Foto: Marit Severijnse

Tijdens de Bonaire Sport Week wordt voor het tweede jaar op rij een Zwemvierdaagse georganiseerd. Ruim 150 mensen zwemmen vier dagen lang een afstand van 500 of 1000 meter. Het doel is om meer mensen kennis te laten maken met de zwemsport én beweging.

Zwemtrainer en bondscoach Anita Smits vraagt tijdens het evenement ook om meer aandacht voor de sport. “Jonge talenten hebben hier minder opties en mogelijkheden om zich verder te ontwikkelen dan in Nederland.”

Omdat Bonaire een bijzondere gemeente is van Nederland, kan het eiland niet meedoen aan bijvoorbeeld het EK of de Olympische spelen. Koen Verhoeven (14) zit in de zwemselectie van Bonaire en vindt dat best jammer. “Er komen niet vaak mensen vanuit Nederland kijken naar zwemmen, dus de kans dat je gescout wordt, is klein.”

Toch hoopt hij nog steeds van zwemmen zijn beroep te kunnen maken. “Hier heb je ook niet echt veel hoge studies, dus uiteindelijk moet je toch naar een ander land. Misschien dat je daar uiteindelijk wel een kans krijgt.”

Toch heeft op Bonaire zwemmen ook zo zijn voordelen. “Hier heb je sneller dat je naar andere landen kan gaan voor een wedstrijd, omdat er minder competitie is. Dat is leuk.”

Zo gaat Verhoeven deze week nog naar de Bahama’s. “Een hoog toernooi, dus ik ben wel zenuwachtig”, geeft hij toe. “Vorig jaar was het op Curaçao. Daar ken ik het zwembad al. Maar ik kijk er zeker naar uit.”

Ook Eden-Lee Schwager (14) doet mee. “Ik denk dat het heel leuk gaat worden en dat we veel gaan leren.”

Minder mogelijkheden
Maar meedoen aan wedstrijden op de andere eilanden is duur. Smits hoopt dat Nederland iets voor Bonaire kan betekenen in de vorm van subsidies. “Voor kinderen die de dure reisjes niet kunnen betalen.”

Ook zijn er volgens Smits onvoldoende trainers voor de zwemsport. “Je hebt natuurlijk te maken met een eiland. De clubs hebben in principe twee trainingen per week. Dat is eigenlijk natuurlijk veel te weinig als je hogerop wilt komen.”

Daarnaast zijn er ook weinig cursussen voor zwemtrainers. “De Koninklijke Nederlandse Zwembond heeft wel eens een trainingscursus aangeboden hier, maar de meesten zijn nog altijd in Nederland. Online kan ook niet altijd, maar dat zou juist een uitkomst zijn als je bijvoorbeeld je licentie om les te geven moet vernieuwen.”

Geen officieel zwembad
Voor Verhoeven en Schwager, die altijd in zee trainen, is het tijdens competities wel even wennen in een officieel 50 meter bad. “Dat is echt anders”, vertelt Verhoeven. “In zee drijf je beter, maar in het zwembad heb je markeringen op de grond die laten zien wanneer je moet keren.”

Voor voormalig professioneel zwemster Ranomi Kromowidjojo was lesgeven in zee ook even wennen. “Zout water, golven en geen markering op de grond, maken het net even anders. Maar het is geweldig dat Bonaire nu een floating pool heeft.”

Dit ‘drijvende zwembad’ is er sinds vorig jaar. Hier worden zwemlessen gegeven, maar er komen ook veel mensen in hun vrije tijd.

Verhoeven hoopt dat Bonaire uiteindelijk ook een echt zwembad krijgt. “Voor de mensen die nu zwemmen, zal het niet zoveel meer uitmaken, omdat het niet snel genoeg gebouwd kan worden. Maar voor de toekomstige zwemmers zou dat heel fijn zijn.”

Verhoeven vindt het ook goed dat de sport door de Zwemvierdaagse meer aandacht krijgt. “Zo gaat er hopelijk ook meer geld naartoe.”

Zwemmen heel belangrijk op Bonaire
Hoe belangrijk is zwemmen op Bonaire? Smits: “Het hele eiland is omringt door water, dus zwemmen en zwemlessen zijn natuurlijk super belangrijk. Voor kinderen, maar ook voor vissers en heel veel andere beroepen die hier worden uitgeoefend.”

Toch merkt Smits dat mensen van Bonaire zelf niet altijd zwemlessen nemen. “Dat kost natuurlijk ook veel geld of ze denken: we gaan zelf wel in de zee. Dat kan een risico zijn.”

Bij de floating pool is vanaf vandaag meer watersport te vinden, daar vindt momenteel het zesde Internationale Waterpolo Toernooi plaats.