Herinneringen aan Otrobanda: Verhalen uit het hart van Curaçao vastgelegd in nieuw boek

Foto: Kim Hendriksen

In het hart van Otrobanda, een van de oudste wijken van Curaçao, kwamen zes vrouwen en een man samen om hun verhalen te delen in het literaire project Kurá di Kuenta Otrobanda, uitgegeven door Wintertuin Curaçao. Onder begeleiding van auteur Daphne Obispo en schrijfcoach Calviany Eleonora, werden deze verhalen gebundeld in een boek dat op feestelijke wijze is gelanceerd. De verhalen brengen een ode aan Otrobanda en haar rijke geschiedenis, en bieden een blik op het leven zoals het vroeger was.

Een proces van groei en verbinding
Daphne Obispo, de schrijfster die de verhalen van de deelnemers omzette in literaire vormen zoals poëzie en brieven, omschreef het project als een unieke ervaring. “In het begin waren sommige mensen terughoudend, maar naarmate de weken verstreken, begonnen ze zich meer open te stellen en hun verborgen parels met ons te delen,” zegt Obispo.

Deze persoonlijke verhalen zijn belangrijk voor toekomstige generaties. Ze tonen hoe de gemeenschap vroeger meer verbonden was, en laten zien hoe het leven zich afspeelde in Otrobanda, een wijk die ooit bloeide door handel en saamhorigheid.

Verhalen uit Otrobanda: het verleden herbeleefd
De vrouwen die deelnamen aan het project, deelden elk hun eigen herinneringen aan de tijd die zij doorbrachten in Otrobanda. Zo vertelt Mirelva Martina, 67 jaar oud, over haar liefde voor de wijk en de connectie met haar moeder: “Mijn verhaal gaat over de uitstapjes die ik met mijn moeder maakte naar de markt. Na het winkelen gingen we altijd lekker eten bij mijn tante. Ik herinner me nog goed hoe we op de trap zaten en genoten van het samenzijn. Otrobanda is voor mij altijd verbonden geweest met warmte en saamhorigheid.”

Ook Marbella Ogenia-Pieter, 67 jaar, groeide op in Otrobanda. Ze vertelt met trots hoe ze aan haar naam kwam: “Een vriendin van mijn moeder, een verloskundige, noemde mij ‘Marbella’ naar een mooie plek in Spanje. Dat verhaal is me altijd bijgebleven en ik vond het geweldig om dat te delen in dit project.”

Voor Marbella was het een bijzonder proces om haar jeugdherinneringen op te halen. “Ik ging weer terug naar mijn kindertijd, en zag alles weer voor me zoals het toen was: de straten, de winkels, de mensen.”

Een wijk vol geschiedenis en verandering
Hoewel niet alle deelnemers in Otrobanda zijn geboren, is de connectie met de wijk diep geworteld. Lucrecia Richardson-Hanst (66) werkte lange tijd in Otrobanda en vertelt over de veranderingen die ze heeft meegemaakt: “Vroeger ging je naar een feest om echt te dansen en te genieten. Nu is dat heel anders. De technologie heeft veel veranderd, mensen zijn minder sociaal. Vroeger speelde je samen buiten, nu zit iedereen achter hun computer of telefoon.”

Lucrecia benadrukt dat het belangrijk is om deze herinneringen vast te leggen, juist omdat de tijd zo snel verandert.

Een wijk vol liefde
Voor Lilian Paula-Hart, die terugkeerde naar Otrobanda na een tijd elders gewoond te hebben, is haar liefde voor de wijk altijd gebleven. “Ik ben geboren in Otrobanda en nu woon ik er weer, in dezelfde straat. Mijn verhaal in het boek gaat over de liefde van God en hoe die mij heeft geholpen om beter met mensen om te gaan. Het was een eer om mee te doen aan dit project, en het bracht iedereen mooi samen om hun herinneringen op te schrijven.”

Persoonlijke ervaringen
Calviany Eleonora begeleidde de deelnemers bij het schrijfproces en benadrukt het belang van persoonlijke ervaringen in plaats van enkel historische feiten. “We wilden dat mensen niet alleen de geschiedenis vertelden, maar ook hoe ze zich daarbij voelden. Wat ze ervoeren in die tijd, dat was het meest waardevol,” legt Eleonora uit.


Daphne Obispo (r) en Calviany Eleonora. Foto Kim Hendriksen

Hij vindt het belangrijk dat dit soort projecten blijven bestaan: “Het documenteren van deze verhalen is essentieel. Er is hier op het eiland te weinig vastgelegd, en dit project biedt een manier om dat te doen.”

Een ode aan Otrobanda voor de toekomst
Kurá di Kuenta Otrobanda is de zevende editie van de Kurá di Kuenta serie dat is uitgeven door Wintertuin Curaçao. Het boek biedt een intieme blik op het verleden van een wijk die voor velen meer is dan alleen een plek. Het is een gemeenschap, een herinnering aan hoe het leven vroeger was, en een oproep om deze verhalen niet te vergeten.

Voor de ouderen die hun verhalen deelden, was het een kans om hun ervaringen vast te leggen voor hun kinderen en kleinkinderen, zodat ook zij weten waar ze vandaan komen. De achtste editie van de serie is ondertussen ook al van start gegaan en zal gaan over de wijk Montaña.

Onderschrift foto bovenaan het artikel
V.l.n.r.: Daphne Obispo, Arthur Curiel, Lucresia Richardson-Hanst, Lilian Paula-Hart, Mirelva Martina, Eritza Albert, Calviany Eleonora, Marbella Ogenia-Pieter en vooraan Yvonne Schoop.