Foto: Eva Breukink

Schilderijen, muurschilderingen, beeldhouwwerken, installaties. In de Curaçaose stadswijk Otrobanda bruist het deze week van de kunst. Jong en oud, bekende namen en opkomend talent. Iedereen krijgt de kans zijn werk te tonen tijdens de eerste Kaya Kaya Art Week.

“We zijn hier drie dagen keihard aan het werk geweest”, zegt Hilma Koelman. Haar schilderijen hangen in een van de kamers in het imposante Keizershof. “Het stof lag hier metershoog.”

Kunstenaars met verschillende disciplines delen een ruimte tijdens de Art Week. De kunstwerken komen extra goed tot hun recht in de sfeervolle, oude en wat vervallen gebouwen. Foto: Eva Breukink

De kunstenaars exposeren in panden die vaak al lange tijd leeg staan. De organisatie van het straatfestival Kaya Kaya zorgt voor de stroomvoorziening. Maar verder is het aan de deelnemers zelf om iets te maken van de ruimte.

Chiel van Zeist houdt wel van dat rauwe van die ongebruikte panden. De verf die van de muren bladdert, de hoge open plafonds en de oude tegels op de vloeren. De felle kleuren van zijn schilderijen lijken hier met nog meer kracht van het doek te spatten.

Organisator Kurt Schoop is ‘trots’ dat er voor het eerst een Art Week voorafgaat aan het festival, schrijft hij in een bericht op Facebook. “Zomaar, om onze artiesten, onze cultuur, onze stad, onze monumenten en onze wijk Ser’i Otrobanda te vieren.”

Wie de route loopt, proeft meteen ook wat van het leven hier in de smalle steegjes van de stad. Hier groeiden bekende Curaçaose muzikanten op. Hier wonen en leven mensen.

Maghalie van der Bunt-George heeft de buitenkant van haar pand beschilderd als een ode aan haar familieherkomst. In deze buurt groeide haar vader op. Foto: Eva Breukink

Maghalie van der Bunt-George heeft haar beeldhouwwerken geëxposeerd in een eigen pandje. Het kale vertrek is met kasten en ‘rommeltjes’ omgetoverd tot een soort huiskamer en aan de muur hangen schilderijen van een collega.

“Ik vind het leuk dat mensen nu de kans krijgen om te laten zien wat ze hebben gemaakt. Iets waar ze hun ziel en zaligheid in hebben gelegd. Zo inspireren we elkaar. Het geeft een positieve vibe.”

Elk ‘Art House’ op de route is een bron van creativiteit. Vaak delen kunstenaars een ruimte. Zij hebben samen hun werk opgehangen en neergezet en trekken al dagen met elkaar op. Het bezoek aan de Art Week is niet alleen een kennismaking met verrassende kunstwerken maar ook met de makers ervan.

Trevor Tersol werkt aan een solo-expositie. Foto: Eva Breukink

Trevor Terzol werkt aan een solo-expositie. Foto: Eva Breukink

Trevor Terzol (25) is door een vriend overgehaald om mee te doen. Trevor was een van de jonge talenten van Instituto Buena Bista. “Ik zet op het doek wat ik meemaak in mijn leven. Dat is de opening voor een gesprek.” Hij geeft workshops tijdens de Art Week. Deelnemers leren de basistechnieken van het schilderen. “Zo geef ik mensen een boost. Ze ontdekken wat ze kunnen.”

Eerste lustrum Kaya Kaya

Het straatfestival Kaya Kaya in Otrobanda is zaterdag 2 september. De organisatie verwacht dat het evenement dit jaar 20.000 bezoekers trekt. De vijfde editie is ‘vijf keer groter’ met ‘meer muziek, meer kunst, meer eten in uitgebreider gebied’. De Art Week is tot en met zondag 3 september.