Foto: Pixabay

Kan Curaçao straks banen creëren en geld verdienen met de export van medicinale wiet? Oppositiepartijen MAN en KEM zijn het zwijgen van het kabinet zat. Al twee jaar lang wacht het Curaçaose parlement op antwoorden.

Sinds de wissel van regering in 2021 kan het wetsvoorstel niet verder worden behandeld. De vragen die parlementsleden toen hebben gesteld als voorbereiding op het debat, zijn nog steeds niet beantwoord.

Het idee om medicinale cannabis te legaliseren, werd door oud-minister Suzy Camelia-Römer (PIN) in 2018 naar voren gebracht. Curaçao kan geld verdienen door medicinale wiet naar de rest van de wereld te exporteren, is het idee. “Voor de productie van medicinale cannabis is Curaçao klimatologisch erg geschikt. Zo’n industrie kan veel banen opleveren”, denkt zij.

Later kwam een wetsvoorstel dat twee keer werd besproken in een commissie-overleg; de laatste keer in april 2021. Vlak daarna kwam er een nieuw parlement en in juni 2021 ook een nieuwe regering, van MFK en PNP.

KEM-Statenlid Michelangelo Martines is het wachten zat. “Het parlement van Curaçao is er klaar voor, nu alle onderzoeken klaar zijn rondom het wetsvoorstel om medicinale wiet te legaliseren”, vindt KEM Statenlid Michelangelo Martines. “Ik doe een beroep op GMN-minister Silvania om de vragen van het parlement te beantwoorden. Dan kunnen we dit proces afronden en het waarmaken voor het Curaçaose volk.”

‘Economische boost’
Ook MAN-Statenlid Giselle McWilliam hoopt ‘dat er nu eindelijk antwoord komt’. “Maar bovenal hoop ik dat minister Silvania gaat erkennen dat Curaçao een economische boost kan krijgen door dat de productie van medicinale cannabis.”

Oud-minister Camelia-Römer heeft in 2018 gewezen op gezondheidsvoordelen van cannabis-producten, zoals tbc-olie (zonder het stof die high maakt). De voormalige inspecteur-generaal Jan Huurman erkende toen hetzelfde. “Onder meer kinderen met epilepsie kunnen baat hebben bij cannabis-olie.”

Geen meerderheid in het parlement
De laatste keer dat de wet werd besproken, in april 2021, leek het erop dat er een meerderheid (11 zetels) was in het parlement. Op dit moment is er onvoldoende steun voor het wetsvoorstel, blijkt uit een rondvraag van Caribisch Netwerk.

Alleen MAN (2), PAR (4) en KEM (1) zijn nu uitgesproken voorstanders. Binnen de grootste partij MFK (9) is een discussie gaande. Coalitiepartner PNP (4) lijkt verdeeld en heeft officieel nog geen standpunt ingenomen. TPK (1) pleit voor meer onderzoek om te checken of er daadwerkelijk economische voordelen zijn.

Regering beantwoordt parlement niet

Hoe kan het dat er al twee jaar geen antwoorden komen? Parlementsvoorzitter Charetti America-Francisca was onbereikbaar.

PNP-Statenlid Gwendell Mercelina heeft vorig jaar hard naar zijn eigen kabinet uitgehaald, omdat Statenvragen maanden of jaren onbeantwoord blijven.

“Een regering heeft drie maanden de tijd om vragen van het parlement te beantwoorden, maar het gebeurt nog steeds niet op tijd. Dit gaat al jaren zo”, zegt Mercelina.

“Ik begrijp niet waarom ministers dan om uitstel vragen en dan gelijk netjes uitleggen waarom het niet op tijd lukt. De regering moet het vragenrecht van het parlement gaan respecteren. Dit is een belangrijk onderdeel van ons werk.”

‘Bang dat het drugsgebruik stimuleert’
Bezwaren tegen de nieuwe cannabis-industrie zijn volgens McWilliam vooral religieus geïnspireerd. Dat was ook in 2018 al het geval, ook in haar eigen partij MAN en coalitiepartij PAR, zegt McWilliam.

“Sommige mensen zijn bang dat het drugsgebruik stimuleert, maar oud-minister Camelia-Römer had al uitgelegd dat de productie volledig kan plaatsvinden in een gecontroleerde omgeving. Dus niemand hoeft bang te zijn dat de cannabis op de markt komt op Curaçao.”

“Ik ben ervan overtuigd dat de religieuze bezwaren door educatie kunnen verdwijnen. Mensen schrikken nu van het woord cannabis; omdat het alleen maar wordt gezien als drugs. Maar wereldwijd is inmiddels duidelijk dat er heel goed gebruik kan worden gemaakt van medicinale toepassing”, aldus McWilliam.

Dit vinden de verschillende partijen

Caribisch Netwerk heeft een rondgang gedaan bij de verschillende partijen in het parlement van Curaçao. Alleen MAN, PAR en KEM blijken op dit moment uitgesproken voorstander te zijn voor het legaliseren van medicinale wiet.

MFK (neutraal)
Parlementariërs van de grootste partij van Curaçao, MFK (9 zetels), zijn terughoudend met commentaar geven. Statenlid Eduard Braam geeft aan dat de vraag van Caribisch Netwerk ‘intern zal worden besproken’. Tot die tijd heeft hij geen commentaar.

Gilbert Doran zegt dat de productie van medicinale cannabis voor de partij geen prioriteit heeft, maar dat het in de partij nog onderwerp van gesprek is.

PAR (voorstander)
Ana Maria Pauletta van oppositiepartij PAR (4 zetels) zegt dat haar partij ‘positief’ tegenover de wet voor medicinale cannabis staat. Ze benadrukt dat de huidige regering heeft gezegd dat het voor hen geen prioriteit is.

“Tijdens de regering-Rhuggenaath (2017 – 2021) is er aan de wet gewerkt. Dit vanwege de noodzaak om onze economie te diversifiëren en nieuwe economische pijlers te bouwen. Ook de landen in onze omgeving zijn bezig op dit terrein.”

PNP (neutraal/voorzichtig positief)
De PNP-fractie (4 zetels) lijkt verdeeld te zijn over het onderwerp; als fractie is er nog geen officieel standpunt.

Gwendell Mercelina van de PNP (4 zetels) laat weten dat hij op 18 juli 2022 een brief aan Eduard Braam, voorzitter van de commissie Gezondheid Natuur en Milieu, heeft gestuurd om informatie te krijgen over het verloop van het wetsvoorstel om de productie van medicinale cannabis mogelijk te maken.

De partij PNP heeft volgens hem geen duidelijk standpunt, ‘ook omdat het geen onderdeel is van het regeerakkoord dat de partij heeft met MFK’. Mercelina zegt dat hij wel een voorstander is om stap voor stap cannabis ‘decriminaliseren’.

Trabou pa Kòrsou (neutraal)
Statenlid Rennox Calmes van Trabou pa Kòrsou (1 zetel) vindt dat er in de documentatie bij het wetsvoorstel alleen maar positieve dingen aan het voorstel worden benoemd. “Er was geen onderzoek door bijvoorbeeld SOAB, de Algemene Rekenkamer of de Sociaal-Economische Raad bijgevoegd om de gevolgen van de wetswijziging in z’n geheel aan te geven.”

Trabou pa Kòrsou wil graag meer onderzoek om te kunnen oordelen of het wetsvoorstel inderdaad een positief effect heeft op de economie en hoeveel werkgelegenheid het oplevert. “Op dit moment ontbreekt de onderbouwing, we willen dat er onafhankelijk onderzoek wordt gedaan.”

KEM (voorstander)
Statenlid Michelangelo Martines van KEM (1 zetel) wil medicinale wiet legaliseren, laat hij weten op zijn Facebook. Hij wil dat de overheid dat gaat produceren. “Aan de slag, zodat onze mensen werk krijgen.”

De Wekelijkse Update

Blijf op de hoogte van de belangrijkste updates uit de Caribische gemeenschap. Abonneer je net als anderen op de nieuwsbrief via deze link.