Van 2 tot en met 4 december 2024 staat Curaçao in het teken van inclusie en diversiteit tijdens de LGBTQI+ Allies Conference, georganiseerd door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Deze conferentie brengt activisten, beleidsmakers, onderzoekers, kunstenaars en community-leiders samen om te werken aan een inclusievere toekomst.
Van visie naar actie
Gonneke van den Kieboom, beleidsadviseur bij de Vertegenwoordiging van Nederland in Willemstad, licht toe hoe het idee voor deze conferentie ontstond: “Tijdens een pink business borrel op Aruba hoorden we over de emancipatienota van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in Nederland. Deze nota benadrukt het belang van inclusie en diversiteit, niet alleen in Nederland maar ook op de eilanden. Samen met OCW en Koninkrijksrelaties hebben we dit initiatief ontwikkeld.”
Met meer dan 20 sprekers en een diverse doelgroep, bestaande uit zowel leden van de LGBTQI+ community als hun bondgenoten, biedt het programma een platform voor dialoog en samenwerking. Van den Kieboom: “Het doel is om gesprekken mogelijk te maken tussen de community en hun allies, en tools aan te reiken om deze gesprekken constructief te voeren.”
Hoogtepunten uit het programma
De conferentie, dat wordt gehouden in het Kura Hulanda Conference Center, biedt een afwisselend programma met lezingen, workshops en netwerkmogelijkheden. Een van de sprekers is activist Janice Tjon Sien Kie, bekend van haar inzet voor het homohuwelijk op Curaçao. Daarnaast delen prominente stemmen zoals Marlon Reina (Fundashon Orguyo Kòrsou), Remco Boxelaar (Corporate Queer) en Judith Brekelmans (Fundashon EQ) hun inzichten.
Vincent Storimans opent de conferentie. Foto Gonneke van den Kieboom
Workshops variëren van praktische tools voor inclusieve communicatie tot sessies waarin deelnemers ervaringen uitwisselen. Van den Kieboom benadrukt dat het evenement niet alleen draait om het bespreken van uitdagingen: “We vieren ook de successen van de community en proberen een brug te slaan tussen verschillende groepen binnen de samenleving.”
Een beweging op gang brengen
Met meer dan vijftig deelnemers vanuit het hele Koninkrijk, ziet de organisatie de conferentie als een eerste stap. Van den Kieboom hoopt op vervolginitiatieven: “We zien dit graag als een terugkerend evenement. Inclusie en diversiteit zijn onderwerpen waar nog veel werk in te verzetten is. Het zou mooi zijn als we in de toekomst ook andere kwetsbare groepen hierbij kunnen betrekken.”