Foto: Extra

Een van de grote helden van Curaçao is overleden: acteur, komiek en theatermaker Eligio Melfor (82).  “Het is dankzij hem dat veel mensen van kleur op Curaçao ook naar de schouwburg Sentro Pro Arte gingen. Melfor zorgde voor innovatie.”  

Wie op Curaçao niet naar de theaterzalen ging, zag hem jarenlang voorbijkomen in de verschillende tv-reclames. Wie de Curaçao cultuur en theater kent, weet hoe beroemd Eligio Melfor was. Als acteur, comedian, schrijver, producent, theaterregisseur.. de lijst is lang.

Roland ‘Pachi’ Damon, Dudy Pinedo en Jessica Damon – drie vooraanstaande acteurs en comedians op Curaçao – kijken terug op het leven van Melfor en de impact die hij heeft gemaakt in de theaterwereld.

Strijd tegen discriminatie 
Weinig mensen realiseren zich dat een van de grootste prestaties van Melfor was dat hij erin slaagde om alle lagen van de bevolking naar de nationale theater te krijgen, legt Pachi Damon uit.

“Hij was de eerste donkere persoon die in Sentro Pro Arte optredens gaf. Hij brak voor ons het glazen plafond en zorgde dat andere mensen daar ook konden staan.”

Melfor zorgde voor nog meer verandering. “Voordat hij er kwam, was het zo dat mensen maar een keer naar jouw show gingen, hoe goed die ook was. Eligio heeft laten zien dat de Curaçaoënaars dat anders doen; hij kreeg het voor elkaar dat mensen soms tot wel vijf keer voor diezelfde show terugkwamen.”

‘Zonder diploma, een uitzonderlijk talent’  
Een paar van zijn bekende shows waren Beberin, Hari, Humor met Eligio, De familie Fecunda en Ik ga naar Nederland.

Eigenlijk wilde Eligio Melfor zelf naar Nederland om Drama te studeren. Maar zijn moeder heeft hem dat toen niet toegestaan. Volgens Pachi Damon, heeft dit er voor gezorgd dat Melfor zich toch tot een uitzonderlijk talent ontwikkelde die een haarfijn gevoel had voor wat onder ‘het gewone volk’ zich afspeelde.

Melfor heeft zijn hart gevolgd, zag en deed wat anderen niet lukten, vertelt Damon. “Misschien was Eligio helemaal niet degene zijn geworden wie hij was, als hij in Nederland studeren. Hij liet ons zien dat je jezelf moet blijven.”

“Wellicht ben ik een betere acteur, maar hij wist andere mensen direct aan het lachen te krijgen Daardoor zijn mensen stapelgek op hem en dat maakt weer dat hij áltijd beter zal zijn dan ik. Ik kan zoveel theater-diploma’s halen als ik wil, maar Eligio was echt een natuurtalent. Daar kan niets tegenop.”

‘Wat gebeurde onder het volk, zag je meteen terug in de theater’ 
“In een wereld vol verdriet, was het goed om naar Eligio te kijken”, vertelt actrice Dudy Pinedo. “Zodra hij op het podium verscheen, begonnen mensen al te lachen.”

Wat Pinedo’s held ook haar heeft geleerd, is ‘om jezelf te zijn’. “Van Eligio leerde ik om als actrice niet anderen te gaan nadoen, maar om mezelf meer uit te dagen. Goed observeren, zodat je naar de top toe kunt groeien.”

Het is Melfor gelukt om de theaterwereld op de abc-eilanden te innoveren, vindt Pinedo. “Hij wist hoe je razendsnel een comedy show kunt samenstellen, op basis van de dingen die op dat moment actueel waren. En dat op een heel humoristische manier.”

Tot het einde was Melfor bezig met theater 
Melfor werd 82. Tot op het laatste moment was hij bezig met schrijven en regisseren van theater, vertelt actrice Jessica Damon (de zus van Pachi Damon). Tot het einde bracht hij de actualiteit naar de theaterzaal.

“Zijn laatste werk was Vlees over de datum. Er was veel ophef in de samenleving, omdat een ondernemer vlees verkocht dat over de datum was.”

Eligio Melfor heeft ook voor Jessica Damons carrière veel betekend, zegt ze. “Hij kwam altijd even kijken. Altijd gaf hij dan feedback; hoe hij het vond gaan en hoe je het net iets beter kunt maken. Hij gaf mee dat ik alles moest geven wat ik heb en tegelijkertijd dat ik vooral mezelf moest blijven.”

‘Zijn dood komt keihard aan’ 
‘De dood van Eligio Melfor komt voor ons als een harde dreun aan”, zegt haar broer Pachi Damon. “Wat we gaan missen is de gezonde concurrentie. Want als ik een theatershow maak, komt Eligio gelijk met een andere en je probeert dan weer met een betere te komen.”

Vroeger, was er geen scheldkannonade in de theaterzalen. “Hij trok alles uit de kast, zonder scheldwoorden te gebruiken. Hij slaagde erin om iedereen aan het lachen te krijgen zonder te schelden of vulgair te worden. Dat was iets heel opmerkelijks aan Eligio.”

“Zijn doel was altijd om dingen over te brengen en te zorgen dat het volk gelijk zichzelf erin herkende. Dat is hem tot het einde gelukt.”

Awards en erkenningen

Julio Constantino Hermanus ‘Eligio’ Melfor (12 di april 1940, Curaçao) heeft verschillende prijzen en erkenningen gekregen voor zijn levenswerk.

  • In 1976: Cola Debrot-prijs, de jaarlijkse cultuurprijs van Curaçao.
  • In 2020: Krus di Mérito Kòrsou, een onderscheiding van het autonome land Curaçao.
  • In 2021: benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
  • In 2007: de Tapushi Literario, een erkenning voor zijn bijdrage aan Papiamentu.
De Wekelijkse Update

Blijf op de hoogte van de belangrijkste updates uit de Caribische gemeenschap. Abonneer je net als anderen ook op de gratis nieuwsbrief via deze link.