Foto: Arubanen in de rij tijdens de vaccinatiecampagne/Directie Volksgezondheid

Drie voormalige medewerkers van het Arubaanse departement voor Volksgezondheid zouden honderden valse vaccinatiebewijzen hebben verstrekt tijdens de coronapandemie.

Ze stonden deze week voor het eerst voor de rechter. Deze zaak genaamd Anglo is zo omvangrijk dat er eerst zittingen zijn om alles goed te kunnen voorbereiden.

Het drietal wordt namelijk verdacht onderdeel te zijn van een criminele organisatie die in de periode van maart tot december 2021 in de vaccinatiebewijzen handelde. Ook verdenkt justitie ze van het aannemen van steekpenningen.

Datasysteem gehackt
Om de valse bewijzen te krijgen, hackten ze het datasysteem om vaccinaties aan te melden die nooit waren gegeven. De drie werknemers waren tijdelijk ingehuurd om het departement te ondersteunen bij de vaccinatiecampagnes.

“We hadden toen extra personeel nodig om ons te helpen en sommigen hebben helaas hun machtspositie misbruikt om te doen wat zij gedaan hebben”, aldus de Arubaanse minister van Volksgezondheid, Dangui Oduber.

Het is nog onduidelijk om hoeveel valse vaccinatiebewijzen het gaat. De minister zegt dat het ‘minder dan 800’ zijn. Het Openbaar Ministerie laat weten nu geen uitspraken te doen over het totale aantal. Begin volgende maand gaat de zaak weer verder.

Eerder in januari kregen zo’n tien mensen al een taakstraf die de valse vaccinatiebewijzen hadden gekocht. Met zo’n bewijs was het bijvoorbeeld gemakkelijk om te reizen, vooral naar landen die coronavaccinatie verplicht stelden.

Lek informatie corona-app
Het Arubaanse departement kwam tijdens de pandemie ook in opspraak toen de informatie van de corona-app niet goed beveiligd bleek. Daardoor kwamen gegevens van tientallen coronapatiënten op straat te liggen.

De Wekelijkse Update

Blijf op de hoogte van de belangrijkste updates uit de Caribische gemeenschap. Abonneer je net als anderen ook op de gratis nieuwsbrief.