Foto: Tim van Dijk

THE BOTTOM – Scholieren van het voortgezet onderwijs op Saba kunnen als keuzevak Gamen aanvinken. De laatste nieuwe spelgames, benodigde apparatuur, speciale kuipstoelen; niets is aan het toeval overgelaten om de leerlingen professioneel aan het gamen te krijgen.

Anton Hermans, de directeur aan de Comprehensive School van Saba, is erg stellig: “de toegevoegde waarde van gamen wordt zwaar onderschat. Je leert behendig omgaan met technieken die je in het bedrijfsleven weer zou kunnen toepassen. De medische wereld werkt bijvoorbeeld regelmatig met joysticks tijdens precisie-operaties.”

Tekst gaat verder onder de video

Door Tim van Dijk

De leerlingen krijgen lesmateriaal tijdens de lessen. Daarna is er ruimte om daadwerkelijk te gamen. Omgaan met winnen en verliezen is ook van erg belangrijk binnen de algemene opvoeding, zegt Hermans.

Ruim veertig scholieren bezoeken elke week Becky’s House of Esport. Iets verlegen vertelt Dana, leerling en gamer, dat ze het gamen als keuzevak heel leuk vindt. “Met elkaar spelen en tegen elkaar spelen is eigenlijk zeer leerzaam. Beter dan alleen op een kamertje thuis uren voor het scherm zitten.”

Leraren spelen mee
Ook de leraren spelen mee tijdens de spelsessies en ze worden meer dan eens ingehaald door de snelle en zeer handige leerlingen. “Goed voor hun zelfvertrouwen!”, zegt Hermans