De duikscholen op Curaçao maken zich grote zorgen over het koraal. Niet alleen door klimaatverandering en koraalziekten, maar het rif wordt ook aangetast omdat het eiland nog steeds afval- en rioolwater in de zee loost.

De duikscholen zien het koraal achteruitgaan en vrezen ook voor hun inkomsten de komende jaren. “Zullen we op deze manier over vijftien jaar nog wel kunnen duiken op het eiland?”, vraagt Hans Pleij, van CURious2Dive zich af. “We hebben nu een point of no return bereikt. Er moet nú wat gebeuren.”


Video: Kim Hendriksen

De duikscholen hebben een brandbrief gestuurd naar het kabinet. Daarin worden een aantal problemen genoemd die ervoor zorgen dat het koraalrif vernietigd wordt. Zij zien dat rioolwater op verschillende plekken, ook dicht bij de toeristische stranden, ongezuiverd de zee ingaan. Ook wordt chemisch afvalwater, of water dat door rioolwaterzuiveringsbedrijf ‘Klein Hofje’ niet gezuiverd kan worden, nog steeds in de zee gedumpt.

De duik-sector – goed voor jaarlijks zo’n 50 miljoen dollar aan inkomsten voor Curaçao – wil dat de politiek hun jarenlange beloftes gaan waarmaken.

De Wekelijkse Update

Blijf voortaan op de hoogte over de Caribische gemeenschap. Abonneer je net als anderen op de Wekelijkse Update via deze link.