Verpleeghuizen op Curaçao blijken afhankelijk te zijn geworden van donaties om voor ouderen te kunnen zorgen. Het tekort aan overheidssubsidie is zo groot, dat ouderen hun eigen maaltijd moeten delen. Voor verplegers is het ‘normaal’ geworden om op straat geld te vragen voor de ouderen.

Bij zeker twee ouderenhuizen op Curaçao is het voorgekomen dat kant-en-klare maaltijden door verzorgers worden opgesplitst zodat alle ouderen alsnog te eten hebben. Statenlid Elvin Gerard (PNP) zegt de verhalen te kunnen bevestigen.

“In de middag krijgen ze dus de helft minder vlees. Ik vraag me af of ze in de ochtend het ook nog eens met minder brood moeten doen. Het kabinet moet ingrijpen.”

Geldinzameling
Betèsda, een van de bekendste verpleeghuizen op het eiland, zegt amper te kunnen rekenen op de nodige overheidssubsidie. Ze hoeven geen maaltijden op te delen, maar de nood is hoog om de instelling nog draaiende te houden. Ze hebben dit jaar al in februari via collecte zo’n 25.000 gulden moeten inzamelen.

‘Belastingdienst wil van ons zo’n 250.000 gulden per maand’
Het verpleeghuis is daarnaast ermee gestopt om de Curaçaose belastingdienst te betalen, zodat ze geld overhouden voor ‘goed eten’, luiers en andere zorgproducten.

Betèsda-directeur Natasha Rog over het gebrek aan geld

Op Moederdag hebben ze een benefietactie gehouden, zodat ze alsnog activiteiten kunnen organiseren voor de ouderen.

Ook vijf andere zorginstellingen afhankelijk van collectes
Ook de stichting Birgen di Rosario, die vijf verpleeghuizen beheert, begint opnieuw met een crowdfunding. Ze hebben dringend nieuwe meubilair en materiaal nodig voor de ouderen, maar kunnen niet op geld van de overheid rekenen.

“Wij collecteren elk jaar wel”, zegt directeur Indra Rossum. Zij doet een dringend beroep op mensen om te doneren, omdat de crowfunding op dit moment nog tegenvalt. “Laten we niet vergeten wat voor bijdrage deze ouderen hebben geleverd aan Curaçao.”

Vrees voor inflatie
Volgens Betèsda-directeur Natasha Rog betaalt de overheid per bed een bedrag wat eigenlijk alleen de operationele kosten en onderhoud van het gebouw dekt. “Het tarief wat we daar voor krijgen is op zichzelf al niet voldoende.”

Door de inflatie is de vrees van de directeur dat Betèsda de kosten helemaal niet meer kan dragen. “Het lukt ons net nog. Maar we lopen nu wel tegen het einde van een kruispunt.”

Ruimtegebrek: ouderen in een rijtje op de gang
Ondertussen worstelt Betèsda met ruimtegebrek. “Er is geen plek om ouderen te verplaatsen. We moeten ze op de gang in een rij opstellen. Dit is geen goede levenskwaliteit.”

Betèsda-directeur Natasha Rog in gesprek met verslaggever Dulce Koopman

Een overkapping buiten zou de oplossing bieden, maar dat kost zo’n 350.000 gulden. “Dat is wel onze droom”, vertelt Rog. “Sommigen kunnen niet rechtop zitten, maar moeten in een speciale ligstoel die ruimte inneemt. Maar we kunnen niet met de ouderen naar buiten zonder de overkapping, omdat het zo erg waait, er is veel zon of vanwege de regen.”

Oud-minister: ‘Curaçao heeft geen beleid voor ouderen’

“Er zijn twee heel grote problemen”, ziet oud-minister van Volksgezondheid Omayra Leeflang. “We weten allemaal dat de financiële situatie van de Curaçaose overheid ernstig is, ook die van de ouderen en de mensen die in een verzorgingshuis zitten. Maar een ander groot probleem: er is geen overheidsbeleid.”

Leeflang besloot na haar politieke carrière om zich te focussen op de welzijn en gezondheid van andere senioren. “Want de overheid focust zich op het sociale gebied op vrouwen, jeugd en familie, maar voor de groep senioren is er geen enkel beleid. Er is niet eens een speciaal departement dat echt aandacht heeft voor ze.”

“Dit is een groot probleem, want de groep senioren groeit. Je moet inzetten op preventie en niet wachten tot het te laat is”, vindt Leeflang. Zij heeft speciale dansgroep voor senioren, waarvan sommigen over de negentig jaar zijn. “We hebben inmiddels meer dan honderd senioren in vier dansgroepen.”

Geld via Nederland?
Ondanks het geldgebrek is er bij Betèsda geen denken aan om te stoppen. Volgens Rog is het bestaan van het verpleeghuis ‘te belangrijk’ voor de ouderenzorg op het eiland.

Rog heeft geprobeerd om via Nederland aan fondsen te komen. Dat is volgens de directeur niet gelukt, omdat de Nederlandse instellingen een gezonde financiële situatie willen zien. “En dat hebben we nu niet. Onze begroting is niet sluitend, we kunnen niet aan onze verplichtingen voldoen. Eigenlijk zijn we bankroet.”

Betèsda-directeur Natasha Rog over de mogelijkheid voor subsidie uit Nederland

Parlement wacht op commissie
Volgens parlementslid Elvin Gerard (PNP), komt een commissie binnenkort met aanbevelingen over de subsidie voor de ouderenzorg. Aan de hand daarvan zou de subsidie voor de verzorgingshuizen kunnen worden aangepast.

Blijf voortaan op de hoogte van wat er gebeurt in de Caribische gemeenschap. Abonneer dan net als anderen ook op de nieuwsbrief van Caribisch Netwerk.