Foto: Kim Hendriksen

Op Curaçao is dit jaar het allereerste Bevrijdingsfestival georganiseerd. Het evenement is verbonden met het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Anja van Bergen, de initiatiefneemster van het Fleur de Marie Freedom Festival, brengt met dit evenement de vergeten geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog op de Nederlands-Caribische eilanden tot leven. Zo wil ze mensen samenbrengen om te leren, te herdenken en te genieten van muziek en cultuur in de wijk Fleur de Marie.

“Vijf, zes jaar geleden vond ik in de haven een kist van de familie Maduro,” herinnert Van Bergen zich. “Deze grote kist bevatte de persoonlijke bezittingen van George Maduro: kleding, schoenen, brieven van zijn moeder, dagboeken, alles.” Dit moment bracht haar in contact met het Nationaal Comité 4 en 5 mei en leidde tot de ontdekking van een vergeten geschiedenis.

George Maduro, die op Curaçao is geboren en tijdens de Tweede Wereldoorlog omkwam in een concentratiekamp, is de naamgever van Madurodam, een miniatuurstad in Nederland die door zijn ouders is gebouwd ter ere van hun gevallen zoon. “Maar niemand wist dat,” vertelt Van Bergen. “Niet op Curaçao en zelfs in Nederland wist bijna niemand van deze geschiedenis.”

Curaçao in de Tweede Wereldoorlog
Van Bergen, die sinds haar vijfde op Curaçao woont, realiseerde zich hoe weinig ze zelf wist over de rol van Curaçao en de andere Nederlands-Caribische eilanden tijdens de oorlog. Samen met haar vriendin Saskia Luckmann-Meijer begon ze een zoektocht naar informatie en werkte ze samen met het Nationaal Comité 4 en 5 mei aan onderwijsmateriaal voor scholen.

“Sinds 2017 reiken we elk jaar dit materiaal uit op alle eilanden, in alle talen. Zo weten de kinderen meer over wat er in de oorlogsjaren op onze eilanden gebeurde.”

Freedom Meals
In 2020 breidde Van Bergen haar inspanningen uit met de organisatie van Freedom Meals in het Caribische deel van het Koninkrijk, een concept dat ze leerde kennen in Amsterdam. “Dit jaar organiseren we het voor de vierde keer, met maar liefst 56 initiatieven op de eilanden, waar mensen aan tafel gaan om te praten over vrede en vrijheid.”

Bevrijdingsfestival
Het idee voor een Bevrijdingsfestival ontstond twee jaar geleden, toen Van Bergen ontdekte dat zulke festivals in Nederland een traditie zijn. Na gesprekken met de gouverneur en premier van Curaçao vroeg ze het Nationaal Comité 4 en 5 mei formeel toestemming om het festival op het eiland te organiseren. “Dat was in oktober, en toen werd het werkelijkheid.”

Met steun van goede vriend en muzikant Junior Tecla werd de locatie gekozen: de wijk Fleur de Marie. “Junior en ik droomden al jaren van iets groters, iets dat echt impact zou maken.” Het Fleur de Marie Freedom Festival wil niet alleen een herdenking van de vrijheid bieden, maar ook een gelegenheid creëren om muziek, cultuur en geschiedenis samen te brengen.

Anja van Bergen hoopt dat het festival de vergeten verhalen van de Tweede Wereldoorlog op de eilanden zal laten herleven en dat deze traditie de komende jaren verder zal bloeien.