Foto: Kim Hendriksen

Salú pa Tur, een organisatie die zich inzet voor medische zorg aan ongedocumenteerden op Curaçao, viert op 1 juli haar vijfjarig bestaan. De stichting, opgericht door Elisa Janszen, is in deze periode uitgegroeid tot een onmisbare schakel in de medische zorg op het eiland.

Eerste hulp voor ongedocumenteerden
Elisa Janszen richtte Salú pa Tur op met als doel eerstelijnszorg te bieden aan onverzekerde migranten. “We zagen een grote behoefte aan medische zorg bij mensen zonder verblijfsvergunning,” vertelt Janszen. “In het begin richtten we ons vooral op zwangere vrouwen, maar al snel breidden we onze diensten uit naar alle onverzekerden.”

Salú pa Tur heeft inmiddels twintig medewerkers, waaronder huisartsen, een kinderarts, verloskundigen en een ouderenteam. Deze professionals bieden gratis medische zorg aan een groep die vaak geen andere opties heeft. De stichting heeft in vijf jaar tijd meer dan 7000 mensen geholpen.

Breed palet aan zorg
De zorg die Salú pa Tur biedt, varieert van consulten op het gebied van huisartsengeneeskunde in de breedste zin. “We zien veel patiënten met hoge bloeddruk, diabetes, maar ook met stress gerelateerde klachten,” legt Janszen uit. “Daarnaast behandelen we veel kinderen en bieden we verloskundige zorg.”

Viviana Cathalina, een gepensioneerde verpleegkundige en vertaler, is al sinds het begin bij de stichting betrokken. Ze deelt wat haar werk zo leuk maakt: “De kinderen zijn wat mijn werk zo leuk maakt. Ze zijn niet bang en komen altijd terug met vooruitgang. Dat is het mooiste aan dit werk.”

Vertrouwen van de gemeenschap
Een groot deel van het succes van Salú pa Tur komt voort uit het vertrouwen dat ze hebben weten op te bouwen binnen de gemeenschap. “In het begin waren mensen terughoudend, maar mond-tot-mondreclame zorgde ervoor dat steeds meer mensen ons weten te vinden,” aldus Janszen. “We hebben ook een outreach-team dat patiënten bezoekt die moeilijk ter been zijn of geen vervoer hebben.”

Bas Voorbrood, een gepensioneerd kinderarts die als vrijwilliger bij de stichting werkt, benadrukt het belang van vertrouwen: “Het is ontzettend belangrijk dat mensen ons vertrouwen. In het begin waren ze bang, maar nu zien we dat ze ons steeds vaker weten te vinden.”

Beiden benadrukken het belang van samenwerking en empathie. “Zonder de empathische aanpak van Elisa Janszen en het harde werk van alle vrijwilligers, zou dit niet mogelijk zijn,” zegt Voorbrood. Cathalina beaamt dit: “Het is geweldig om deel uit te maken van een team dat zich zo inzet voor anderen.”

Ondersteuning van de overheid
Salú pa Tur werkt nauw samen met de overheid en andere instanties. “Vanaf het begin hebben we steun gekregen van de politiek en het ministerie van gezondheid, milieu en natuur,” vertelt Janszen. “Onze artsen krijgen hun ontheffingen en het is altijd gerespecteerd dat mensen bij ons veilig zijn.”

Toch is de financiering een uitdaging. Momenteel wordt de stichting gefinancierd door internationale donoren, maar door de veranderende prioriteiten wereldwijd, zoals de situaties in Oekraïne en Gaza, ontvangt Salú pa Tur steeds minder geld. “We zijn in gesprek met de overheid van Curaçao over subsidies, want we doen belangrijk werk dat niet mag verdwijnen,” zegt Janszen.

Toekomstperspectief
Voor de toekomst hoopt Janszen dat Salú pa Tur kan blijven groeien en nog meer mensen kan helpen. “We zijn ontzettend dankbaar voor alle steun die we hebben ontvangen van vrijwilligers, specialisten en de overheid. Zonder hen hadden we dit niet kunnen bereiken,” besluit Janszen.