De Arubaanse regering vindt het belangrijk dat er lesmateriaal over de slavernij komt. Maar voorlopig komt er geen verplicht curriculum, omdat het onderwerp in de samenleving nog te gevoelig zou liggen.

Ondanks dat de huidige lessen over slavernij met een Europese blik zijn geschreven wil Cultuurminister Xiomara Maduro niets ‘opdringen’ aan de samenleving. Ook onderwijsminister Endy Croes wil eerst ‘aankijken’ hoe het onderwerp de komende tijd verder leeft onder Arubanen voordat hij lessen verplicht op school.

In 2008 was er al lesmateriaal over de slavernij ontwikkeld, toch kwam het de scholen niet binnen. Het is een lang proces, denkt Croes.

Hij vergelijkt de situatie met het invoeren van Papiaments- een erfenis van de slavernij- als voertaal in het onderwijs. Elf jaar later is dat nog niet het geval en wordt het slechts als vak gegeven.

“Ook een doorwerking van het slavernijverleden”, vindt taalkundige en onderzoeker Joyce Pereira.

Ze legt uit dat genoeg onderzoeken laten zien dat kinderen beter leren als ze les krijgen in de taal die ze thuis spreken en toch heeft het geen prioriteit, stelt ze.

In juni startte de Arubaanse regering met informatieve tv-programma’s om meer bewustwording over de slavernij te creëren. Inmiddels zijn er extra programma’s bijgekomen.

Volgens Maduro kreeg zij zelfs negatieve reacties bij het samenstellen van deze programma’s, omdat Arubanen nog steeds geloofden dat Aruba geen slavernij kende.

“Dat geeft aan dat het niet alleen om een groep gaat maar om de hele samenleving. We geven niemand de schuld  hiervan, het leegt gewoon niet onder de mensen”, legt ze uit.

Wat voor betekenis hebben de excuses voor Aruba?

Journalisten Melissa Stamper en Sharina Henriquez tijdens de opname van de podcast. Foto: Edjan Semeleer

Dat er veel kritiek is gekomen voor het idee van een tv-programma, komt volgens minister Maduro bijvoorbeeld doordat mensen zich afvragen waarom excuses nodig zijn. “En wat het betekent voor Aruba. Dat is ook een relevante vraag.”

Socioloog en cultureel antropoloog Francio Guadeloupe gaat in op die vraag in aflevering 5 van de podcast Arubaanse Roots: het verborgen slavernijverleden.

Bezig zijn met dit verleden is volgens Guadeloupe ook inzien dat een deel van hun voorouders mee hebben gestreden voor het geloof in vrijheid, gelijkheid en broederschap. Hij legt in deze aflevering uit waarom dat nog steeds een rol speelt op Aruba.

Afleveringen gemist? Bekijk ze terug via Facebook of YouTube

Hoe nu verder?
Deze maand komen de eilanden weer bij elkaar om daarover te praten. Den Haag heeft 100 miljoen euro beloofd voor initiatieven die voor meer kennis en bewustwording zorgen over het slavernijverleden. Vragen over zeggenschap eilanden als het gaat om het beheer van deze fondsen komt ook aan bod.

Onlangs kreeg cultuurstichting Unoca 25.000 euro vanuit Ninsee voor cultuurprojecten die al per 1 juli aangevraagd konden worden.

“Het is niet een onderwerp dat we al jaren mee bezig zijn en waarvan er budget voor is weggezet. Daarom hebben wij  ook meer duidelijkheid nodig [vanuit Nederland, red.] over wat er achter de komma komt”, zegt Maduro