Het voortbestaan van het Curaçaose kabinet onder leiding van minister-president Gilmar ‘Pik’ Pisas leek afgelopen woensdag onzeker. Coalitiepartij PNP trok de stekker eruit, maar binnen 24 uur kreeg Pisas de steun van twee andere partijen in het parlement. Daarmee kan de coalitie weer verder regeren.
Woensdag brak de PNP met de coalitie, die wordt gevormd met MFK, na een vertrouwensbreuk tussen de fracties van beide partijen. De breuk ontstond nadat de gehele fractie van de MFK woensdag per brief het vertrouwen had opgezet in twee collega’s van de PNP, Sheldry Osepa en Gwendell Mercelina.
Onbetrouwbaar
Die hadden beiden afgelopen maandag tijdens een parlementsvergadering de MFK en Financiën-minister Javier Silvania ‘onbetrouwbaar’ genoemd. Na het opzeggen van het vertrouwen, besloten de drie PNP-ministers op te stappen en was er een breuk in de coalitie. Daarna ging het echter snel met de ontwikkelingen.
Want de volgende middag, donderdag 22 augustus, maakte de gouverneur van Curaçao, Lucille George-Wout, al officieel bekend gemaakt dat onafhankelijk Statenlid Zita Jesus-Leito (voormalig PAR-minister) en Michelangelo ‘Lo’ Martines van KEM (Kòrsou Esun Mihó; Curaçao is de beste) zich schriftelijk bereid hadden verklaard het kabinet Pisas II te steunen.
Daarmee heeft de coalitie steun van 11 Statenleden, een nipte meerderheid in het parlement waarin twintig Statenleden zitting in hebben. ‘Met minister-president Pisas is afgesproken dat een aanvulling zal worden opgesteld op het bestaande regeerakkoord en dat Jesus-Leito en KEM elk een kandidaat voordragen voor een ministerspost in het kabinet’, zo schrijft de gouverneur.
De voorzitter van de MFK, tevens Onderwijsminister, Sithree van Heydoorn benadrukt tegenover de pers dat er geen sprake is van een kabinet Pisas III, aangezien het om een herstructurering van het huidige kabinet gaat. De nieuwe coalitie kan nog zeven maanden regeren, tot de aanstaande verkiezingen van maart 2025.
Rookgordijn
De politieke bom barstte afgelopen woensdag met de brief van de fractie van MFK. Volgens parlementariër Sheldry Osepa gaat de echte reden voor de breuk in de coalitie nog steeds schuil achter een rookgordijn. Er is volgens hem een politieke reden waarom de MFK heeft gebroken met de PNP, die nu nog niet boven water is gekomen. Wat die de ware reden is, wil hij nu nog niet zeggen.
Staatssecretaris Zsolt Szabó tenslotte reageerde ook op de crisis. Hij zei het jammer te vinden dat de coalitie op Curaçao uit elkaar is gegaan omdat er volgens hem nog veel werk te doen is. ‘In het belang van de mensen op het eiland en in het kader van goed bestuur en de noodzaak van hervormingen’ is het volgens hem belangrijk dat Curaçao een volwaardige regering heeft.