Foto: John Samson

WILLEMSTAD – Het nationaal voetbalteam van Curaçao doet voor het eerst mee met WK-kwalificaties, maar tot nu toe met weinig succes. Volgens bondscoach Demi Rosario is er toch een goede reden voor optimisme. Woensdag 6 april spelen de vrouwen voor de derde kwalificatiewedstrijd.

Nooit eerder deed Curaçao met een vrouwenelftal een poging om mee te doen aan een WK. Dat Curaçao deelneemt aan de kwalificaties voor een wereldkampioenschap is op zichzelf al een grote stap. “Het is echt een eer om de nationale selectie te mogen trainen”, vertelt bondscoach Rosario. “Het zijn ten slotte de beste spelers van het eiland.”

Ze verloren de eerste twee wedstrijden met flinke achterstand; iets wat volgens de bondscoach voornamelijk te maken heeft met een tekort aan ervaring. Maar als Curaçao de wedstrijd tegen de Maagdeneilanden wint, zou het voor de mindset een belangrijk keerpunt kunnen zijn.

Resultaten stellen nog teleur, maar er is hoop
Na weken van training speelt het team op 19 februari hun eerste kwalificatiewedstrijd, tegen Guatamala. Ze verliezen met 6-0, later verliezen ze met 5-1 van Sint-Kitts en Nevis. “Het waren geen goede resultaten”, zegt Rosario. “Ik beschouw het als een les. Het is ook een meting van waar we eigenlijk staan in vergelijking met andere landen in onze regio.”

Een slechte start is een teleurstelling. “Als je zo’n soort uitdaging aangaat, hoop je dat je op het juiste moment gaat pieken. Zodat je toch mee kunt komen met landen als Guatemala. Dat is niet gelukt en daarmee zijn we een beetje door de mand gevallen.”

Training
In de aanloop naar de wedstrijd op woensdag 6 april tegen de de Maagden Eilanden (VS) staan de spelers van het nationaal voetbalteam (vrouwen) op een woensdagavond bij het FFK-stadion aan de rand van het trainingsveld. De training zou om half zes beginnen maar de bus is te laat. Als de meiden vijf minuten later het veld op komen slenteren, lijkt niemand aanstalten te maken om te beginnen. Er wordt druk gelachen en gebabbeld.

Kadisha Martina (21), aanvoerder van het Curaçaose elftal. Foto: Joëlle Jochems

Jong team
Het is een jong team; veel meiden zijn zestien of zeventien jaar. “Ik denk dat we een van de jongste teams in de competitie zijn”, vertelt Kadisha Martina (21), de trotse aanvoerder van het team. “Daar zit denk ik ook ons nadeel. Veel meisjes hebben niet zoveel ervaring met internationale voetbalwedstrijden.”

Ook bondscoach Demi Rosario denkt dat gebrek aan ervaring een grote rol speelt. “Curaçao is een klein eiland. Er zijn in totaal acht teams die tegen elkaar kunnen spelen, veel minder concurrentie dus dan in andere landen. Daarnaast zijn er ook gewoon minder meiden om uit te kiezen, dus de kwaliteit van de spelers ligt over het algemeen wat lager.”

Drie keer is scheepsrecht?

Woensdagavond speelt Curaçao haar derde kwalificatiewedstrijd. Ondanks de slechte start van de kwalificaties schat Rosario de kansen van het team hoog in. “We benaderen deze wedstrijd als een finale. We willen niet als laatste in de poule eindigen en als we deze wedstrijd winnen, dan zijn we ervan verzekerd dat dat in ieder geval niet gebeurd. Een nieuw doel voor het team dus eigenlijk”, aldus Martina. “De Maagdeneilanden is op papier de minste van alle andere tegenstanders.”

‘We moeten wel meer discipline gaan tonen’ 
Volgens Martina mag het team ook wel wat meer discipline tonen. “Als de clubteams van Curaçao iets serieuzer zouden zijn, dan zouden wij als team minder hard ons best hoeven doen om dingen te implementeren.”

‘Ik heb gezien dat ze kunnen groeien en dat dit niet hun plafond is’

Discipline bijvoorbeeld, op tijd komen. Bij andere professionele clubs gaat dat beter, daar speel je gewoon niet mee als je te laat bent. Je moet op tijd zijn, daarmee respecteer je niet alleen jezelf maar ook je medespelers en je coachingstaff.”

De coach heeft gezien dat zijn team in staat is om veel meer te gaan bereiken. “Ik heb gezien dat ze kunnen groeien en dat dit niet hun plafond is. Ze kunnen verder komen als ze blijven trainen. Natuurlijk heb ik vertrouwen in de meiden!”

Zowel Rosario als Martina verwacht dat Curaçao de wedstrijd met 1-3 gaat winnen.

Uitslag 
Curaçao speelde woensdagavond tegen de US Virgin Islands in het Bethlehem Soccer Stadium in Saint Croix, één van de vier Amerikaanse Maagdeneilanden. Curaçao won met 1-0.