Alleenstaande moeders uit Curaçao worden graag onderneemster in Nederland

Foto: Gemeente Groningen

Er is veel interesse onder Curaçaose alleenstaande moeders om Zelfstandige Zonder Personeel (ZZP’er) te worden in Nederland, met name in de provincie Groningen. Als enige biedt deze provincie kandidaat-onderneemsters een cursus met een jaar begeleiding.

In opdracht van de gemeente Groningen, helpt Danette Hoyer belangstellenden hun eigen zaak te beginnen. Tijdens de training, die zes weken duurt en negen workshops omvat, begeleidt Danette de deelneemsters bij diverse aangelegenheden, zoals het schrijven van een Ondernemingsplan. Zelf woont zij al 36 jaar in Groningen en studeerde Sociaal-Juridische Dienstverlening, Psychologie en Rechten.

Uitkering
Vooral de vrouw uit Curaçao is heel gemotiveerd, toont initiatief, is bereid uitdagingen aan te gaan, en is heel georganiseerd. Danette: “Het lukt ze, al zijn ze alleenstaande moeder, om zichzelf te organiseren om de cursus te volgen”.

De meeste cursisten wonen al een tijdje in Nederland, ontvangen uitkering en weten hoe verschillende zaken werken, bijvoorbeeld ten aanzien van belastingen. Aan de andere kant zijn sommigen recent in Nederland aangekomen, maar met de wens om op korte termijn op eigen benen te staan. “Dat lukt niet, omdat zij nog geen sociale zekerheid hebben, zoals een woning op eigen naam bijvoorbeeld”, legt Danette uit.

Wie geen uitkering geniet, kan wel de cursus volgen, maar krijgt dan geen jaar lang begeleiding van Danette. Het grootste deel van de cursisten rondt het begeleidingstraject binnen zes maanden á één jaar af.

“Daarna heb ik geen contact meer met ze, want hun zaak loopt goed”, aldus Danette. Wanneer de cursisten voldoende verdienen om zichzelf te bedruipen en hun zaak draaiende te houden, stoppen de begeleiding en de uitkering.


Dulce Koopman in gesprek met Danette Hoyer. Foto’s Dulce Koopman

Sollicitatieplicht
Danette licht toe dat de gemeente het ondernemerschap niet aanbeveelt, omdat een eigen zaak hebben ook zo zijn risico’s kent voor je sociale zekerheid. Daarom ligt het aan elk individu om aan te tonen voldoende gemotiveerd te zijn om deze uitdaging aan te gaan, waarna de gemeente de ondersteuning biedt. De deelnemers die door Danette worden begeleid, vallen nog steeds onder de sollicitatieplicht, maar de overheid houdt rekening met het feit dat ze een cursus volgen.

Tijdens de cursus worden de deelneemsters ZZP’er. Na het voltooien van de cursus kan de onderneemster ervoor kiezen personeel aan te nemen – maar dan zal zij geen financiële steun meer krijgen van de overheid. Aanvankelijk ervaren de cursisten de begeleiding als veeleisend. Maar naarmate de tijd verstrijkt, voelen zij zich op hun gemak ermee, zo zegt Danette.

De cursisten die geen uitkering trekken, krijgen de additionele begeleiding niet. “In de praktijk is gebleken dat het ondernemerschap Curaçaoënaars in het bloed zit. Op Curaçao is het niet zo dat je op een lening van de bank blijft wachten om je eigen zaak te beginnen. Ook in Nederland hebben Curaçaoënaars niet die mentaliteit.”

De inhoud van de training die de gemeente Groningen biedt, richt zich er onder andere op de cursiste te laten ontdekken wat haar vaardigheden en talenten zijn die zij in haar zaak kan gebruiken. Daarna wordt uitgebreid aandacht besteed aan financiën. Aangezien veel van de cursisten een uitkering krijgen, hebben zij een inkomen om van te leven, maar in hun nieuwe ZZP-situatie moeten zij naast het inkomen om van te leven ook inkomen genereren om hun zaak draaiende te houden. Ook komen aspecten aan bod zoals: commerciële vaardigheden, sociale media, enzovoort.

Taal en cijfers
De grootste problemen die de Curaçaoënaar ondervindt in het proces op weg naar het ondernemerschap, zijn volgens Danette de Nederlandse taal en cijfers. Ze geeft aan dat vooral het onderwijs in het Papiaments de cursisten in Nederland niet helpt. “Ze lezen zonder te begrijpen. Het andere grote obstakel betreft cijferwerk: hoe met geld om te gaan en een boekhouding te voeren, is een probleem.”

Elke maand begint gemeente Groningen met een nieuwe groep voor de cursus om ZZP’er te worden. Elke groep telt tussen de twaalf en de vijftien personen, en er is een wachttijd van bijna vier maanden.