Arubaanse minister Glenbert Croes opgepakt; verdacht van zwendel met vergunningen

Foto: Kabinet Wever-Croes

De Arubaanse, demissionaire minister Glenbert Croes (Arbeid, Energie en Integratie) is dinsdagochtend in zijn woning aangehouden. Hij wordt verdacht van ‘strafbare feiten’ met betrekking tot het uitgegeven van verblijfsvergunningen en werkvergunningen tussen 2020 en het heden. Croes is in beperking gesteld ‘in het belang’ van het onderzoek. Dat betekent dat hij buiten zijn advocaat om geen contact mag hebben met de buitenwereld. Dat is ook een van de redenen dat het Openbaar Ministerie van Aruba terughoudend is met het geven van inhoudelijke informatie van de zaak.

In het onderzoek, genaamd Portulaca, zijn in juni al drie personen aangehouden. Ook zijn er doorzoekingen geweest bij het ministerie van Integratie, op het Bestuurskantoor en bij DIMAS, de organisatie die aanvragen voor vergunningen tot toelating verwerkt. Ook werden toen twee bedrijfspanden en twee woningen doorzocht die mogelijke banden hadden met de politieke stichting van de minister.

Er zijn daarbij verschillende ‘gegevensdragers’ in beslag genomen. In een persverklaring liet het OM dinsdag weten dat na het onderzoeken van de in beslaggenomen voorwerpen de ‘verdenking tegen de minister is ontstaan’.

Direct ontslag door integriteitswet
Het kabinet Wever-Croes 2 viel een maand geleden, waardoor er nu slechts lopende zaken behandeld worden in aanloop naar de verkiezingen in december. Demissionair Integriteitsminister Ursell Arends laat weten dat ‘conform politiek fatsoen en wetgeving, de heer Croes zijn ontslag hoort in te dienen’.

De volgende stap is volgens Arends ‘om ervoor te zorgen dat de zaken met betrekking tot deze ministeries op een verantwoorde manier worden behandeld en medewerking wordt gegeven aan het huidige onderzoek’.

Demissionair premier Evelyn Wever-Croes, die vanuit Miami terugvloog na de bekendmaking van de aanhouding, liet weten dat de opgepakte minister zijn ontslag in de middag had ingediend. “De heer Glenbert Croes heeft zelf de beslissing genomen om zijn ontslag in te dienen omdat hij als verdachte gezien wordt in de Portulaca-zaak. Daarnaast hebben we binnen de politieke partij MEP en de huidige regering principes en regels waarbij een minister of parlementariër zijn ontslag moet indienen als hij of zij verdachte wordt in een strafzaak. Dit om transparantie te waarborgen en om het juridisch proces niet te belemmeren”, aldus de demissionair premier.

Het direct indienen van het ontslag heeft te maken met de integriteitswet die in 2021 is aangenomen. Hierin staat onder meer vastgesteld dat ‘de minister met onmiddellijke ingang zijn ontslag indient, indien de minister als verdachte wordt aangemerkt in een lopend strafrechtelijk onderzoek ter zake van een misdrijf’.

Wever-Croes legt uit dat alle lopende zaken van het ministerie Arbeid, Energie en Integratie overgenomen worden door een collega-minister, die later bekendgemaakt wordt.

Verkiezingen geen invloed op onderzoek
In een videoverklaring benadrukt de procureur-generaal van Aruba, Amalin Flanegin, dat het vallen van het kabinet op 9 september en de aanstaande verkiezingen in december geen invloed hebben gehad op de planning en dat het onderzoek gewoon doorgaat.


Videoverklaring van PG Amelin Flanegin

Croes is nu inverzekering gesteld en wordt voorlopig drie dagen vastgehouden. Het OM sluit niet uit dat er in deze zaak nog meer aanhoudingen plaats gaan vinden.