De Arubaanse oud-minister en huidige parlementariër Benny Sevinger kreeg in hoger beroep een hogere straf opgelegd van vier jaar cel waarvan 12 maanden voorwaardelijk voor oplichting, omkoping, verduistering en misbruik van functie. Ook mag hij zich voor zes jaar niet kiesbaar stellen of als ambtenaar werken.
Hiermee wil het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint-Maarten en van Bonaire, Sint-Eustatius en Saba ‘een duidelijk signaal geven aan politici en de maatschappij in zijn geheel, dat corruptie onaanvaardbaar is en tot strenge bestraffing leidt’.
“Ik begrijp nog niet hoe de rechters tot deze beslissing zijn gekomen. Van de elf verdachten die betrokken waren in deze zaak zijn inmiddels acht vrijgesproken, terwijl ze allemaal onderdeel waren van deze zogenaamde criminele organisatie. Nu er nog drie verdachten over zijn wordt de straf hoger zonder enige onderbouwing”, stelt Sevinger. De parlementariër blijft erbij dat het om een politieke vervolging gaat en beschuldigt het Openbaar Ministerie van corruptie.
De oud-minister tekende in de periode tussen 2009 en 2017 meer dan 400 aanvragen voor erfpachtterreinen. Hij zou in ruil voor giften en donaties erfpacht terreinen hebben uitgegeven aan vrienden en aan de Arubaanse Volkspartij gelieerde personen, die de erfpacht-terreinen weer doorverkochten tegen hoge bedragen.
Reistickets en giften
Het Hof acht bewezen dat Sevinger een bedrag van ruim elfduizend Arubaanse florin verduisterde uit de Fundacion Curazon Berde (FCB), de stichting die de fondsen wierf en beheerde voor zijn verkiezingen. Met het geld van de stichting werden reistickets voor zijn vrouw betaald.
Daarnaast acht het hof bewezen dat de politicus omgekocht werd met giften: zo kreeg hij een hekwerk, de aanleg van een voortuin met een druppelsysteem alsook een vector gym van ondernemer en oud-ambtenaar Pieter Susebeek. Volgens het hof waren de verklaringen over de betalingen tegenstrijdig en konden de giften ‘niet aangemerkt worden als gebruikelijke giften tussen vrienden’.
Van ondernemer en radiopersoonlijkheid Leonsita Arends kreeg de oud-minister een envelop met contant geld in ruil voor optierechten op een toplocatie voor een van haar bedrijven. Hierbij nam het hof de verklaring van de persoonlijke assistent van Arends over het tijdstip van de overhandiging mee omdat dit overeen komt met de periode van aandelenverkoop van het bedrijf van Arends.
Misbruik van functie
Door zo te handelen heeft de verdachte tevens misbruik gemaakt van zijn functie, vindt het hof. “Deze langdurige en ernstige integriteitsschending is onverenigbaar met het optreden als overheidsdienaar, in welke hoedanigheid ook.”
Tekst gaat door onder video.
Bron: Het gemeenschappelijke hof van van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en van Bonaire, Sint Eustatius en Saba
6 jaar geen verkiezingen
Anders dan het gerecht in eerste aanleg oordeelde het hof een hogere straf waarbij de politicus niet vijf maar zes jaar niet mag deelnemen aan verkiezingen en ook niet als ambtenaar mag werken. Tijdens het uitspreken van het vonnis op vrijdag werd per abuis vijf jaar gezegd maar in het geschreven vonnis blijkt het om zes jaar te gaan. Het hof laat aan Caribisch Netwerk weten dat het verkeerd mondeling is uitgesproken en dat het schriftelijk vonnis telt.
Medeverdachten
Susebeek gaf Sevinger giften in ruil voor optierecht op toplocaties, waarvan een hem ruim 1,3 miljoen dollar winst leverde toen hij dat doorverkocht. Hierdoor maakte Susebeek zich niet alleen schuldig aan actieve omkoping maar ook aan witwassen. Het hof legde hem een straf van 2,5 jaar cel op, waarvan 10 maanden voorwaardelijk en is ook het bedrag van 1,3 miljoen dollar verbeurdverklaard.
Ook Arends die beschuldigd werd van actieve omkoping is veroordeeld voor oplichting. Volgens het hof zou ze samen met Sevinger ‘in nauwe en bewuste samenwerking een werkwijze hebben opgezet die een onjuiste voorstelling van zaken gaf,’ waardoor het Land opgelicht werd en ze snelle winst maakte. Het hof legde haar een straf van 2 jaar cel met 12 maanden voorwaardelijk op. In tegenstelling tot in eerste aanleg kreeg Arends geen geldboete.
Ondernemers Gaby Werleman, Ninosca Nunez, Carlos Mansur en Curt Harms, die in eerste aanleg gedeeltelijk vrijgesproken waren, werden door het hof nu algeheel vrijgesproken.
Cassatie
Vandaag gaat advocaat Illes namens Sevinger in cassatie en als het aan Sevinger ligt strijdt hij door tot bij de Verenigde Naties. “Je vecht ook tegen de perceptie van Nederlandse rechters en recherches die denken dat alle politici op de eilanden corrupt zijn maar je moet blijven vechten”, aldus Sevinger.
Het Openbaar Ministerie (OM) wil de komende twee weken de vonnissen bestuderen van de vier ondernemers die vrijspraak kregen in de zaak. “In dit geval ligt de zwaarte niet in de verdachten die zijn vrijgesproken maar in de drie verdachten die veroordeeld zijn, aldus persofficier Patrick van der Biezen.