Foto: Onthulling van monument voor Helmin Wiels (foto: Oscar van Dam)

Rond half vijf ‘s middags komen enkele tientallen mensen bijeen op het strand van Marie Pampoen, iets voorbij restaurant Surf & Turf. Het is daar waar de Curaçaose politicus Helmin Wiels tien jaar geleden werd doodgeschoten.

De belangstelling voor de herdenking is net als eerdere herdenkingen, niet groot. Maar de ‘Vrienden van Helmin’ missen hem nog elke dag.

Edward Joseph is oud-voorzitter van Pueblo Soberano (PS), de partij van Wiels. “Ik denk niet dat ik in mijn leven nog een man als Wiels zal ontmoeten. Zulke bijzondere mensen komen eens in de 50 jaar voor.”

Ingrid Sanchez, partij-secretaris van het eerste uur zegt zich nog levendig de eerste keer te kunnen herinneren dat ze Wiels meemaakte. “Het was een heel bijzondere man die zich niet uit het veld liet slaan, die echt het beste met de bevolking voor had.”

‘Het gaat slechter met Curaçao dan ooit’
Melvin ‘Mac’ Cijntje – één van de mede-oprichters van de partij PS – zegt dat Curaçao momenteel ‘meer corruptie kent’ dan tien jaar geleden. Hij somt een reeks schandalen op, van de miljoenensteun voor luchtvaartbedrijf Insel Air en Girobank (‘waarvoor niemand gevangen is gezet’).

Maar ook corruptie bij de Curaçaose raffinaderij, ook rond de onderhandelingen met Caribbean Petroleum Refinery (CPR), verdwenen miljoenen van de verkoop van UTS. En hetgeen dat Cijntje het meest pijn doet: De vele miljoenen die zijn verdwenen met de bouw van het nieuwe ziekenhuis CMC.

“Als Wiels nog had geleefd zou het nooit zo ver zijn gekomen. Dan zou er niet zoveel geld in verkeerde zakken terecht zijn gekomen”, vindt Cijntje.

Edward Joseph – oud-voorzitter van Pueblo Soberano (PS), de partij van Wiels –
spreekt de aanwezigen toe op het strand van Marie Pampoen (foto: Oscar van Dam)

De bouw van het ziekenhuis begon onder verantwoordelijkheid van een PS-minister. “Maar ook dan zou Wiels aan de bel hebben getrokken en zouden er niet zoveel vreemde zaken rond het ziekenhuis hebben afgespeeld; waarom zijn er bijvoorbeeld nu zes verdiepingen? Terwijl het oorspronkelijke plan drie verdiepingen kende”, zegt Cijntje.

De politicus roept op om samen te werken en een nieuw en beter Curaçao ‘voor onze kinderen’ op te bouwen. “Schuif alle angst opzij. Ze kunnen ons niet allemaal vermoorden.” Hij krijgt applaus. Ook van aanwezige ministers en parlementariërs van andere partijen.

Verdeeldheid onder aanhangers
Bij de bijeenkomst wordt een plakkaat en stenen monument onthuld, er worden gedichten van Helmin Wiels voorgedragen en samen gezongen

Vrijdagochtend hebben andere oud-partijleden, waaronder oud minister-president Ben Whiteman een eigen bijeenkomst gehouden. Broer Aubert Wiels, noemde de ‘vriendengroep’ leugenachtig en verwerpt de bijeenkomst.

Dat gebrek aan eenheid is een belangrijk onderdeel van de erfenis van de ooit ‘populairste politicus’ van Curaçao. De partij, zijn levenswerk, raakte na de moord in verval. Familie, vrienden en partijgenoten kregen ernstige ruzie.

Nog altijd geen motief voor de moord
Het feit dat er drie mensen vast zitten voor de moord, heeft de situatie niet verbeterd. Oud-minister van Financiën George Jamaloodin (MFK) is veroordeeld tot 30 jaar voor uitlokking. ‘Moordmakelaar’ Burney Fonseca kreeg 26 jaar cel en Elvis Kuwas levenslang voor het plegen van verschillende moorden, waaronder de huurmoord op Wiels.

Het motief van de moord is nooit gegeven door Jamaloodin en Fonseca. Beiden ontkennen dat ze een rol hebben gespeeld in de politieke moord. Op Curaçao zijn er veel geruchten over de reden waarom er geld is betaald om Wiels te vermoorden. Zo zouden gokbedrijven, of mensen met belangen in telecommunicatie er achter zitten.

‘Jaarlijkse 5 mei-herdenking van maken’
Tijdens de herdenking wordt hier niet over gesproken. Wiels wordt herdacht als politieke held, sociaal bewogen ziener en vooral als een leider voor het Curaçaose volk. Oud-partijvoorzitter Jospeh stelt voor om jaarlijks op 5 mei stil te blijven staan bij de betekenis van Wiels voor Curaçao.

“Al de andere dagen van het jaar zal er genoeg strijd en ruzie zijn. Op 5 mei moeten we even de rust nemen stil blijven staan bij alles wat hij voor ons heeft gedaan.”

De Wekelijkse Update

Blijf op de hoogte van de belangrijkste updates uit de Caribische gemeenschap. Abonneer je net als anderen op de nieuwsbrief via deze link.