Foto: Carmabi

Prinses Beatrix is op bezoek op Curaçao en Aruba. De reis van de voormalige koningin staat in het teken van natuur, milieu en sociaal-economische ontwikkelingen. Beatrix geniet zichtbaar van haar bezoek en neemt alle tijd voor gesprekken.

Prinses Beatrix (85) is beschermvrouw van de Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA). Dinsdag heeft ze het oud-plantage Savonet bezocht. Daar heeft ze een les over gevaar van milieuvervuiling bijgewoond die werd gegeven aan scholieren van groep 1, 2 en 3 van de Ellis Juliana School uit Tera Kórà. Deze les werd gegeven door de aAfdeling Natuur- en Milieu Educatie van Carmabi.

Ze kregen te horen dat plastic heel gevaarlijk kan zijn vogels, flamingo’s, vissen en andere dieren. Daarna zongen de leerlingen samen met operazangeres Tania Kross traditionele kinderliedjes. Prinses Beatrix deed uitgebreid mee en genoot zichtbaar van het enthousiasme van de kinderen.

Prinses Beatrix aait een warawara, die dierenarts Odette Doest vasthoudt. Foto: Carmabi

Tijdens het bezoek aan landhuis Savonet nam de prinses alle tijd, en ook tijdens het daarop volgende bezoek aan het nationale park Shete Boca, genoot ze zichtbaar van de natuur.

Beatrix besteedt aandacht aan inheemse bomen, planten en schildpadden. Ook vond een ontmoeting plaats van de prinses met een warawara, een van de roofvogels die voorkomt op de abc-eilanden. De voorzitter van het bestuur van natuurorganisatie Carmabi, dierenarts Odette Doest, hield de vogel vast waarna de prinses het dier kon aaien.

Veel aandacht had ze ook voor de kwekerij van inheemse bomen bij Savonet, waar bioloog Erik Houtepen een uitgebreide uitleg gaf over de opkweek van inheemse bomen uit zaad waarnaar Carmabi veel onderzoek doet.

In vergelijking met eerdere bezoeken van leden van het koninklijk huis, nam Beatrix uitgebreid de tijd om te luisteren en vragen te stellen. De inmiddels 85-jarige voormalige koningin oogt fit en heeft alleen bij langere afstanden steun nodig van twee Nordic Walking-wandelstokken.

Woensdag bezoekt prinses Beatrix onder meer de buurttuinen in de Frederikstraat in de wijk Ser’i Otrabanda en de zoutpannen bij Wilibrordus. Donderdag gaat ze naar Aruba.