“Eén keer per jaar moet je toch wel kunnen vliegen,” zegt een bezoeker aan de Vakantiebeurs in Utrecht die van plan is om naar Curaçao te gaan met vakantie. Het is een groot dilemma; met vakantie gaan met een vliegtuig naar een verre bestemming als de Cariben en toch ook denken aan het milieu en duurzaamheid. Toeristen zitten er niet zo mee en toeristische organisaties doen wat ze kunnen, blijkt bij een rondgang op de beurs.
“We doen er alles aan om de duurzaamheid van het eiland te bewaken,” zegt Susan Vrolijk regiomanager van het Curaçao Toerisme Bureau op de vraag dat vliegen toch best vervuilend is. “Maar ja, hoe anders kan je op Curaçao komen meneer! Met de boot? Hoeveel vakantie dagen heeft u? Dat gaat niet lukken! Het vliegtuig is de meest efficiënte manier om er te komen.”
Met een paar tientjes redt je het milieu niet
Volgens Vrolijk doen vliegtuigmaatschappijen er ‘alles aan om aan om milieuvriendelijk te worden’ en worden. Er wordt aan gewerkt om de vliegtuigen ‘duurzamer’ te maken. Bovendien kan je CO2 vervuiling, die het vliegtuig uitstoot, compenseren als je een ticket koopt. Je betaalt dan een paar tientjes om bosbouw projecten te helpen opzetten die ongeveer de zelfde hoeveel het CO2 uit de lucht verwijderen.
Maar wie doet dat nou, een paar tientjes extra betalen om de CO2 uitstoot tegen te gaan? “Ik doe het wel om zo mijn steentje bij te dragen aan het milieu,” zegt Vrolijk beslist. Mensen op de Vakantiebeurs hebben er niet zo veel mee. “CO2 afkopen, dat vind ik onzin,” zegt een oudere mevrouw lachend. “Sorry maar dat zie ik niet zitten.”
Een ander bezoeker die weleens naar Curaçao is geweest maakt zich ook niet druk. “Er is overal zoveel ellende met al die bommen die er nu neervallen. Dat is toch ook allemaal milieuschade. Dus nee, ik trek me daar niet zo heel veel van aan.”
Een man die met haar mee wandelt is het niet met haar eens. “Als iedereen zijn steentje bijdraagt dan helpt het misschien toch?” Hij krijgt van repliek: “CO2 afkopen is een druppel op een gloeiende plaat!”, werpt ze lachend tegen. “Met een paar tientjes redt je het milieu niet. Ik ga wel fietsen naar Portugal.”
Toeristische ondernemingen en reisorganisaties doen over het algemeen wel hun best om vervuiling tegen te gaan. “Onze hoteliers doen heel erg hun best om niet alleen vuil af te scheiden”, zegt Vrolijk.
Lokale vissers komen hier op het strand
Bij het bedrijf Bahia apartments & diving van de familie Koster doen ze naar eigen zeggen ook hun best. “We werken niet meer met plastic cups en rietjes maar alleen nog met papier,” zegt Youri Koster, medewerker op het resort van zijn oom.
De duurzaamheid op het resort in Lagun, in het westelijk deel van het eiland, gaat verder. “Bij ons gaat het niet om massatoerisme. Wij zijn meer gefocust op kleinschalig toerisme. Dat is niet zo vervuilend”, zegt Youri die samen met zijn vriendin Diamanta Sebolon – een yu di Kòrsou – die ook op het vakantieresort werkt. “Bij ons gaat het ook om behoud van de traditie en cultuur en lokale eten”, zegt Diamanta ze vindt het belangrijk om vooral het echte Curaçao te behouden. “Je ziet lokale vissers hier met hun boten op het strand hun visjes in mootjes snijden en verkopen.”
Het gaat volgens de twee ook om duurzame ontwikkeling van het eiland en om toeristen kennis laten maken met het eiland. Youri: “Wij willen meer van de cultuur en de mensen van het eiland laten zien.”