Voor het eerst vindt dit jaar op Bonaire een Pride-viering plaats. In aanloop er naartoe zorgt de regenboogvlag voor opschudding op het eiland.
Afgelopen weekeinde zou bij de rotonde aan de Kaya International de vlag van Bonaire zijn vervangen door de regenboogvlag, de vlag voor de lhbti+-gemeenschap. Dit zorgde voor boosheid en consternatie in de gemeenschap en voor woedende reacties op sociale media. De actie wordt beschouwd als ‘respectloos’.
Op een gegeven moment heeft iemand de verantwoordelijkheid genomen voor de actie. “Ik heb respect voor heel Bonaire en zeker voor de vlag. En ja, ik heb dat gedaan, maar totaal niet om iemand hier mee te beledigen, maar gewoon om de vrijheid van een ieder te vieren. En er hing geen vlag van Bonaire, er stond een lege mast”, schreef Edwin Groeneveld op de sociale media. Het mocht niet baten.
De overheid heeft de regenboogvlag snel weg laten halen en de vlag van Bonaire gehesen. “Ik werd gebeld door de politie, ik wist niet dat dit was gebeurd. We respecteren alle groepen of organisaties, maar de overheid heeft geen enkele afspraak hierover”, aldus Nataly Davelaar van de bijzondere gemeente.
Voor het eerst Pride
Deze week is de Pride-viering gestart op Bonaire. Het is voor het eerst dat dit op het eiland wordt georganiseerd. De organisator, EQ Bonaire, wil hiermee bewustzijn creëren en diversiteit vieren. Veel mensen hebben het incident van de regenboogvlag in verband gebracht met de Pride viering.
“We willen aangeven en benadrukken dat ons bestuur en onze leden niets te maken hebben met deze individualistische actie. We distantiëren ons compleet hiervan”, zo stelt EQ Bonaire.
Gevoelig onderwerp
Dat homoseksualiteit een gevoelige onderwerp is, blijkt uit de verschillende reacties die Caribisch Netwerk op straat heeft opgetekend.
“Er zijn altijd al homoseksuelen op het eiland geweest. Waarom moet het juist nu zo openlijk zijn? We zijn een conservatief en religieus volk, en nu wordt het ons opgedrongen. Of we willen of niet, ze duwen het gewoon door onze keel”, zegt een mevrouw bij de supermarkt. Ze is van Arubaanse afkomst en woont al 25 jaar op Bonaire.
“Het zijn mijn zaken niet dat iemand gay is. Wij vieren ook geen heteroweek. Het is gewoon aandachttrekkerij”, zegt een man bij de snackbar.
“Dit is niet van Bonaire. We hebben onze eigen waarden en normen. We moeten niet alles die vanuit Nederland hierheen waait, aannemen. We willen niet met homoseksualiteit geconfronteerd worden. Het zijn privé zaken van mensen. Laat het ook zo blijven”, aldus een Bonairiaanse bejaarde vrouw.
Openlijk praten?
Veel mensen vragen zich af of Bonaire er al aan toe is om openlijk over homoseksualiteit te praten. Pogingen om in het onderwijs bewustzijn omtrent homoseksualiteit te creëren, lijken te falen.
“Op Scholengemeenschap Liseo hebben ze les gegeven over homoseksualiteit. Met boek en al, onder het mom van biologieles. Wij als ouders wisten nergens van. We hebben geëist dat ze hiermee stoppen. Ik stuur mijn kind naar school om vakken te leren. Niet om over homoseksualiteit te praten”, zegt een verontwaardigde ouder.
“Het is een ontwikkeling in de hele wereld. Of de Bonairiaan het wil of niet, we kunnen de wereld niet buiten houden. We moeten onze kinderen juist goed informeren zo voorkom je onbegrip en haat”, reageert een docent.
Rechten van de mens
Politieke partij M21 reageert ook naar aanleiding van het incident omtrent de regenboogvlag. En onderstreept dat het hier gaat om de rechten van de mens. “Laten wij dus allemaal onze verantwoordelijkheid nemen om te verzekeren dat de rechten van de mens beschermd en gerespecteerd worden.”
Daisy Coffie, namens M21 zegt: “Onthoud altijd dat wij allen gelijk zijn en als zodanig: laten wij elkaar en onszelf respecteren en laten zien dat wat het verschil ook moge zijn, wij in vrede met elkaar kunnen leven op dit klein stukje rots.”
Afkeurend standpunt
Wat opvalt is dat de kerk geen reactie geeft, terwijl veel Bonairianen benadrukken dat homoseksualiteit juist in strijd is met het geloof en religie. Politiek leider van Union Revolushon Boneriano (URB) , Suzanne Thode neemt een duidelijk afkeurend standpunt ten opzichte van de Kerk.
“Waar zijn de religieuze leiders gebleven? Waarom komt geen pastoor in het openbaar verklaren dat dit tegen Gods wil is? Het zijn lafaards”, aldus de politiek leider.
Waarnemend gezaghebber Nolly Oleana vraagt de gemeenschap toe om rustig te blijven. “Ik wil benadrukken en eenieder oproepen elkaar te respecteren alsook de normen en waarde van onze gemeenschap door niet publiekelijk provocerend gedrag te vertonen. Laten we elkaar in elkaars waarde laten, zodat we zichtbaar zijn als het bescheiden en vredelievende Bonaire.”
De Wekelijkse UpdateBlijf voortaan op de hoogte over de Caribische gemeenschap. Abonneer je net als anderen op de Wekelijkse Update via deze link. |