Foto: Marit Severijnse

De komende maanden wordt gezocht naar een opvolger voor Edison Rijna; de kandidaat wordt door de ministerraad benoemd. Tijd dat inwoners van Bonaire zelf hun gezaghebber mogen kiezen? Dit vinden de lokale partijen.  

Rijna is speciale vertegenwoordiger geworden voor de drie bijzondere gemeenten van Nederland. Hij zal zich bezighouden met geld en projecten binnenhalen voor de eilanden bij onder andere de Europese Unie en Verenigde Naties. Tot die tijd is Nolly Oleana waarnemend gezaghebber.

Nederland is een van de weinige landen die geen direct gekozen burgemeesters en gezaghebbers heeft. De meeste lokale partijen willen dat Bonaire daarover meer te zeggen krijgt, blijkt uit een rondgang van Caribisch Netwerk.

Nu moet de Rijksvertegenwoordiger, die door Nederland wordt aangesteld, met minimaal twee kandidaten komen. Daarna kunnen eilandraadsleden advies geven over wie benoemd zou moeten worden. Uiteindelijk bepaalt de ministerraad in Den Haag wie de gezaghebber op Bonaire wordt.

‘Hoog tijd voor gekozen gezaghebber’
Van de twee grootste partijen is alleen Demokrat/PDB (3 zetels) voorstander van een gekozen gezaghebber door inwoners. “Hoog tijd. Dit zou ik het liefst schrijven in hoofdletters, dik gedrukt, met veel uitroeptekens”, reageert partijleider Clark Abraham.

‘Gezaghebber moet onafhankelijk zijn’
De andere grote partij UPB (3 zetels) ziet liever dat het blijft zoals het is. De partij vindt dat een gezaghebber onafhankelijk moet zijn. “Zonder politieke voorkeur”, zegt eilandraadslid Jona Chirino. Dat de lokale politiek meer te zeggen krijgt wie het wordt, is voor haar onwenselijk. “Een gezaghebber moet zich naar niemand toe schuldig kunnen voelen.”

‘Populaire gezaghebber, maar zonder kennis’
M21 van Daisy Coffie, die een zetel heeft in de eilandsraad, vindt het nog ‘te vroeg’ om inwoners hun gezaghebber te laten kiezen. “Dat kan leiden tot een gezaghebber die populair is, maar geen kennis en kunde heeft op het gebied van orde, regel, handhaving en wetgeving.” Wel vindt M21 dat de Bonairiaanse politiek meer zeggenschap zou moeten krijgen in het voordragen van kandidaten. Nu gebeurt dat door de Rijksvertegenwoordiger.

MPB (2 zetels) vindt niet dat een gezaghebber direct verkozen moet worden, maar ook zij zien graag dat Bonaire meer te zeggen krijgt in de benoeming. “De gezaghebber zou wel door de eilandsraad gekozen moeten worden, samen met Nederland”, zegt MPB-leider Hennyson Thielman.

‘Bonaire moet meer invloed krijgen’

“Nederland zet niet zomaar iemand neer, hoor”, zegt oud-gezaghebber Edison Rijna. “Dat gebeurt ook samen met Bonaire. Als ik uit eigen ervaring praat, dan heeft de eilandsraad ook een zegje hierin gehad bij mijn aanstelling.”

Toch vindt Rijna – net als Demokrat, MPB en M21– dat Bonaire voortaan meer invloed moet krijgen op de benoeming. “Het kan wel wat meer, wat duidelijker en sterker vanuit de kant van de eilandsraad. Die kennen hun achterban en weten wat inwoners willen en moeten zorgen dat die de steun van het volk heeft.”

De lokale politiek zou volgens de oud-gezaghebber nu met Den Haag moeten afspreken dat er naar iemand wordt gezocht ‘die echt van Bonaire komt en Papiaments spreekt’.

De Wekelijkse Update

Blijf op de hoogte van de belangrijkste updates uit de Caribische gemeenschap. Abonneer je net als anderen op de nieuwsbrief via deze link.