Geldgebrek bemoeilijkt therapie voor kinderen met autisme

Ouders op Curaço met onvoldoende financiële middelen kunnen het niet betalen om hun kind met autisme de benodigde therapie te geven. Deze therapieën zijn nodig zodat het kind adequaat kan functioneren binnen zijn/haar mogelijkheden. Onder andere wordt het kind voorbereid om onderwijs te ontvangen.

Moriani Isenia is directeur van de kliniek van de Autism Aid Foundation. Zij legt uit dat er op Curaçao grote behoefte is aan meer scholen voor autisme zoals de Myrna Dovaleschool. (Zie ook het artikel ‘Veertig kinderen met autisme krijgen voor het eerst onderwijs op Curaçao’, hier gepubliceerd op 29 augustus 2024)

Autism Aid Foundation is de organisatie die onlangs het grootste aantal kinderen met autisme die dit jaar voor het eerst onderwijs krijgen, doorstuurde naar de Myrna Dovaleschool.

Autism Aid Foundation is in 2019 opgericht. De organisatie pleitte voor de bewustmaking van de bevolking over autisme, hulp voor de ouders, en om hierbij een therapie centrum op te richten waar  cliënten geholpen konden worden. Zo werd het Autism Aid Therapy Center opgericht.

Op het therapiecentrum worden kinderen met autisme begeleid, met het doel dat ze weer kunnen deelnemen aan de maatschappij. Moirani Isenia, directeur van Autism Aid Therapy Center en directeur van Raryam Guidance and Teaching, legt uit dat ze de kinderen al het benodigde gereedschap geeft om hen te helpen bij de ontwikkeling van het tekort waar ze het het moeilijkst mee hebben. Zo wordt het kind geholpen om beter te worden in zijn/haar vaardigheid.

Onderwijs
Isenia: “Dit is ons meest succesvolle jaar. Dankzij de Myrna Dovaleschool die de mogelijkheid heeft ingevoerd dat de kinderen konden toetreden tot het gedeelte van de school waar ze onderwijs konden krijgen zoals het hoort te zijn. Dit zorgde er voor dat we veel meer kinderen die al een tijd op ons centrum zaten, op school konden plaatsen.”

De Myrna Dovale school wordt een voortzetting van het therapiecentrum. “Wij zijn een therapiecentrum. Wij geven geen onderwijs. Wij bereiden het kind voor op alles wat het nodig heeft voor toegang tot het onderwijs.”

Isenia legt verder uit: “Ons therapiecentrum is niet om het kind hier te houden. Het is de bedoeling dat ze 1 á 2 jaar therapie krijgen zodat ze verder kunnen.”

Het centrum heeft als doel om in een vroeg stadium te stimuleren. Vanaf de leeftijd van 3 jaar kan het kind beginnen om het centrum te bezoeken. Ze kunnen tot hun tiende jaar blijven. De duur hangt af van het kind, de ouders en de therapeuten samen, die moeten bepalen hoe lang het kind therapie nodig heeft.

In het verleden waren er kinderen die het onderwijssysteem in gingen, maar er zijn kinderen die het wat moeilijker hebben, onder andere op ZMLK niveau, waar geen geschikte mogelijkheden voor waren.

Momenteel word het deel dat de Myrna Dovale School geïntroduceerd heeft een uitbreiding waar de kinderen die het therapie centrum bezoeken ook verder heen kunnen. “Dit is iets wat erg ontbrak want er was geen geschikte oplossing die bij hun systeem paste”, volgens Moraini Isenia.


Moraini Isenia

Financiën
Moraini Isenia betreurt dat er kinderen met autisme thuis zitten. Er zijn jongeren die om financiële redenen thuis zitten. Ook vanwege ‘taboes’, omdat ouders de kinderen niet naar buiten willen laten gaan.

Als de ouder het tarief om naar het therapiecentrum te gaan niet kan betalen, moet hij of zij een andere optie zoeken. Er zijn kinderen die thuis zitten, maar omdat er geen hulp is, kunnen ze niet naar school omdat ze eerst bepaalde therapieën moeten krijgen.

Ondertussen zijn er tussen 2019 tot op heden 53 cliënten door het therapiecentrum gegaan. Het resultaat is als volgt:
-Cliënten die om financiële redenen een andere opvang moesten zoeken (10)
-Cliënten die besloten om met hun kind naar het buitenland te gaan (5)
-Cliënten die het kind thuishielden om financiële redenen (2)
-Cliënten die slaagden voor het therapieprogramma en naar school gingen (20)
-Cliënten die momenteel bij Sentro zijn en therapie krijgen (16)

Moraini Isenia meldt dat zij afgelopen juni/juli, 20 ouders heeft geïnterviewd die wilden dat hun kind zou beginnen met therapie, maar vanwege het financiële aspect, is dit slechts 5 ouders gelukt.

Wat is er nog meer nodig?
“Naast Myrna Dovale moeten er nog enkele Myrna Dovales bij komen. Het onderwijssysteem moet meer mogelijkheden creëren. Er is niet veel keuze. Als Myrna Dovale vol is, is er geen andere optie voor het kind. Daarom moeten er meer systemen komen zoals Myrna Dovale, zodat de ouders kunnen kiezen. Daarnaast moeten er meer sociale activiteiten komen. Bijvoorbeeld inclusie in sport voor de kinderen. Autism Aid Foundation is een non-profit organisatie. Ze krijgen geen hulp van de overheid om meer kinderen te helpen. Pogingen in het verleden om dit te bereiken, zijn niet concreet geworden. Elk jaar moet de stichting heel hard werken om het hoofd boven water te kunnen houden.”