Foto: Dulce Koopman

De vraag naar schoolspullen is door de armoede op Curaçao opvallend gestegen, ziet overheidsstichting Sige. Veel kinderen kunnen niet geholpen worden. Door de economische situatie zijn veel collectebusjes en dozen zelfs leeg teruggekomen. 

“We hebben heel veel telefoontjes gekregen die we nog niet konden bedienen”, vertelt Eveline Blijden (Sentro pa Inovashon i Guia Edukashonal). Ze moet nu vaak ouders en kinderen teleurstellen: meer dan 625 jongeren helpen, kan de stichting simpelweg niet aan.

Economische crisis
Er was al veel armoede op Curaçao, maar de nasleep van de corona-pandemie is in het dagelijkse leven goed te merken, vertelt de begeleider van Sige. “Je ziet dat er veel werkloosheid is, heel veel armoede. Je ziet de sociale situatie terug op de scholen. We hadden het doel om meer scholieren of studenten te helpen, maar door de economische crisis is dat niet gelukt.”

Stichting vraagt om donaties, maar krijgt lege dozen terug
De stichting heeft geprobeerd om een inzameling te houden bij verschillende supermarkten. Mensen konden schoolspullen doneren. “Maar dat is niet goed gegaan. De voorgaande jaren kregen we een aantal dozen met materiaal. Dit jaar kregen we heel veel lege dozen terug.”

Er waren ook tien collectebusjes op verschillende locaties. “Maar dat ging ook niet naar onze verwachting. Alles blij elkaar opgeteld, hadden we 182 gulden. Heel erg..”

Eveline Blijden (Sige) over het gebrek aan schoolspullen

Download audio

De stichting zorgt voor een schooltas, met een broodtrommel en drinkbeker. Mappen, pennen en potloden. Een gum, een slijper en een schaar. Ook schriften, een geodriehoek en een passer. Dat is de basis; ouders moeten zelf de schooluniformen zien te kopen, die een paar honderd guldens kosten.

Wiskunde, zonder goede rekenmachine
Er zijn ook duurdere spullen die scholen verplicht stellen. Bijvoorbeeld een grafische rekenmachine voor het vak wiskunde, waarmee je een grafiek kunt maken. Het kost rond de 250 gulden.

“Maar het budget daarvoor hebben wij niet”, zegt Blijden. Het betekent dat sommige jongeren geen huiswerk of een proefwerk kunnen maken, als zo’n grafische rekenmachine niet kunnen lenen.

Wat als het budget opraakt?
Het budget voor de schoolspullen raakt op. Dan doen zich er pijnlijke situaties voor op het kantoor van de stichting. “Er was laatst een familie van vijf kinderen. Twee van hen konden we niet helpen, want we hadden niet meer schooltassen. We hebben geen geld om meer tassen te kopen.”

Eveline Blijden (Sige): ‘We helpen met wat we kunnen’

Download audio

De armoedesituatie van veel eilandgenoten is ook iets waar de medewerkers thuis toch blijft dwarszitten. “Je wil alle kinderen helpen en als het niet lukt, dan blijf je toch met een naar gevoel zitten.”

Geen schoolspullen, sommige kinderen blijven thuis
Er zijn ook kinderen die niet naar school gaan, omdat ze geen schoolspullen hebben, ziet Blijden. “Het maakt echt een verschil voor hun motivatie. Als kinderen aan het begin van het nieuwe schooljaar geen schoolspullen hebben, dan zijn ze ook niet zo gemotiveerd om naar school te gaan. Als ze de nieuwe spullen hebben, zie je heel blije gezichten.”

“We hebben op dit moment nog maar een paar losse spullen over zoals etuis, potloden en pennen. Maar we hebben geen schooltassen meer.”

Hoe kan ik helpen?

Wil je Sige aan schoolspullen helpen of een gelddonatie doen, stuur een mail naar Eveline Blijden via e.blijden@sige.cw of neem telefonisch contact op via +59997386570.

Een andere manier om misschien te helpen, is door dit artikel zoveel mogelijk met andere mensen te delen. Bijvoorbeeld via WhatsApp, Facebook of LinkedIn.

Alle formulieren zijn op
Scholen op Curaçao kunnen zo’n 15 leerlingen per jaar doorverwijzen. Alle formulieren zijn gebruikt. Volgens Blijden helpt de overheid ook op andere manieren de ouders die de afhankelijk zijn van een onderstandsuitkering.

Toch is te merken dat de vraag om hulp groter wordt. “We doen de aanvragen alleen via de scholen, maar we krijgen ook aanmeldingen via onze helpdesk, onze Facebook en website.”

“Dit jaar aan het begin van het project waren we echt een beetje verdrietig omdat het moeizaam ging met sponsoren. Voor dit project verwachten we geen hulp meer. Maar als het er komt, nemen we dit met beide handen aan.”

Volgend jaar
De verwachting voor volgend jaar? Als het aan de stichting lag, dan hadden ze veel meer dan 600 schooltassen. Maar gezien de situatie op Curaçao, zijn ze terughoudend met plannen voor volgend jaar.

“We gaan proberen om via andere manieren toch aan schoolspullen te komen. We hopen dat het lukt om toch minstens 700 scholieren te helpen.”