaardigheid als gelijkwaardigheid in het Koninkrijk prioriteit moeten zijn.

Reactie winnaars
De acht inwoners van Bonaire zijn blij met deze aandacht voor hun eiland. Een van hen, Kjeld Masoud Kroon, was aanwezig bij de uitreiking in Amsterdam. “Klimaatverandering is ontzettend veel in de media, maar er is maar weinig aandacht voor de eilanden. Wij kaarten met deze zaak een onderbelichte kant van klimaatverandering aan, namelijk de gevolgen ervan in het Koninkrijk,” reageert hij na afloop vanuit de foyer van cultureel centrum De Balie waar de uitreiking plaatsvond.

“Het is heel belangrijk dat de Nederlandse staat de problemen van de eilanden eindelijk serieus neemt,” voegt eiser Danique Martis vanaf Bonaire Bonaire toe. “We zijn te lang vergeten.” De Kroon van Greenpeace sluit zich bij deze uitspraken van de individuele eisers aan: “Het gaat hier vaak over klimaatverandering in Europees Nederland, terwijl ze er in het Caribische deel van ons land al veel meer last van hebben. Wat op Bonaire gebeurt, is een voorbode voor wat wij hier kunnen verwachten.”