Foto: Kim Hendriksen

Meer dan honderd keer heeft de ‘Kunuku Man’ met een groep eilandgenoten een schoonmaakactie gehouden op Curaçao. “De verbetering is er hier en daar, maar het is te weinig.” Hoe lukt het dan wel?

Elke zondag, op het heetst van de dag, gaat hij samen met zijn vaste team verschillende locaties af op Curaçao. Gekleed in een geel hesje en een prikker, proberen ze het eiland beetje bij beetje schoner te maken.

“Curaçao móet schoner!”, roept hij bij elke schoonmaakactie. Inmiddels is de Kunuku Man en zijn motto een begrip op het eiland. Zijn naam vertelt hij liever niet (‘doet er ook niet toe’).


Video: Kim Hendriksen

Al bijna drie jaar lang helpt hij eigenhandig mee om Curaçao schoner te maken. In oktober 2022 vierde hij de honderdste schoonmaak op het strand waar het allemaal begon: Playa Jeremi.

Wat hem opvalt na drie jaar lang wekelijks het eiland schoonmaken? Eerst het positieve: het team ziet een lichte verbetering.

Voor de derde keer geeft de Kunuku Man cash geld aan mensen op Curaçao die lege blikjes en plastic flessen brengen. Maar van een echte vooruitgang kan er niet gesproken worden, vindt hij. “Mensen gooien nog steeds enorm veel rotzooi uit de wagen. Ook als mensen ergens zitten, laten ze hun rotzooi gewoon liggen.”

“Mensen moeten beseffen dat het eiland schoner moet. Het is voor jezelf beter, voor het toerisme beter, voor je kinderen en voor de natuur. Het is voor iedereen een win-winsituatie.”

Cash geld voor rotzooi
Om te stimuleren dat mensen hun lege blikjes en plastic flessen niet meer in de bosjes gooien, is de Kunuku Man een inzamelingsactie begonnen. Voor de derde keer geeft de Kunuku Man iedereen op Curaçao die lege blikjes en plastic flessen brengen cash geld.

De opbrengst van de dag: 1962 Plastic flessen en 15 kilo aluminium-blikjes. “Dat lijkt wel veel, maar dat moet veel meer worden.”

Via sponsering van bedrijven en particulieren heeft hij geld ingezameld om dit soort acties te kunnen houden. “Het streven is om op een dag meer dan 10.000 plastic flessen op te halen. Daar hebben we het budget voor.”

Strengere wetten
Parlementslid Ana Maria Pauletta (PAR) is een van de vrijwilligers die zondag helpt met de wekelijkse schoonmaakactie. “Ik doe dit ook om bewustwording te creëren. Je hoeft niet mee te helpen om de rotzooi op te ruimen, maar gooi het alsjeblieft niet op de grond.”

Is het tijd voor strengere wetten? “Volgens mij moeten we wetgeving maken én zelf de handen uit de mouwen blijven steken.”

De Vergeten Klimaatcrisis (NPO Radio 1)

Waarom is het eiland zo vervuild? In de podcast De Vergeten Klimaatcrisis aandacht voor milieuvervuiling op Curaçao. Opvallend veel vrachtwagens die grofvuil dumpen in de natuur. Wie betrapt wordt, zou als straf moeten toezien hoe de overheid die vrachtwagen gaat vernietigen, vindt de minister.

In 2018 schreef Caribisch Netwerk dat de politiek op Curaçao werkt aan wetgeving om plastic tasjes en ‘single-use plastic’ van het eiland te verbieden. Maar dat is nog steeds niet geregeld.

“Handhaving is een groot probleem”, vindt Pauletta. “Niet alleen rondom het weggooien van plastic, maar ook bijvoorbeeld op trucks die vuil transporteren. Die moeten voortaan bedekt gaan rondrijden zodat het vuil niet in de natuur waait.”

Volgens Pauletta werkt PAR aan wetgeving om statiegeld te introduceren op het eiland. Daarnaast wil de partij dat afvalverwerkingsbedrijf Selikor meer taken op zich neemt om het eiland te gaan schoonmaken. “Ook willen we een verbod op landfills (vuilstortplaatsen) invoeren.”

Op dit moment zijn er op Curaçao twee vuilstortplaatsen; beide terreinen dreigen vol te raken. Als het aan de PAR ligt, komt er geen derde bij. “Het is te kostbaar grondgebied. Het kan niet zo zijn dat we deze grond wel gaan gebruiken voor vuil en niet voor woningen en sportvelden.”

De Wekelijkse Update

Blijf op de hoogte van de belangrijkste updates uit de Caribische gemeenschap. Abonneer je net als anderen op de nieuwsbrief via deze link.