Foto: Marit Severijnse

Greenpeace verwacht in 2024 voor de rechter te staan tegen de Nederlandse staat. De milieuorganisatie heeft vorig jaar al bekendgemaakt dat te willen doen omdat ze op de eilanden te weinig actie vanuit de regering zien tegen de gevolgen van klimaatverandering. 

Voor Europees-Nederland liggen er wel plannen om inwoners beter te gaan beschermen tegen de gevaarlijke gevolgen van klimaatverandering. Voor de bijzondere gemeenten in de Cariben zijn er nauwelijks plannen.


Video: Marit Severijnse

Uit een onderzoek van de Vrije Universiteit blijkt bijvoorbeeld dat het aantal zieke mensen en sterfgevallen door extreem weer en hittegolven zal groeien. Tegen het einde van deze eeuw, zal naar verwachting eenvijfde van Bonaire onder water komen te staan als er geen actie wordt ondernomen.

Politiek campagneleider Arabella Bosscher heeft het idee dat er sinds de aankondiging van de rechtszaak vorig jaar wel meer aandacht is gekomen voor de Caribische eilanden in politiek Den Haag. “De Nederlandse regering is in beweging gekomen. Ik heb het idee dat ze wel wat meer oog hebben voor wat er gebeurt op Bonaire, Saba en Sint-Eustatius.”

Toch wil Greenpeace een rechtszaak voeren, omdat ze denken dat Den Haag daardoor tot meer acties wordt gedwongen. Het schip Arctic Sunrise van Greenpeace is aangemeerd op Bonaire om meer aandacht te vragen voor hun actie.

Samen met bewoners de rechtszaak voorbereiden
Greenpeace liet al eerder weten de rechtszaak met inwoners van Bonaire samen te zullen voorbereiden, maar hoe was nog niet duidelijk. “Wij werken samen met een aantal mensen van Bonaire, want uiteindelijk willen we het samen doen”, zegt Bosscher.

“Mijn collega van het eiland Meralney Bomba, is binnen de gemeenschap naar mensen opzoek gegaan. Samen met hen bereiden we de eisen van de brief voor die we gaan sturen naar Nederland: wat vinden zij belangrijk?”

Wat staat er dan bijvoorbeeld voor eis in zo’n brief? “Dat kan ik helaas nog niet zeggen.”

De organisatie hoopt dat meer inwoners zich in de komende maanden bij hun rechtszaak gaan aansluiten.

Verantwoordelijkheid Bonaire
De lokale overheid van Bonaire heeft zelf ook nog huiswerk te doen, vindt Greenpeace. “Wij willen niet dat de Nederlandse overheid aan jullie komt vertellen: dit moeten jullie doen. Dus het zou ook heel goed zijn als op Bonaire zelf mensen een beetje weten wat ze zouden willen.”

Maar Bosscher erkent ook dat het lastig kan zijn voor de eilanden om te bepalen wat er nu precies moet gebeuren, omdat er informatie mist. “Als Greenpeace vinden we dat de Nederlandse overheid ervoor verantwoordelijk is om te zorgen dat die informatie er is, zodat je ook weet waar je mee te dealen hebt als eiland.”

De Wekelijkse Update

Blijf op de hoogte van de belangrijkste updates uit de Caribische gemeenschap. Abonneer je net als anderen ook op de gratis nieuwsbrief via deze link.