Verzet op Curaçao tegen ‘modernisering van authentieke stranden’

Foto: Kim Hendriksen

De plannen om drie authentieke stranden op Curaçao – Playa Jeremi, Playa Lagun en Caracasbaai – te moderniseren, leiden tot een golf van protesten. Lokale bewoners en natuurbeschermers vrezen dat de bouwprojecten de natuur en cultuur van de eilanden onherstelbaar zullen schaden. Hoewel de overheid stelt dat de aanpassingen nodig zijn om de stranden aantrekkelijker te maken voor toeristen, zijn veel Curaçaoënaars het hier niet mee eens.

Bewoners bezorgd om authenticiteit en natuurbehoud
Daniella de Windt, een bezorgde bewoner en fervent voorstander van behoud van de natuurlijke stranden, benadrukt dat de protesten geen politieke insteek hebben. “We willen duidelijk maken dat we onafhankelijk zijn van enige politieke agenda. We zijn hier voor de authentieke stranden van Curaçao,” zegt ze.

Volgens De Windt moeten de stranden blijven zoals ze zijn, aangezien dit een belangrijk aantrekkingspunt is voor zowel lokale bewoners als toeristen. Hoewel ze vooruitgang en ontwikkeling toejuicht, vindt ze dat de modernisering eerlijk en transparant moet gebeuren.

“Er moet rekening worden gehouden met de natuur, de omwonenden en de cultuur van Curaçao. De geplande bouw van een groot gebouw bij Playa Jeremi bijvoorbeeld, past niet in de natuurlijke omgeving en zal het afwateringssysteem verstoren,” legt ze uit. Hierdoor zouden modderstromen en overstromingen kunnen ontstaan, wat de stranden juist minder aantrekkelijk maakt.


Artistieke impressie van het geplande strandpaviljoen bij Jeremi

Gevolgen voor zeeschildpadden en biodiversiteit
Ook Ard Vreugdelhil van Sea Turtle Conservation Curaçao deelt zijn zorgen. Hij was aanwezig bij de demonstraties en benadrukt dat alle menselijke activiteiten op land een directe invloed hebben op de onderwaterwereld. “Het gaat bij Jeremi niet om een strand waar schildpadden nesten maken, maar Curaçao heeft een grote populatie jonge zeeschildpadden die in onze wateren leven,” aldus Vreugdelhil.

“Als de stranden verder worden ontwikkeld en er betonstructuren komen, kan dit leiden tot erosie. Dit kan schade toebrengen aan het ecosysteem, waaronder koralen en algen die van cruciaal belang zijn voor de onderwaterflora en -fauna.”


Foto’s Kim Hendriksen

Vreugdelhil legt uit dat de bouwprojecten het natuurlijk evenwicht verstoren, waardoor vruchtbare aarde verloren gaat en afvloeit naar zee. Dit kan leiden tot overmatige algengroei die het water troebel maakt. “De schildpadden en andere dieren die normaal de algen in toom houden, kunnen de groei dan niet meer bijhouden,” zegt hij. “Uiteindelijk zal dit ook invloed hebben op het toerisme, aangezien toeristen naar de helderblauwe zee komen, niet naar groen water vol algen.”

Politieke druk en oproep tot actie
Ana-Maria Pauletta, parlementslid van de PAR, benadrukt dat er bezorgdheid is aan beide kanten. “Veel mensen in de gemeenschap willen ontwikkeling en economische vooruitgang, maar er zijn ook veel zorgen over de impact op het milieu,” zegt Pauletta. Ze benadrukt dat een petitie tegen de plannen inmiddels al door 15.000 mensen is ondertekend. “Als 10% van de bevolking aangeeft dat er iets niet klopt, moet de overheid luisteren.”

Daarnaast wijst Pauletta erop dat de bouwvergunningen voor de projecten niet in orde lijken te zijn. “Er wordt nu al gebouwd zonder de juiste vergunningen,” vertelt ze. Pauletta roept de overheid op om duidelijkheid te geven en om schade die nu al is aangericht, zoals het verwijderen van bomen, te herstellen.

“Als er inderdaad geen vergunning is, zou er niets mogen gebeuren totdat die er wel is. Wie gaat de schade vergoeden als het project niet doorgaat?”

Reactie van de overheid
Caribisch Netwerk heeft premier Gilmar Pisas, die verantwoordelijk is voor de stranden, om een reactie gevraagd hierover. Maar tot op heden hebben nog geen antwoord ontvangen. Wel heeft hij afgelopen week in het parlement gezegd dat hij niet begrijpt dat momenteel de indruk wordt gewekt dat de regering iets verkeerds doet.

“In de afgelopen jaren is er door vorige regeringen niets aan de stranden gedaan. Nu vallen deze onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van Gezondheid, Natuur en Milieu. We knappen de stranden op en daarmee maken we ons eiland mooier en aantrekkelijker voor toeristen en bewoners. Ik wil iedereen vragen: laat de regering gewoon haar werk doen.”