Foto: Marit Severijnse

KRALENDIJK – “De boodschap is eigenlijk wees lief voor elkaar. En de verschillen die je hebt met vriendjes en vriendinnetjes, leer daarvan en deel elkaars cultuur”, zegt Persia Rakers.

Ze heeft onlangs op Bonaire het kinderboek Pepi uitgebracht. “De kleuren en de dieren van Bonaire gaven de extra inspiratie die ik nodig had.”

Tekst gaat verder onder de video:

Door Marit Severijnse

Het verhaal gaat over een vlinder genaamd Pepi, die kinderen aan de hand van haar eigen verhaal en avonturen vertelt over thema’s als vriendschap, familie en cultuur. Maar vooral ook respect voor elkaars cultuur en onderlinge verschillen. “Heel graag vertel ik in dit boek dat verscheidenheid rijkdom is. Dat het heerlijk is om anders te zijn dan anderen. Wees vooral jezelf.”

Meertaligheid groot thema
In het boek is ook meertaligheid een groot thema. “Pepi de vlinder spreekt drie talen. Haar ouders komen allebei uit een ander land en spreken elkaars taal niet, daarom spreken de ouders samen nog een andere taal”, legt Rakers uit. Bonairiaanse kinderen kunnen daar volgens Rakers herkenning in vinden en er hopelijk ook trots op zijn.

“Want dat is natuurlijk een enorme verrijking he, zoals de kinderen hier meerdere talen van kinds af aan spreken, dus omhels dat allemaal.“

Vertalen in meerdere talen
Binnen enkele maanden hoopt Rakers een Engelstalige versie beschikbaar te hebben, maar ze zou ook graag een versie in het Papiaments willen uitbrengen. “Ik spreek het helaas zelf niet goed genoeg, dus dan zou ik dat in samenwerking met Xiomara Frans-Muller kunnen doen”, zegt Rakers. “Een hele goede lerares, waar ik een beetje Papiaments van heb geleerd.”

Ontstaan idee
Toen Rakers in 2014 naar Bonaire kwam, ontdekte ze bij toeval een bordje waarop stond: ‘ramsar gebied, protected nature area’. Dat zijn gebieden die van bijzondere waarde zijn voor de ecologie, met name de natuur. “Ramsar is ook een grote stad in Iran, waar mijn moeder vandaan komt. Een halfjaar na haar overlijden vond ik dus heel onverwacht de nagedachtenis van mijn moeder weer terug, op Bonaire.”