Henricus Winklaar, een gedupeerde rugpatiënt op Bonaire is sinds maandag in hongerstaking. Winklaar behoort tot de groep rugpatiënten die blijvende schade hebben opgelopen na een rugoperatie in Colombia. Na meer dan 10 jaar, hebben ze nog geen passende schadevergoeding ontvangen. De situatie lijkt uitzichtloos en Winklaar begon zijn hongerstaking naar eigen zeggen omdat hij aandacht wil trekken voor het feit dat er nog steeds geen schikking is.
“Ik wil een oplossing. Ik loop al 13 jaar met rugproblemen en niemand bekommert zich hierom”, zo zegt hij. De groep werd naar Colombia uitgezonden en de operaties monden uit in een ramp. De patiënten hebben blijvende schade aan overgehouden. Dat zou niet gebeurt als ze in Nederland waren geopereerd. De groep 18 rugpatiënten is vastbesloten de Nederlandse Staat aansprakelijk te stellen.
De groep startte buiten de rechtbank een procedure om schadevergoeding te ontvangen. Op 23 augustus 2019 werd door een vertegenwoordiger van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) toegezegd dat er een passende oplossing zou komen.
350.000 dollar
Willem Cicilia, woordvoerder van de groep, zegt dat VWS nu probeert de belofte te verbreken. De groep verwacht een bedrag van 350 duizend dollar te ontvangen. Cicilia: “Enkele van ons hebben ongeveer drie duizend dollar gekregen als een soort voorschot. Nu lijkt het erop dat Nederland verder niets wil vergoeden.”
Gezaghebber en het Bestuurscollege in gesprek met Winklaar. Foto Nathaly Evertsz
De medisch adviseur uit Nederland, overigens longspecialist, ziet de omvang van de schade niet in. Hij adviseert de patiënten tussen de 3 duizend en 15 duizend dollar te betalen. Dit is een belediging voor de gedupeerden. Cicilia wilt dat er een wervelkolomspecialist word geraadpleegd. “Wanneer 2 artsen het niet met elkaar eens zijn, is het toch logisch dat het advies van een derde speciliast wordt gevraagd”, zo zegt hij.
Tweede Kamer
Hoewel de groep hiermee duidelijkheid verwacht, vind de VWS niet nodig om nog een specialist erbij te betrekken. De groep wil nu dat politiek zich hiermee gaat bemoeien. Zo hebben ze de Tweede Kamer en de minister aangeschreven.
De letselschade-advocaat die de groep jarenlang onbetaald heeft ondersteund heeft zich teruggetrokken. Het aanbod van Nederland om zijn kosten te vergoeden heeft hij afgeslagen. “Ik ben zeker in deze dossiers niet voornemens om mij door de Staat te laten betalen voor werkzaamheden om vervolgens regelingen te gaan treffen waar ik in gemoede niet achter kan staan en waarbij de marsroute die door u is voorgesteld niet correct is en tot beperkte vergoeding aanleiding geeft”, laat hij in een brief weten.
Eilandsbestuur
Het eilandsbestuur geeft aan niet veel te kunnen betekenen voor de gedupeerden behalve het onderwerp telkens bij VWS aan te kaarten. In een reactie aan Caribisch Netwerk benadrukt gedeputeerde Nina den Heyer van Publieke Gezondheidszorg dat het proces veel te lang duurt.
“Het is teleurstellend dat het proces omtrent een schikking met de rugpatiënten zo lang duurt en nog niet tot een bevredigende oplossing heeft geleid. Het gaat hier om mensen die buiten hun schuld om letsel hebben door nalatigheid of foutief handelen van een chirurg in Colombia, iets waar zij totaal geen invloed op hadden, maar wel met de gevolgen ervan moeten leven. Op momenten dat wij bij het Ministerie van VWS naar de stand van zaken vragen, vernemen wij dat zij nog steeds werken aan een oplossing samen met de groep”, aldus Den Heyer.