Volgens de Curaçaose minister-president Gilmar ‘Pik’ Pisas moet er een prostitutiecentrum komen op het eiland. Dat kan op de locatie van het voormalige Campo Alegre, of ergens anders. “Maar duidelijk is dat er veel behoefte aan is”, zo zei de minister-president donderdag tijdens het ‘vragenuurtje’ in het parlement.

Negen maanden geleden kocht de regering voor 8 miljoen gulden op een veiling het terrein en de gebouwen waar 71 jaar lang ‘het grootste openluchtbordeel van het Caribisch gebied’ in zat. En dat door de coronapandemie dicht ging.

Na de aankoop werd er niets meer gezegd over de plannen. Onafhankelijk parlementslid Zita Jesus-Leito had daarover veel vragen. In eerste instantie wilde ze weten waarom het verlaten kamp, dat dicht bij de luchthaven ligt, is aangeschaft.

SOAB-onderzoek
Pisas zei dat het bij de aankoop van Campo Alegre de bedoeling was om dit als een prostitutiecentrum te exploiteren. Of dat gebeurt, hangt af van het onderzoek van het accountantsbureau van de overheid, SOAB. Hij verwacht dat er binnen drie maanden resultaten van het onderzoek zijn.

SOAB onderzoekt drie scenario’s voor de toekomstige bestemming van het eigendom: een seniorenwoningencomplex, een digitale hub of een prostitutiebedrijf. Pisas benadrukte in zijn antwoorden dat er op het eiland een behoefte bestaat aan een centrum voor legale prostitutie.

Hij wordt er nog steeds regelmatig over aangesproken. “Tijdens de Seú-parade vroegen 8 van de 10 mensen die naar mij toe kwamen wanneer Campo Alegre weer open zou gaan,” aldus Pisas.

Grote behoefte
Hij erkende dat er sinds de sluiting van Campo Alegre diverse illegale prostitutiecentra op het eiland zijn geopend. Dat bevestigt volgens hem dat er een grote behoefte is aan gereguleerde prostitutie op het eiland. Daar staat hij ook voor open. Het is alleen de vraag of dat moet verschijnen op de plek van het oude openluchtbordeel.

Jesus-Leito merkte op dat sinds de regering Campo Alegre negen maanden geleden heeft gekocht, nu pas bekend wordt dat accountantskantoor SOAB een haalbaarheidsstudie gaat doen over wat er met het eigendom moet gebeuren. Volgens haar had dit al duidelijk moeten zijn bij de beslissing om Campo Alegre te kopen.

Vekiezingsbelofte
Volgens Pisas was de oorspronkelijke bedoeling van de MFK- en PNP-regering om het terrein van Campo Alegre te kopen en daar een nieuw prostitutiecentrum te openen. Om op die manier de belofte na te komen die MFK in de verkiezingscampagne van 2021 had gedaan.

“We moeten eerlijk zijn en erkennen dat de MFK campagne voerde met de belofte Campo Alegre opnieuw te openen en deze mogelijkheid zag toen het eigendom van de overheid werd. Gebaseerd op de nodige vergunningen die verleend moesten worden, zouden we na analyse de belofte nakomen die de partij tijdens de campagne in 2021 had gedaan,” zei premier Pisas.

Protesten
Na de aankoop ontstonden echter protesten van verschillende belanghebbenden, gaf de premier aan. Om deze reden vroeg de regering accountantskantoor SOAB om een haalbaarheidsstudie te doen. “De hoofdvraag van de studie is: wat zijn de financiële, maatschappelijke, juridische en technische implicaties?”

In dit kader heeft SOAB alle belanghebbenden geïnterviewd en ook een focusgroep die deel uitmaakt van de studie, aldus Pisas. Hij wacht af tot de studie is afgerond. Pas dan kan er nagedacht worden over de richting die we opgaan, aldus de premier.

“Er kan een scenario zijn waarbij de overheid als eigenaar het eigendom verhuurt of het terrein in erfpacht geeft om er een bedrijf van te maken. Het is niet gebruikelijk dat de overheid zelf in de exploitatie zit, in dit geval van een prostitutiecentum.”