Foto: Kim Hendriksen

Docenten op Curaçao gaan opnieuw staken. Al twee jaar moeten zij 12,5 procent van hun salaris inleveren, terwijl het leven duurder is geworden door inflatie.

Leerkrachten hadden het al moeilijk, maar dat ze al twee jaar op hun salaris moeten inleveren zijn ze zat. De vakbonden (Doen, Abvo, NAPB, Straf, SAB en STSK) roepen al het personeel op om het werk tijdelijk neer te leggen. “Wij eisen dat de politiek zo snel mogelijk onze 12,5 procent teruggeeft, niet alleen ons vakantiegeld”, aldus vakbond Doen.

De Curaçaose politiek zit in een lastige positie door afspraken met Nederland. Tijdens de corona-pandemie kwam het eiland in een diepe economische crisis terecht, met veel werkloosheid. Om de overheid toch draaiende te kunnen houden, heeft Nederland bijgesprongen met honderden miljoenen aan renteloze leningen.

Een van de politieke afspraken met Nederland is dat ambtenaren ‘uit solidariteit’ (met de werkloze mensen) 12,5 procent aan hun salaris inleveren. Twee jaar later moeten docenten nog steeds met minder salaris hetzelfde werk doen, terwijl het leven zelfs duurder is geworden.


Verslag door Kim Hendriksen

Docenten kunnen moeilijker rondkomen
Door de inflatie is het geld bovendien minder waard geworden. De docenten willen daarom, naast hun volledige loon, een compensatie. “Het gaat ook om de loontrede waar we recht op hebben, de indexering gerelateerd aan de inflatie en de lumpsum, een eenmalige uitkering voor diegene die al aan hun salarisplafon zitten.”

Veel docenten kunnen van hun fulltimebaan, sinds ze de 12,5 procent hebben moeten inleveren, financieel niet meer rondkomen. Sommigen hebben daarom zelfs een bijbaantje genomen.

“Wij hebben tijdens de pandemie alleen maar meer werk erbij gekregen, terwijl ons salaris gekort werd”, vertelt Maura Brigitha, al dertig jaar werkzaam als docent bij het Radulphus College. “Dat is niet goed voor je motivatie.”

Vakantiegeld verdwijnt aan scholieren
Het geld wat er vanuit de overheid komt, is lang niet genoeg voor goed onderwijs. Het komt regelmatig voor dat docenten noodgedwongen zelf lesmateriaal moeten kopen voor de scholieren. De kostten voor het kopiëren? Daar moeten de docenten ook zelf voor opdraaien.

In plaats van vakantie vieren, gebruiken veel docenten hun vakantiegeld voor lesmateriaal en bijvoorbeeld de aankleding van de klas. Omdat ze dat niet meer krijgen, heeft het een direct effect op de beschikbare leermiddelen in de klas.


Docent Cedrick Manuela (Video: Kim Hendriksen)

‘Politiek spelletje tussen Curaçao en Nederland’
Sinds 2022 krijgt Curaçao geen financiële hulp meer van Nederland. Maar om deze salariskorting terug te kunnen draaien, moet Curaçao van Den Haag nog enkele voorwaarden voldoen. Bijvoorbeeld, zorgen dat mensen met een topinkomen bij de overheid niet meer verdienen dan 130 procent van wat de premier krijgt.

Nederland geeft toe dat de levenskosten duurder zijn geworden, waardoor de loonkorting teruggedraaid moet worden. Tegelijkertijd vindt het Nederlandse kabinet dat Curaçao eerst andere beloftes moet nakomen.

Volgens de vakbonden wordt er ‘een belachelijk politiek spelletje gespeeld’ over de rug van de docenten, politieagenten en zorgmedewerkers op Curaçao.

Ook politieagenten zijn klaar met de salariskorting

Het onderwijs is niet de enige overheidsinstelling dat tegen deze problemen aanloopt. De politievakbond heeft zich ook bij het protest aangesloten.

“Onze ambtenaren – bij de politie, douane, immigratiedienst, kustwacht – moesten allemaal doorwerken tijdens de pandemie terwijl iedereen thuis zat. Maar wij zijn wel de enige mensen die nu nog moeten inleveren. Het is een marteling voor de ambtenaren. Hoe goed je ook werkt, er wordt toch salaris ingehouden en dat kan gewoon niet meer.”

“De politieagenten houden eigenlijk niks meer over. Wij krijgen dagelijks telefoontjes van onze leden dat dit niet zo verder kan”, vertelt Thaise Isidora voorzitter van de politievakbond. “Het enige wat we hadden was de loontrede en het vakantiegeld. Dat wordt nu ingehouden. Sinds 2013 is ons salaris óók al niet meer geïndexeerd.”

Eerder reisden de politievakbonden van Curaçao en Sint-Maarten naar Aruba, om daar samen met hun collega’s protest aan te tekenen tijdens een bezoek van staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Koninkrijksrelaties).