Foto: NTR

In De Nacht van Caribisch Netwerk (NPO Radio 1) vertelt artistieke duizendpoot Kizzy over haar geliefde eiland ‘Statia’, Sint-Eustatius. 

Kizzy is geboren in Rotterdam, op haar vijfde verhuisd naar Curaçao waar ze tijdens haar middelbareschooltijd al kindertelevisie presenteerde en op haar zeventiende beroemd werd als zangeres.

Beroemd
Kizzy werd al vroeg beroemd in de Cariben. Tijdens haar middelbareschooltijd presenteerde ze kindertelevisie én op haar zeventiende deed zij mee aan het Caribisch Songfestival.

Held
Voor Kizzy is Alida Francis een Caribische held. Francis is geboren en getogen op Statia  heeft een poos op Aruba gewoond en journalistiek gestudeerd in Utrecht. Ze is een voorvechter van vrouwenemancipatie heeft veel betekend voor de cultuursector op Statia. Ze schrijft geschiedenis als de eerste vrouwelijke gezaghebber van het eiland.

Familiemuseum
Op de voormalige Lynch Plantage heeft Kizzy’s oom Ishmael Berkel een familiemuseum geopend. Het museum bestaat uit huizen die zijn ingericht zoals men er een eeuw geleden leefde. Het bevat meubilair, foto’s, brillen en landbouwwerktuigen. De verhalen worden verteld aan nieuwe generaties zodat niemand vergeet wat hun geschiedenis is.

Gedicht
Naast zangeres en presentatrice is Kizzy ook dichter. Als ode aan Statia heeft ze een mooi gedicht geschreven.

Nieuwsgierig geworden? Beluister de hele uitzending terug

De Nacht van Caribisch Netwerk
  • Deze uitzending gemist? Luister hier terug
  • Elke week live op NPO Radio 1, gepresenteerd door Guilliano Payne.
  • Donderdag 21.00 tot 00.00 uur/Cariben & vrijdagnacht 02.00 tot 05.00 uur/Nederland.
  • Meepraten tijdens de uitzending? Graag! Download alvast de app van NPO Radio 1 op jouw mobiel en stuur een bericht tijdens de show.