Foto: Sam Jones Productions

Cruisevakanties naar de Caribische eilanden zijn erg populair. De cruisehavens op de eilanden raken steeds voller door het aanmeren van de grote schepen en de grote aantallen reizigers aan boord. Cruisebedrijven zien ook bij bezoekers van de Vakantiebeurs een groeiende belangstelling.

Dat is mooi voor de lokale economieën maar keerzijde hiervan is dat al die schepen niet al te best zijn voor het milieu en medeverantwoordelijk zouden zijn voor bedreiging van het koraal.

De rederijen en de toerismesector zijn zich ervan bewust dat hier vragen over zijn. Dat geldt ook voor sommige bezoekers van de Vakantiebeurs die afgelopen week in Utrecht gehouden werd. Maar of ze dat gaat weerhouden van een cruise is nog maar de vraag.

Tekst gaat verder onder de video

Koraal
Met het koraal langs de Caribische kusten gaat het niet al te best vanwege de besmettelijke koraalziekte. Ook  klimaatverandering vormt een bedreiging voor het koraal omdat opwarming van het zeewater fataal is voor het koraal.

En ook de groeiende aantallen enorme cruiseschepen zijn een grote boosdoener. Vervuild water, plastic en ander afval van cruiseschepen belanden vaak in zee. En ook de zware stookolie, waar de schepen op varen, vormt een bedreiging voor het koraal.

Vakantiebeurs
De meeste bezoekers van de Vakantiebeurs dromen al van een cruise over de blauwe Caribische zee. “Prachtig toch zo’n varend hotel.” Zegt een mevrouw enthousiast. “Je hoeft maar één keer uit te pakken en het ontzorgt natuurlijk want je kan lekker eten na je excursies.”

Bezoekers van de Vakantiebeurs Foto: Sam Jones Productions

Cruiserederijen en de toerismesector zijn blij met de groeiende belangstelling. Maar ze zeggen ook dat ze zich het lot van het koraal aantrekken. “De afgelopen jaren hebben we twee cruiseterminals gebouwd en daarbij hebben we proberen te voorkomen dat het koraal beschadigd wordt”, zegt Muryad de Bruin van het Curaçao Toerisme Bureau. Bij de aanleg van die terminals zou het koraal op sommige plaatsen wel zijn beschadigd.

Een andere maatregel die genoemd wordt is het zuiveren van water, zodat er niet extra water ingeladen hoeft te worden. Want zware schepen zijn nadelig voor het koraal. Ook is er zo minder plastic aan boord nodig en wordt papier gerecycled.

Er zijn ook enkele rederijen ‘aan het kijken zijn naar elektrische schepen.’ Maar dat loopt nog niet zo’n vaart. “Ja van koers veranderen, dat is best lastig met zo’n groot schip,” zegt een mevrouw die al menige cruise heeft gemaakt.

Herplanten koraal
Roderick Schmitz van Dive Centre Scuba Do op Curaçao herplant koraal en ziet het allemaal niet zo somber in. “Deze koralen hebben wij nodig om onze sport en ons bedrijf running te houden. Onze gasten worden zich bewust van de omgeving en op zo’n manier zorg je ervoor dat het koraal behouden wordt. Alle beetjes helpen.”