Zorg Curaçao aan de rand van de afgrond?

Foto: CMC

Het Curaçao Medical Center (CMC), het belangrijkste ziekenhuis van Curaçao, bevindt zich in een diepe financiële crisis die niet alleen het voortbestaan van het ziekenhuis bedreigt, maar ook de toegang tot essentiële gezondheidszorg voor de lokale bevolking.

Uit een recent artikel in het Financieel Dagblad blijkt dat het ziekenhuis op instorten staat en dat de financiële gevolgen voor Nederland onvermijdelijk lijken. Het nieuws heeft geleid tot Kamervragen in Nederland, waar zorgen worden geuit over de rol die de Nederlandse overheid zou moeten spelen in deze situatie. Hoe heeft het zover kunnen komen? En wat zijn de gevolgen voor de bevolking van Curaçao?


De financiële crisis bij het CMC

Het CMC kampt al lange tijd met financiële problemen, maar de situatie is inmiddels kritiek. De grootste oorzaak van de financiële tekorten is volgens directeur Gilbert Martina te vinden in de tarieven die het ziekenhuis ontvangt voor zijn diensten.

“De belangrijkste oorzaak is dat er geen nieuwe tarieven zijn vastgesteld voor het ziekenhuis,” zegt Martina. “Het tarief van het CMC is ANG 1542,- voor een algemene ligdag, terwijl het tarief dat door SVB wordt betaald slechts ANG 780,- is. Dit leidt tot een jaarlijks tekort van ongeveer ANG 45 tot 50 miljoen.”


Structurele onderfinanciering

Voormalig Inspecteur-Gezondheidszorg Jan Huurman bevestigt dat deze financiële problemen geen verrassing zijn. Volgens Huurman zijn de problemen het resultaat van jarenlange structurele onderfinanciering en slechte planning.


Voormalig Inspecteur-Gezondheidszorg Jan Huurman

“Iedereen met een beetje verstand van zaken wist dat dit zou gaan gebeuren,” zegt Huurman. “Het nieuwe ziekenhuis werd gebouwd voor een bedrag van 640 miljoen gulden, terwijl het oude ziekenhuis al werd gesloten met een schuld van 115 miljoen gulden.”

Oorzaken en Gevolgen
De discrepantie tussen de door het CMC vastgestelde tarieven en de werkelijke vergoedingen door de SVB is een van de belangrijkste redenen voor de oplopende schuldenlast van het ziekenhuis. Volgens Martina heeft het ziekenhuis inmiddels stappen ondernomen om de kosten te verlagen, maar deze maatregelen zijn niet genoeg om de financiële tekorten op te lossen.

“Het CMC heeft de kosten al met ANG 8 miljoen per jaar verlaagd en zal dit nog verder doen met ANG 6,4 miljoen in 2024 en 2025,” aldus Martina.

Huurman benadrukt echter dat de problemen dieper liggen en al sinds de bouw van het nieuwe ziekenhuis spelen. “De kapitaallasten zijn enorm, en de tarieven zijn niet aangepast om deze kosten te dekken,” zegt hij. “Dit leidt tot een jaarlijks tekort dat het ziekenhuis simpelweg niet kan opvangen.”


De betrokkenheid van Nederland

De vraag in de Nederlandse politiek is nu: wat is de rol van Nederland in deze crisis? En hoeveel steun is Nederland bereid te bieden? Het is duidelijk dat Nederland zich niet kan onttrekken aan de verantwoordelijkheid, gezien de historische banden en de status van Curaçao binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Tegelijkertijd wordt er ook kritisch gekeken naar de effectiviteit van de maatregelen die zowel door de Curaçaose als de Nederlandse overheden worden genomen.

“Wat ik hoop is dat deze Kamervragen leiden tot een gevoel van urgentie aan zowel Curaçaose als Nederlandse zijde,” zegt Huurman. “Nederland zal moeten bijspringen, maar dat kan niet zonder medezeggenschap over hoe de gezondheidszorg op Curaçao wordt georganiseerd.”

Hoe lang kan het CMC nog operationeel blijven
De financiële situatie is nijpend en het ziekenhuis staat op het randje van instorten. Volgens Martina is het CMC zonder financiële steun nog maar een dag operationeel. “Geen dag meer,” stelt hij resoluut. “Elke dag is een verlies wat het geaccumuleerde verlies alleen maar groter maakt. Een integrale oplossing is van groot belang.”