Met het project ‘Kalma bo Koko’ (‘Kalmeer je hoofd’) wordt mentale gezondheid onder jongeren bespreekbaar gemaakt. Dit veelzijdige programma, georganiseerd door Stichting Passionistas en uitgevoerd in samenwerking met de Universiteit van Curaçao (UoC), richt zich op het verminderen van stress door middel van creativiteit en praktische tools.
“Studenten ervaren steeds meer druk,” vertelt Evita Sanches, oprichtster van Stichting Passionistas. “Het gaat niet alleen om studiestress, maar ook om prestatiedruk, de balans tussen werk en studie, en sociale media.” Door workshops en interactieve sessies helpt Kalma bo Koko studenten beter om te gaan met deze uitdagingen. “Het is oké om te zeggen dat het niet lekker gaat en erover te praten. Dat was de kern van dit project.”
Creativiteit en muziek als therapie
Een van de unieke onderdelen van Kalma bo Koko is de samenwerking met multimedia-kunstenaar Omar Sling. Tijdens workshops gebruikten studenten gerecyclede plastic producten om muziekinstrumenten te maken. Sling legt uit: “Het idee was om creativiteit te benutten als een manier om stress te verminderen. Muziek en kunst zijn krachtige tools die kunnen helpen om te ontspannen en opnieuw verbinding te maken met jezelf.”
Sling zag hoe studenten aanvankelijk wat terughoudend waren, maar uiteindelijk enthousiast werden. “Ze ontdekten hoe verschillend geluiden uit simpele materialen kunnen komen. Het was mooi om te zien hoe hun creativiteit tot bloei kwam en hoe ze plezier hadden in het proces.”
Een bredere kijk op welzijn
Kalma bo Koko richtte zich niet alleen op creativiteit, maar ook op het bieden van praktische handvatten voor het dagelijks leven. Sanches: “We organiseerden lezingen met psychologen en sociaal- maatschappelijk werkers, ademhalingsoefeningen, en excursies in de natuur. Het doel was om jongeren te laten zien hoe belangrijk het is om af en toe te disconnecten van sociale media en tijd te nemen voor zelfreflectie.”
Volgens Gynniëlla Jakoba, interimmanager van Student Affairs aan de UoC, heeft het project een belangrijke rol gespeeld in het ondersteunen van studenten. “We zien dat mentale gezondheid een groeiend probleem is. Dit project gaf studenten niet alleen tools om met stress om te gaan, maar bracht ook Student Affairs onder de aandacht als plek waar ze terecht kunnen voor hulp.” Jakoba benadrukt dat samenwerking met initiatieven zoals Kalma bo Koko essentieel is om structurele ondersteuning te bieden.
Toekomstplannen en impact
Het succes van Kalma bo Koko motiveert Sanches om het programma uit te breiden. “In januari starten we bij andere scholen. We stemmen onze sessies af op de specifieke behoeften van de studenten. Bij een school waar pesten een probleem is, richten we ons bijvoorbeeld op de impact daarvan op mentale gezondheid,” legt ze uit.
Voor Sanches is creativiteit een rode draad in alles wat ze doet. “Of het nu gaat om muziek, schilderen, of ademhalingsoefeningen, het doel is altijd om jongeren tools te geven om stress te verminderen en meer in balans te komen.”
De workshops lieten studenten niet alleen kennismaken met nieuwe technieken, maar gaven ook ruimte om emoties te uiten. “Het mooie van dit project is dat de deelnemers hun eigen invulling geven aan de sessies. Dat maakt het zo krachtig,” zegt Sanches.