Foto: Pixabay

De gemeentepolitiek van Bonaire wil geen softdrugsbeleid, zoals in Europees-Nederland. Hoe makkelijk is het om aan cannabis te komen op een eiland waar het illegaal is? 

Na tien jaar heeft ondernemer Ralph Nolen besloten om de enige coffeeshop van Bonaire te sluiten. Hij had gehoopt dat de lokale politiek zou kiezen voor een gedoogbeleid, net zoals in Europees-Nederland.

In de tussentijd verkocht hij alleen spullen om cannabis te gebruiken, maar zag hoe het illegaal drugsgebruik toenam. “Toeristen die in mijn shop om wiet komen vragen, moet ik zeggen dat het illegaal is. Vaak hebben ze dan na een halfuurtje op straat alsnog iemand gevonden.”


Reacties op straat over wiet op Bonaire. Video: Marit Severijnse

Jammer en onnodig dat softdrugs illegaal zijn in deze bijzondere gemeente van Nederland, vindt Nolen. “Het probleem is dat je niet weet hoe het met de kwaliteit zit. Daarnaast wordt er natuurlijk geen belasting over betaald. En het blijft een en al criminaliteit, dus je hebt ook nog een gezeik met justitie.”

Hij wilde via de rechter alsnog een gedoogbeleid afdwingen (zoals in Europees-Nederland), maar ook dat mislukte.

‘Gewoon, via sociale media’

“Aan wiet komen lukt makkelijk via sociale media, vertellen verschillende scholieren mij”, aldus correspondent Marit Severijnse. “Sommigen vertelden al op jonge leeftijd wiet te hebben gebruikt op Bonaire. Ook kennen ze mensen die zelf thuis meerdere wietplanten hebben. Ze willen het alleen niet op camera vertellen.”

“Het valt op hoe veel mensen buiten beeld open zijn over hun eigen wietgebruik. De coffeeshophouder ook eerder zei: ondanks de illegaliteit, lijkt het gebruik van cannabis normaler te zijn geworden op Bonaire. Hij zag in de afgelopen jaren hoe klanten bij hem in de winkel terugkomen voor spullen om een joint te draaien, nadat ze op straat wiet hebben gekocht; van toerist tot ambtenaar.”

Mensen gebruik cannabis vaak om te ontspannen. Maar het gebruik van deze drug kan ook risico’s met zich meebrengen. Wiet of hasj kan bijvoorbeeld verkeerd vallen en leiden tot misselijkheid of angst. Een klein deel van de gebruikers raakt verslaafd aan cannabis. Meer over de korte en lange termijnrisico’s van cannabis ontdek je in deze story van NPO Kennis.