Foto: Lange rijen voor de boosterprik/foto: Volksgezondheid

ORANJESTAD – Omikron is nu ook op de eilanden Aruba en Sint-Maarten waargenomen. Op Aruba gaat het al om 17 gevallen. Op de meeste Nederlands-Caribische eilanden stijgt verder het aantal coronagevallen weer.

De meeste besmettingen met Omikron op Aruba komen uit de Verenigde Staten, waar ook de meeste toeristen vandaan komen. Maar zo verduidelijkt epidemioloog Garreth Tromp, het heeft ook te maken dat het Arubaanse monitoringssysteem gevallen uit Amerika beter kan waarnemen, dan bijvoorbeeld uit Nederland. Dat komt onder andere door het testbeleid en de vaccinatieplicht.

“Het kan dus best zijn dat er Omikron vanuit Nederland is binnengekomen, maar we niet hebben kunnen vaststellen.”

Aruba verwacht deze maand heel veel reizigers. Het is hoogseizoen voor het toerisme en daarnaast komen bijvoorbeeld studenten die in Nederland studeren, voor de feestdagen terug. Toch neemt de overheid geen extra maatregelen en blijft ook het reisadvies hetzelfde.

“We moeten een balans vinden. We kunnen het ons niet veroorloven om het hoogseizoen in gevaar te brengen”, aldus de Arubaanse premier Evelyn Wever-Croes.

‘We kunnen het ons niet veroorloven om het hoogseizoen in gevaar te brengen’ – premier van Aruba

Elke dag komen er gemiddeld 29 gevallen bij, en opschalen kan gebeuren vanaf 30 nieuwe besmettingen, zegt gezondheidsminister Dangui Oduber. De aantallen halen dus al bijna de drempel maar, antwoordt Oduber: “We bekijken nog of voor de kerst opschalen nodig is. Het ligt ook aan de capaciteit in het ziekenhuis. Voor deze week lijkt het voldoende.”

Er is nog steeds een beddentekort door de verbouwing. Het ziekenhuis HOH probeert dit op te lossen met het zorgcentrum Imsan. Minister Oduber zegt verder dat in het vierlandenoverleg van afgelopen vrijdag, Nederland op verzoek van Aruba heeft toegezegd om weer met zorgpersoneel te helpen. Die extra hulp verviel eind december maar is nu met een half jaar verlengd.

Aruba heeft die hulp en bedden hard nodig omdat Colombia en Amerika geen ongevaccineerde patiënten meer toelaten, zegt de minister. Tijdens de laatste coronagolf werden tientallen patiënten op de ICU in Colombia opgenomen vanwege het tekort aan zorgpersoneel op het eiland.

Boostercampagne versneld
In de strijd tegen de Omikron-uitbraak en afname van de effectiviteit van vaccins, versnelt Aruba ook de boostercampagne. Vanaf deze maandag mogen mensen van 50+ al eentje halen. De overheid wil uiteindelijk 2000 prikken per dag kunnen zetten. Inmiddels hebben zo’n 9000 Arubanen al de derde prik gehad.