Foto: DIMAS

Drie personen zijn dinsdag aangehouden op Aruba in een onderzoek naar mogelijke corruptie rondom de uitgifte van verblijfsvergunningen. Er zijn ook doorzoekingen geweest bij het ministerie van Integratie op het bestuurskantoor en bij DIMAS, de organisatie die aanvragen voor vergunningen tot toelatingen verwerkt.

De minister die verantwoordelijk is voor Integratie, Glenbert Croes (MEP), zegt niet betrokken te zijn in dit onderzoek. Hij verklaart het onderzoek van het Openbaar Ministerie van Aruba (OM) te steunen.

Het OM heeft samen met de landsrecherche, de Korps Politie Aruba en het Recherche Samenwerkingsteam (RST) naast doorzoekingen bij DIMAS en het bestuurskantoor, ook twee bedrijfspanden en twee woningen doorzocht. Er werden tijdens deze doorzoekingen aanhoudingen verricht, maar ook gegevensdragers in beslag genomen.

De doorzoekingen vonden plaats in het kader van het onderzoek genaamd Portulaca. Hierbij draait het om mogelijke zwendel rondom de uitgifte van verblijfsvergunningen in de periode van 2020 en 2022.

De doorzoekingen zijn afgerond maar het onderzoek loopt nog. Daarbij wordt onderzocht of bedrijven op oneigenlijke gronden verblijfsvergunningen voor hun werknemers verkregen.

Corruptie niet onbekend
Croes, die als minister verantwoordelijk is voor Integratie, Arbeid en Energie liet op dinsdagmiddag in een videoverklaring weten zijn medewerking te geven aan het onderzoek naar mogelijke corruptie binnen zijn ministerie.

Hij ontkent enige betrokkenheid in deze zaak en legt uit dat ‘de afdeling voor verblijfsvergunningen altijd corruptie heeft gekend, dat is ook waar nu een uitgebreid onderzoek plaatsvindt’.

“Voor mij is het belangrijk dat Aruba weet dat ik dit onderzoek steun, want zo kunnen we deze corruptie stoppen in het aanvraagproces waarbij mensen in een moeilijke situatie worden geplaatst om hun verblijfsvergunning te krijgen”, aldus de bewindsman.

Schenden integriteit
Premier Evelyn Wever-Croes die in de middag een bezoek aan de gouverneur van Aruba deed stond de pers niet te woord, maar gaf net als Croes in een videoverklaring aan dat de overheid haar volledige medewerking aan het onderzoek geeft.

Ze onderschrijft het belang van integriteit in het ambtenarenapparaat en het overheidsproces waarbij er ‘gevolgen zullen zijn bij het schenden van integriteit’, aldus Wever-Croes.

Ook Integriteitsminister Ursell Arends (Raiz) laat in een verklaring weten dat integriteit niet onderhandelbaar is. “Binnen de overheid is er geen plaats voor corruptie,” schrijft hij.

Beide ministers zeggen het onderzoek van het OM af te wachten. Ze willen niet speculeren op de resultaten van het onderzoek. Zijn partij Raiz stelt in een verklaring dat dit een donkere dag voor de integriteit en bestuur op Aruba is, ‘vanwege de mogelijke corruptie binnen een overheidsapparaat’.

Volgens de coalitiepartij valt integriteit niet te onderhandelen en dat betekent ook dat ’als er een minister van de huidige regering verdacht wordt van een strafrechtelijke zaak, dat die direct zijn of haar ontslag zou moeten indienen’.