Nationaal Trainingscentrum Bonaire voor zeilsport: ‘Geen wind is geen excuus’

Foto: Marit Severijnse

Bonaire heeft in september een speciaal trainingscentrum voor windsurfers en zeilers geopend. Het Nationaal Trainingscentrum Bonaire wil meer jongeren kennis laten maken met de watersport, maar biedt ook kansen voor de jeugd om hun talent te ontwikkelen en te trainen voor internationale wedstrijden. “Het is meer dan een rondje varen op Sorobon”, vertelt Monique Meijer. Ze is watersportcoördinator voor windsurfen en zeilen via het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en coacht al lange tijd een groot aantal kinderen op Bonaire in het windsurfen. “We zijn druk bezig met nieuwe plannen en initiatieven voor de watersport.”

Serieuze trainingsprogramma’s 
“Talent is er zeker op Bonaire, maar je zag dat de ontwikkeling van talent een beetje stokte”, vertelt Meijer. Dan miste soms de financiële steun of de persoonlijke begeleiding met focus op competitief gebied. Bij het trainingscentrum wordt daar bijvoorbeeld dieper op ingegaan. “We schrijven er serieuze programma’s voor met bijvoorbeeld nabesprekingen van videomateriaal en dat soort dingen”, vertelt Meijer.

Geen wind is ook geen excuus om niet te komen trainen. “Dat was in het verleden wel zo, maar er is nu altijd training. Al is het maar om je hele set even in elkaar te zetten om zo de afstellingen beter te maken, zeilregels of nuttige knopen te leren.” Ook vaart iedereen binnen het trainingscentrum op hetzelfde materiaal. “Dan gaat het niet meer om wie heeft het meeste geld voor de mooiste spullen. Dat maakt het zo uniek.”

Topatleten
Het Nationaal Trainingscentrum Bonaire is een initiatief van voormalige (Olympische) topatleten die samenwerken met INDEBON, het Ministerie van Volksgezondheid, Water en Sport, Watersportverbond Nederland, Sailing Club Bonaire en Windsurf Vereniging Bonaire.

Watersport meer onder de aandacht brengen bij de jeugd
Binnen de zeilsport is veel aan het veranderen, vertelt Meijer. “We zijn druk met nieuwe plannen en initiatieven voor het zeilen.” Zo wordt binnenkort op de basisscholen een watersporttour gehouden om de watersport bij de lokale jeugd wat meer onder de aandacht te brengen. “We gaan alle basisscholen af om ze kennis te laten maken met onder andere windsurfen en zeilen.”

Mogelijk wordt zeilen en windsurfen ook een keuzevak binnen de opleiding Sport en Beweging van het MBO. “Op dit moment kunnen ze worden opgeleid tot zwemonderwijzers en fitnessinstructeurs, maar er is ook veel vraag instructeurs voor het zeilen en het windsurfen. Daar zijn we nu samen met het MBO aan het uitzoeken. Zo houd je de kennis zoveel mogelijk op het eiland.”

Meer toegankelijkheid 
Watersporten zijn nog altijd populairder onder Europees-Nederlandse kinderen, dan lokale kinderen, ziet Meijer. “Het zal misschien een stukje te maken hebben met dat op Bonaire lokale mensen niet altijd wat hebben met de zee, maar bovenal wordt zeilen nog steeds gezien als een dure sport. Dus dan wordt het voor sommigen al moeilijk om deel te nemen of überhaupt te kunnen denken van; is het iets voor mij?”

Daarom wordt nu kritisch gekeken naar wat er voor een lidmaatschap betaald moet worden. “Zo hebben we het tot nu toe steeds mogelijk gemaakt om het abonnement voor bijvoorbeeld windsurfen zo laag mogelijk te houden door donaties.”

Kansen voor jong talent in het buitenland 
Volgens Meijer is het belangrijk dat jong talent genoeg kansen krijgt om naar het buitenland te gaan. “Belangrijk is nu vooral het bieden van faciliteiten zodat we dat mogelijk kunnen maken.”

Voor het windsurfen gaan er al regelmatig jonge talenten van Bonaire naar het buitenland voor internationale wedstrijden. “Op dit moment is een groep van 10 van Bonaire jeugdkampioenschappen aan het doen in Turkije”, vertelt Meijer. “Wel zonde voor de Regatta natuurlijk dat bijna alle talenten nu in het buitenland zitten. Dat valt net een beetje vervelend.”

Binnen de zeilsport worden er nog niet veel internationale wedstrijden gedaan vanuit Bonaire. “Eens in de zoveel tijd doet een groepje mee aan een internationale Sunfish wedstrijd. Wij zijn nu aan het kijken of we ook op de buureilanden mee kunnen doen aan wedstrijden of in het Caribisch gebied.

Windsurf Association 
Een aantal jaar geleden heeft Meijer samen met een aantal ouders de Windsurf Association Bonaire (WAB) opgericht om zo meer kansen te bieden aan de jeugd op Bonaire. Dat heeft er volgens haar ook aan bijgedragen dat er nu zoveel kinderen wedstrijden in Europa aan het doen zijn. “We houden maandelijks clubwedstrijden en hierdoor bereidt je ze ook veel beter voor op eventuele internationale wedstrijden. Veel van die kids zijn nu wedstrijden in Europa aan het doen. Daarnaast willen we de talenten meer voorbereiden op wat ze te wachten staat als je naar grotere wedstrijden gaan. Er komt dan veel meer bij kijken.

Fundraising om naar het buitenland te kunnen 
Subsidies voor internationale wedstrijden zijn er wel vanuit de lokale overheid en INDEBON. Het is ook niet altijd genoeg. “Wat je ziet, is dat jongeren op het eiland heel veel doen met fundraising. Bij de supermarkten zie je ze vaak staan vanuit de voetbalclubs en kaartjes verkopen of bijvoorbeeld auto’s wassen. Dat gebeurt bij het zeilen ook veel. Net als het zoeken naar sponsoren. Iedereen is daar op zijn eigen manier erg creatief in en mensen gelukkig wel erg open voor dit soort initiatieven.”

Vervelend dat jongeren zich daarmee bezig moeten houden, maar het hoort wel een beetje bij de topsport, zegt Meijer. “In Nederland hoor ik dezelfde verhalen. Vooral bij zeilen en windsurfen sleep je natuurlijk heel wat kilo’s mee naar wedstrijden. En helemaal als je op een eiland woont, blijft het gewoon een dure grap met reizen. Dus dat er genoeg te wensen is, is duidelijk.”

“We willen dat het voor iedereen mogelijk is om op zijn of haar niveau deel te nemen aan wedstrijden binnen maar zeker ook buiten Bonaire los van de financiële mogelijkheden die iemand heeft.”

Hoe doet Bonaire het op internationale wedstrijden? 
“Bonaire heeft al een heel verleden in het windsurfen waarbij er veel goede windsurfers naar voren zijn gekomen op internationaal niveau onder andere Patoun Saragoza, Taty Frans en Amado Vrieswijk. Momenteel doet de jeugd ook goed mee op Internationaal niveau in hun eigen klasse. Bij zeilen is dat heel verschillend”, zegt Meijer.
De wedstrijd in Turkije wordt een mooi meetpunt voor onze jeugd, waarbij ze echt kunnen zien waar ze op dit moment staan ook omdat ze hier te maken gaan krijgen met een sterk deelnemersveld.

Olympisch geen optie voor Bonaire 
Meedoen aan olympische wedstrijden zit er voor Bonaire niet in. “Dan moet je onder Nederland varen. Dat is een dingetje, want iedereen wil het liefst met zijn Bonaire nummer varen. Ook weet ik uit eigen ervaring dat je er in Nederland gewoon niet makkelijk tussen komt.” Desondanks is Nederland op Bonaire zeker wel op zoek naar talent, weet Meijer. “Nederland is zeker aan het scouten.”

Foto: Marit Severijnse

Alleen is er nog niet altijd interesse in de olympische klasse. “De mindset naar de olympische spelen, dat dat eigenlijk het hoogst haalbare is, die switch zijn we aan het maken. Men kijkt nu vooral naar op naar internationale wedstrijden.”

Meer geld nodig
Wat is er nog nodig om het zeilen verder op de kaart te zetten? “Geld”, zegt Meijer. “Cliché, maar waar. We zijn op Bonaire nu aan de weg aan het timmeren om het meest nodige materiaal aan te schaffen. En langzaam heb je dan meer geld nodig als je ook verder wilt gaan in de professionele en olympische klasse.”

Ze hoopt dat windsurfers en zeilers vanuit andere landen uiteindelijk ook het Nationaal Trainingscentrum Bonaire weten te vinden. “We zijn druk bezig andere partijen naar Bonaire te halen zodat we kennis en ervaringen kunnen delen. We hebben prachtig water en goede omstandigheden om vooral in de koude Nederlandse wintermaanden hier te trainen.”

Zo kan er op Bonaire bijna elke dag van het jaar worden getraind omdat er bijna elke dag een goede passaat wind is. Daarnaast hebben de sporters geen wetsuits nodig en zijn er op de diverse locaties rondom het eiland verschillende condities te vinden om alle omstandigheden te trainen.

“In Nederland moet je al gauw een uur rijden, sta je daar met bibberende handen je pak aan te doen en moet je er gewoon op een gegeven moment uit het water omdat het te koud wordt. Dan denk ik, wat hebben we hier toch ideale condities!”

“Er is vaak genoeg aan mij gevraagd: hoe het kan dat jeugd uit Bonaire in Nederland zo makkelijk mee kunnen varen? Dat is echt door de condities hier en omdat de scholen vroeg uit zijn. De kinderen kunnen hier op relatief jonge leeftijd al snel veilig op Sorobon varen en iedere dag vanuit school trainen en daardoor veel uren maken.”

Regatta
Dit jaar is de 57e editie van de Regatta op Bonaire. Een vierdaags evenement wat in het teken staat van competitief zeilen en verschillende evenementen. Woensdagavond was de opening met een vlaggenparade en donderdag, vrijdag en zaterdag zijn de zeilwedstrijden. Er zijn veel deelnemers vanuit de diverse omringende (ei)landen aanwezig, wat elk jaar weer een mooie competitie oplevert.