Foto: Mondkapjesplicht is een van de maatregelen

KRALENDIJK – “De covid-19 besmettingen stijgen nog steeds op ons eiland’’, aldus gezaghebber Edison Rijna tijdens een persconferentie donderdag. Daar werd aangekondigd dat er vanaf 27 november zwaardere maatregelen zullen gaan gelden.

Bonaire heeft momenteel 210 actieve coronabesmettingen en 2 mensen liggen in het ziekenhuis. “Met de toenemende besmettingen kan het ziekenhuis zo weer vol liggen. Als we de verdere verspreiding willen stoppen, moeten we maatregelen nemen’’, aldus Rijna.

Tijdens de vorige persconferentie liet de gezaghebber weten dat we nu ‘in een fase zitten waarbij we geen maatregelen nemen die de hele maatschappij raken’. De aangekondigde maatregelen zijn dan ook geen harde maatregelen. “Mondkapjes dragen in publieke binnen ruimtes wordt weer verplicht, bij elkaar komen mag met maximaal tien man inclusief huisgenoten en bij evenementen en horeca moet je weer een vaste zitplaats hebben. Dus niet zingen of dansen.’’

Gevaccineerden in het ziekenhuis?
Momenteel is 84,8 procent van de mensen boven de 18 volledig gevaccineerd. Van de tieners van 12 tot 18 jaar heeft 53,1 procent beide prikken gehad.
Van de mensen die opgenomen zijn in het ziekenhuis, is 3 op de 4 niet gevaccineerd en 1 op de 4 wel. Over de verdeling op de IC wil arts Loes Jaspers geen uitspraak doen. “Omdat het dan te persoonsgebonden wordt.’’

Onderliggende oorzaken
Op Aruba werd onlangs bekend dat het in veel gevallen gaat om mensen met obesitas die in het ziekenhuis worden opgenomen. Jaspers kan niet zeggen wat op Bonaire de onderliggende oorzaken zijn bij mensen die op de IC belanden. “Er zijn gewoon te weinig mensen op Bonaire, dus dat wordt snel te persoonlijk.’’ Maar over het algemeen verschilt het volgens Jaspers. “Soms zijn het patiënten met overgewicht, soms met afweerstoornissen, maar er komen evengoed gezonde mensen in het ziekenhuis terecht.’’

Reisbubbel voorlopig niet bespreekbaar

Gezaghebber Rijna benoemde tijdens de vorige persconferentie de hoge testprijzen, waardoor het een stuk duurder is geworden om tussen de eilanden te reizen. Er zouden gesprekken worden gevoerd met de andere eilanden om te kijken of er betere voorwaarden konden komen voor reizigers die volledig zijn gevaccineerd, maar volgens Rijna is dat niet meer aan de orde: “De gesprekken waren gaande om de ABC-reisbubbel weer in het leven te roepen, maar gezien onze hoge besmettingsaantallen is het nu even niet bespreekbaar.’’

Wel kunnen gevaccineerde reizigers nu ook met een antigeen test 24 uur voor vertrek naar Bonaire reizen. Dat is iets goedkoper dan een PCR test.

Horecavaccinatiebewijs
Ook liet de gezaghebber tijdens de vorige persconferentie weten dat er gewerkt zou gaan worden met een coronapas bij horecagelegenheden. Volgens Rijna wordt daar momenteel nog onderzoek naar gedaan. “Natuurlijk moet er apparatuur aangeschaft worden om dit te controleren op echtheid, dus dat zijn processen die lopen.’’

Verplichte quarantaine
Door het hoge aantal besmettingen voelt de Publieke Gezondheid zich genoodzaakt om het bron en contactonderzoek aan te passen. Mensen die in nauw contact zijn geweest met een besmet persoon, moeten vanaf 27 november verplicht in quarantaine. Na 5 dagen moeten ze zich vervolgens laten testen. “Wij nemen wel contact op met de nauwe contacten, maar het kan zijn dat ons dat uiteindelijk niet meer lukt. Dan is het belangrijk dat de mensen zich op de vijfde dag komen laten testen’’, aldus Jaspers.

Van de helft van besmettingen is de bron niet bekend. De afdeling Publieke Gezondheid heeft gemerkt dat mensen die nauw contact hadden met een besmet persoon, niet altijd komen testen als zij hiervoor worden opgeroepen. “Dat betreur ik ten zeerste’’, aldus gezaghebber Rijna.